Ştiri agricole

Cultivatorii europeni sunt dezamăgiţi de cartof şi reduc suprafeţele plantate

Nemulţumiţi de preţurile oferite de piaţă în sezonul 2011-2012, fermierii din nord vestul Europei au alocat culturilor de cartofi suprafeţe mai mici, informează Eurofresh.

Per andamblu, la nivelul celor cinci ţări ale grupului NEPG (North-Western European Potato Growers), care include Belgia, Olanda, Franţa, Germania şi Marea Britanie, culturilor de cartofi le-au fost alocate în acest an suprafeţe mai mici cu 2,4% (535 335 hectare).

Belgienii şi-au redus cu 7% suprafeţele cultivate de cartofi (mai puţin 5500 hectare), nemţii şi olandezii cu 3% fiecare (7500 de hectare însumat),francezii şi britanicii efectuând şi ei reduceri însă mai puţin semnificative( dar, cel puţin în cazul francezilor, chiar dacă per ansamblu suprafeţele sînt cam aceleaşi ele au fost alocate în mod diferit între soiurile destinate consumului, în minus, şi cele destinate procesării, în plus).

Cele mai semnificative reduceri de suprafeţe au în vedere culturile de cartofi timpurii – 10% în Belgia şi Germania.

Lucrările de plantare au început la data obişnuită, în mai, în Germania şi Olanda, a întîrziat, în aprilie şi mai, în Belgia şi Franţa, prelungindu-se chiar până la începutul lui iunie, după cum, în fiecare dintre regiuni, primăvara s-a dovedit a fi mai mult sau mai puţin capricioasă.

Se aşteaptă ca recolta să fie mai mica cu 7-8% (sau 2 milioane tone), comparativ cu cea obţinută în 2011-12, reducerea suprafeţelelor cultivate fiind dublată de scăderea randamentelor din pricina condiţiilor meteo nefavorabile diferitelor stadii ale culturii desfăşurate în perioada martie-august.

Scrie un comentariu