• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • METODĂ BIO pentru a produce RĂSADURI DE LEGUME!

    Roxana Dobre -

    Metodă bio de producere a răsadurilor, pentru fermierii care din diverse motive nu au la dispoziție substrat vegetal. Este o metodă care vă scutește de câteva operații intermediare în creșterea tradițională a răsadurilor pentru culturile de bază cum ar fi tomate, ardei, vinete sau varza, dar și eficientă, rezultatul final fiind: timp economisit și recoltă bună.

    Înainte de plantare, semințele au nevoie de un tratament rapid de hrănire-călire. Tot ce trebuie să faceți e să țineți semințele preț de 2-3 ore în soare, undeva pe pervaz, apoi le puneți în soluție concentrată de permanganat de potasiu pentru vreo 20 de minute. Dacă nu aveți așa ceva este suficient să le țineți în soluție de sulfat de cupru sau de bicarbonat de sodiu. O alternativă este și tinctura de rostopască sau ceai de coada calului, acesta din urmă ar fi bine sa fie concentrat – folosiți-le cu încredere.

    Semințele au nevoie de un accelerator de creștere

    După această procedură, semințele se introduc într-un accelerator de creștere preparat din: 1 linguriță de miere de albine + 1 linguriță de tinctură de propolis + 1 linguriță de cenușă + 0,5 l apă călduță.

    Apoi trebuie să pregătiți un recipient transparent de preferat cu capac. În cazul în care nu dispuneți de acesta, se poate folosi și o sticlă de plastic, un PET tăiat pe lungime, lăsându-i drept capac latura netăiată până la capăt. Pe fundul recipientului puneți hârtie igienică sau sugativă, în câteva straturi (7-8). Hârtia se udă bine, iar surplusul de apă se scurge foarte bine!

    Semințele înmuiate, dar neclătite după ce au fost ținute în acceleratorul de creștere, se răsfiră pe suprafața hârtiei astfel încât ele să nu se atingă unele de altele. Cu o pensetă le puneți una lângă alta la o distanță suficientă ca ele să se simtă în largul lor când vor începe să se dezvolte. Tot acest “set” se introduce într-o pungă de plastic, se leagă bine la gură cu un elastic și se lasă, în apropierea unei surse de căldură (25-27 grade Celsius).

    Capacul trebuie deschis zilnic pentru aerisire cam de 3-4 minute, timp în trebuie să pulverizați apă peste semințe. De regulă, în câteva zile apar tinerele răsaduri, stadiu în care trebuie să treceți la scăderea temperaturii – ziua să fie între +17/+20 grade, iar noaptea între + 14 și 17 grade. Asfel rădăcinile sunt puternice, iar tulpinițele nu se lungesc peste măsură. În momentul în care plăntuțe au răsărit în proporție de 25-30% se trece la o calibrare a lor, adică se păstrează cele deja răsărite și se renunță la restul.

    Continuarea pe www.hobbygradina.ro

    Citiți și:

    CALENDAR pentru MICII FERMIERI. CÂND ȘI LA CE DISTANȚĂ se plantează RĂSADURILE DE LEGUME!

    CUM OBȚINEȚI RĂSADURILE: pașii de urmat DE LA SEMĂNAT LA PLANTARE!

    Top 7 sfaturi de la specialiștii HOLLAND FARMING pentru OBȚINEREA RĂSADURILOR DE LEGUME!

    PRODUCEREA RĂSADURILOR: Cel mai bun pământ pentru răsadnița de legume

    CUM SE OBȚINE MRANIȚA – cel mai bun ÎNGRĂȘĂMÂNT PENTRU RĂSADURI


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale