Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Subvenții APIA 2017: 123.797 de producători agricoli au depus deja cererea unică

Cifre anunțate de APIA! Banii din subvenții încep să intre în conturile fermierilor dar producătorii agricoli depun și cererea unică pentru Campania 2017. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro cum decurge depunerea cererilor. 

Avem următoarea situație: 171.900 de fermieri programați în perioada 1 martie – 14 martie dintre care s-au prezentat efectiv 123.797 de producători agricoli. Suprafața solicitată este de 442.978,82 ha. Numai ieri am primit,  până la orele 19.00, 18.322 de fermieri dintr-un total de 20.186 de producători agricoli programați. Deci un procent de 90.77 % într-o singură zi”, a declarat Adrian Pintea în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

Mai mult, Adrian Pintea a explicat că APIA a reușit să achite deja o mare parte din subvenții către 614.572 fermieri cu o sumă de 196.996.715,46 de euro. ”Astăzi (ieri n.r), 14 martie au fost transferați în contabilitate 7.148 de fermieri cu suma de 19.146.990 euro, a declarat Adrian Pintea în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

În privința numărului total de fermieri plătiți, Adrian Pintea ne-a declarat că agenția de plăți a tranferat bani către 614.572 de producători agricoli. ”Avem fermieri plătiți până la data de 14 martie, adică astăzi, (20.02 – 14.03) 614.572 fermieri cu o sumă de 196.996.715,46 de euro, a mai completat șeful APIA.

Adrian Pintea ne-a precizat că sumele care sunt acum autorizate la plată la APIA sunt ”plăți finale” și vizează schemele de bază, respectiv diferența din plățile FEGA (plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire, schema pentru tineri fermieri), Ajutorul Național Tranzitoriu pentru culturi în teren arabil (ANT 1), Ajutoarele Naționale Tranzitorii în Zootehnie, precum și Sprijinul Cuplat pentru Zootehnie la toate speciile – ovine, caprine, bovine și bubaline.

În altă ordine de idei, fermierii au început să depună cererea unică de la 1 martie iar termenul-limită este 15 mai. Producătorii agricoli depun o singură cerere unică de plată chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererea unică de plată, completată de fermieri se depune la centrele locale/judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Cererile unice de plată sunt depuse la centrele judeţene ale APIA pentru fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 ha teren agricol şi la centrele locale ale APIA pentru fermierii care solicită o suprafaţă mai mică de 50 ha teren agricol.

NU UITAȚI că trebuie să solicitaţi sprijinul aferent schemei de plată/ajutorului naţional/ măsurii de sprijin dorite şi să semnaţi toate paginile cererii unice de plată.

Dacă nu aveţi un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu aţi depus cerere şi nu beneficiaţi de sprijin. Solicitaţi responsabilului de dosar numărul de înregistrare. Este dovada că aţi depus o cerere unică de plată pentru campania curentă.

Pentru respectarea programării şi pentru evitarea deplasărilor repetate la sediul APIA este necesar să vă asiguraţi că deţineţi şi prezentaţi la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele mai sus menţionate, după caz. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii dumneavoastră, este necesar să vă prezentaţi la data și ora la care sunteţi programat.

Citiți și: 

GHID SUBVENȚII APIA 2017: Documentele obligatorii la depunerea cererii unice


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Stimați redactori Agrointel! Ați căzut din nou în capcana cifrelor prezentate de Minister. S-au achitat banii pentru 70% din fermieri, dar suma nu e nici măcar 20% din bugetul alocat. Subvenția medie achitată până în prezent e de cca 320 EURO/fermier!!! Credeți că agricultura din România stă pe umerii fermierilor care încasează câteva sute de EURO subvenție? Fermierii mijlocii și mari sunt lăsate la sfârșitul listei de plăți! Ministerul putea să plătească subvențiile pentru doar 30.000 fermieri și să ajute cu adevărat sectorul să pornească lucrările.

  2. Depunem cereri pentru 2017 dar noi nu am luat nici un leu pe 2016..cazul meu nici agromediu pe 2015!Pe 2016 sunt la teledetectie..o alta prostie sa ni se lungeasca matele!Noi de la teledetectie luam bani la vara daca nu cumva o sa ni se caute noduri in papura sa nu nii mai dea deloc!hoti

  3. O să depun cererea pe 2017,dar eu anul asta o sa trec Parloaga,că bani nu am și de împrumutat nu mă gândesc. Pt că acum am o problema,după este foarte probabil să am mai multe.

  4. Sunt doar minciuni de care s-a saturat toata lumea. Cred ca ar trebui sa fim mult mai vizibili noi fermierii in spatiul public prin mitinguri sau alte manifestari care sa ne implice in numar mare. Acesti incompetenti mincinosi nu fac decat sa ne duca cu vorba de la o zi la alta ca la gradinita. Unde sunt asociatiile de fermiri care ar trebui sa ne reprezinte si sa ne organizeze? Sunt buni doar sa stea in poze cu guvernantii si sa spuna ca ne reprezinta interesele. MINCIUNI ORDINARE!!!

  5. Vise desarte pentru subventia 2016 !! cei care sunt la teledectie.Din surse credibile la Arad nu vom lua banii pina in luna mai.Domnule director de la APIA birocratia voastra nu face alceva decat sa puna bete in roate ca sa nu ne dati banii cuveniti!!!

Scrie un comentariu