• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII care riscă să fie EXCLUȘI DE LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermieri, mare atenție! Există un risc major să pierdeți banii din subvențiile plătite de APIA dacă încălcați legislația în vigoare și vă incendiați parcelele. Directorul APIA Caraș-Severin spune că incendierea terenurilor agricole este o practică folosită încă de mulți agricultori pentru a nu curăța terenurile în mod corespunzător. 

    În multe zone din judeţul Caraș-Severin, hectare întregi de trenuri agricole au fost incendiate începând încă de vineri după-amiaza, iar luni dimineaţa încă fumegau. „Avem un protocol cu ISU în baza căruia primim informări despre incendiile de vegetaţie. Acele informări le transmitem la Bucureşti, apoi trecem să le verificăm în teren. Eu ştiu că multe suprafeţe sunt incendiate pentru a nu fi curăţate normal. Însă, cei care fac asta riscă să fie excluşi de la plata subvenţiilor APIA. Nu este posibil aşa ceva“, a spus Dumitru Stepanescu, directorul APIA Caraş-Severin.

    Până acum, APIA nu a putut aplica măsura exluderii de la plată a celor care şi-au incendiat terenurile şi asta pentru că nu s-a putut demonstra că deţinătorii au dat foc. „Ei, proprietarii, incendiază, dar tot ei se victimizează. Şi culmea este că nu te poţi pune în capul lor. Am avut anul trecut un caz la Sacu, iar atunci când au mers inginerii la el spunea că suntem rău intenţionaţi cu el. Vom fi mai atenţi anul acesta, vom lua în seamă şi sancţiunile date de ISU şi sunt sigur că tot îi prindem măcar pe unii, pentru a-i da exemplu şi altora“, a mai precizat şeful APIA.

    Există protocol între IGSU, Garda de Mediu și APIA pentru cercetarea situațiilor cu probleme. Se sancţionează cu amendă  de la 1.000 lei la 2.500 lei arderea resturilor  vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc.

    Sancțiunile sunt prevăzute în normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2)

    Fermierii au obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente!

    Atenție! Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

    Vă reamintim că APIA a încheiat Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014, cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

    Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, respectiv Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte Sistemul Integrat de Administrare şi Control şi condiţiile pentru refuzarea sau retragerea plăţilor şi pentru sancţiunile administrative aplicabile în cazul plăţilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală şi al ecocondiţionalităţii.

    Sursă selectivă: www.caon.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!