• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APICULTORII – discuții la Ministerul Agriculturii. Ce au cerut Guvernului CRESCĂTORII DE ALBINE!

    agrointeligenta.ro -

    Apicultorii români au avut la finele săptămânii trecute o întâlnire la Ministerul Agriculturii, prilej cu care i-au prezentat secretarului de stat Daniel Botănoiu o listă cu probleme curente ale sectorului creșterii albinelor din România. 

    Sindicatul Apicultorilor din România, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, problemele cu care se confruntă sectorul apicol și sunt hotărâți să înceapă protestele, dacă nu se vor lua măsuri pentru rezolvarea situației dificile în care se află.

    Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

    1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor și obligarea fermierilor să afișeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor;
    2. Mortalitatea în masă a familiilor de albine;
    3. Nemulțumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;
    4. Subvenționarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare și selecție;
    5. Viziunea MADR legată de etichetarea, analiza și controlul mierii din România;
    6. Fondurile alocate și măsurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;
    7. Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;
    8. Debirocratizarea legată de accesarea fondurilor europene;

    Sectorul apicol se confruntă cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua așa. Am ajuns în situația ca noi să mâncăm surogat de miere și mierea noastră să fie vândută în alte țări. Copiii noștri mănâncă miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botănoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar așteptăm lucruri concrete. În circa 10 zile vom avea o nouă întâlnire. În funcție de cum vor decurge lucrurile, cât de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pașii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și vom ieși în stradă cu afumătorile și echipați cu halate, cu cizme. Sperăm ca importanța apiculturii pentru omenire să fie conștientizată de cei care au frâiele agriculturii și situația să se rezolve”, declară președintele Sindicatului Apicultorilor, Dănuț Puișoru.

    În cadrul discuțiilor s-a pus problema creării unui fond la care să participe fiecare fermier cu o sumă pe hectar, pentru susținerea sectorului apicol și pentru despăgubiri în caz de mortalitate, având în vedere și importanța polenizării.

    Polenizarea crește producțiile agricole cu circa 40% și fermierii ar trebui să fie interesați ca albinele să nu dispară ceea ce, la ritmul în care crește mortalitate în prezent, este posibil să se întâmple în câțiva ani. De asemenea, a fost ridicată problema ca fermierii să pună panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substanțele pe care le-au folosit la tratamente, iar în cazul în care se constată mortalitate la albine, apicultorii să fie despăgubiți. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalității să facă parte si un reprezentant al Direcției Agricole Județene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri să existe posibilitatea de a se merge până la li se retrage autorizația de funcționare. În privința acordării ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta să nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicităm acordarea lui pe anul 2017, pentru că efectele continuă să se resimtă”, susține Dănuț Puișoru.

    De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus să fie analizată posibilitatea colaborării cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatură corespunzătoare, pentru întocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalității excesive, astfel încât apicultorii să nu mai fie nevoiți să ducă probele în alte țări.


    Te-ar mai putea interesa

    Exporturi de miere Ucraina: 48.000 de tone în 2022, 41.000 de tone în primele 9 luni ale lui 2023 Directiva Mierii în PE: Etichetare obligatorie a țărilor de origine, cu procent exact înscris pe etichetă! Guvernul a amânat din nou finanțarea Programului „Mierea în școli”

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării