Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII APIA 2017: Se schimbă regulile pentru SUPRAFAȚA ELIGIBILĂ și FERMIERUL ACTIV!

Ordonanță de Urgență cu modificări la actul normativ din 2015 prin care sunt stabilite condițiile în care fermierii pot accesa subvențiile plătite prin APIA pe suprafață sau pentru creșterea animalelor. Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat un document care propune o serie de schimbări importante pentru fermierii care vor depune cererea unică la APIA începând cu data de 1 martie 2017. 

Cea mai importantă modificare este cea referitoare la suprafața minimă eligibilă la plată la APIA. Conform actului normativ, acel articol din OUG 5/2015 se modifică și va avea forma: ”să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar in cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor  fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere şi solarii, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha”. Pentru o comparație, forma inițială a cestui text de act normativ spunea: ”să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. Pentru culturile de legume cultivate în sere şi solare, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha”. Schimbarea apare subliniată cu roșu și vizează acei fermieri care cer sprijin cuplat pentru culturi de legume în sere și solarii.

Alte modificări importante sunt aduse la articolele din OUG 3/2015 care stabilesc regulile după care un fermier este considerat și face dovada că este fermier activ în situația în care în anul precedent a încasat de la APIA subvenții de peste 5.000 de euro. Astfel, în actul normativ, la articolul 6, alineatele (1) – (7) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, calculate conform art. 12 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul nr. 639/2014, care nu au depăşit cuantumul de 5.000 euro şi care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă în cadrul exploataţiei sale, definită potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) lit. c), d) şi e), este fermier activ şi poate beneficia de plăţi directe.

(2) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014, care depăşesc cuantumul de 5.000 euro se pot înregistra la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă. Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderi familiale, rezultate ca urmare a înregistrării la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, se subrogă în drepturi şi obligaţii persoanei fizice, în ceea ce priveşte patrimoniul de afectaţiune definit la art. 2 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.

(3) Fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014, care depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi care nu se înregistrează potrivit prevederilor de la alin. (2) trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a) sau b).

(4) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014, care depăşesc cuantumul de 5.000 sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu activitate agricolă. În cazul în care nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a) sau b).

(41 ) Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014, care depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi care nu sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului trebuie să furnizeze actul de înfiinţare din care să reiasă activitatea agricolă. În cazul în care din actul de înfiinţare nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a) sau b).

(5) Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014 care depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi terenuri destinate activităţilor de recreere pot fi considerate fermier activ, dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:

a) cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile;

b) veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţi agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

(6) Persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe calculate conform art. 12 din Regulamentul nr. 639/2014 care depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi care gestionează firme/companii de construcţii, administratori de păduri de stat/private, penitenciare, unităţi administrativ – teritoriale: comune, municipii, oraşe, judeţe pot fi considerate fermier activ, dacă îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la alin. (5) lit. a) sau b).

(7) În sensul alin. (5) pentru persoanele juridice și în cazul fermierilor prevăzuţi la alin. (3), dovezile verificabile sunt documente din care să reiasă veniturile totale şi veniturile obţinute din activităţile agricole și activități neagricole, care se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Modificările propuse la legislația privind plățile directe în agricultură sunt de astăzi în dezbatere publică și ar putea suferi modificări până la adopatrea lor de către Guvernul României.

Depunerea cererii unice după noile reguli va începe din 1 martie, la toate centrele APIA.

11 comentarii

 1. bag de seama domnule ioan ca tu ii fi vreun bogat al tarii si daca ai cultiva ceva porumb sau grau nu ai avea nevoie de subventie si nu ai vrea sa te numesti fermier? Dar totusi cum ai vrea sa ti se spuna?

 2. Subvenții este la prima vedere “un ajutor acordat agricultorilor”dar în subsidiar este o formă de protecție socială pentru că, DATORITĂ acesteia preturile la produsele de bază nu o iau razna.Oricum avantajați sunt comercianții și statul care evită tensiunile sociale.Sumele vehiculate în mass-media și la radio șanț privind subvențiile generează invidie și”conflicte ideologice”. Ignoranta și pasivitatea duc la decădere și dezastru.

 3. NU AM INTELES NIMIC ! ! !
  Traduceti-O pe intelesul meu ! ! Avem 6 ha ,dar muncim inca 10 ha ,avem cateva vaci cu lapte si avem peste 60 de ani ,mai primim CEVA sau NU ? 😓 Va multumesc pt rabdare si mai ales daca imi veti raspunde !

  1. Domnule Bonchis,

   Aveți peste un hectar de teren suprafață totală, deci primiți subvenția pe suprafață. Dacă nu ați primit până acum subvenții de peste 5.000 de euro, nu trebuie să aduceți documente suplimentare pentru a face dovada că sunteți fermier activ.

   Vă sfătuim să vă interesați la APIA de care aparțineți despre data când are loc în zona dvs. întâlnirea cu fermierii în care vi se va explica exact cum trebuie completată cererea unică și veți primi răspunsuri la întrebările pe care le aveți. Cu stimă!

 4. Asta e romanul nostru cauta profit imediat sa se imbogateasca prin orice mijlov sa traiasca el bine nu conteaza ca altii sunt saraci lipiti pamantului. Dupa ce ajunge bogat ii cearta pe ceilalti ca nu muncesc si ca sunt puturosi sau asistati social. In loc sa stea in banca lui sa isi vada linistit de treaba el din contra e ostentativ si opulent. Numai la noi in tara au aparut miliardari peste noapte in afara familiile bogate sunt putine si au mostenit averea din generatii. Autoritatile au dormit au fost nepasatoare clasa de mijloc nu mai este. Sunt unii putrezi de bogati iar unii nu au dupa ce bea apa.

 5. Pentru APICULTORI ca de obicei …Nimic,o să aduceți bondari din China sa va polenizeze culturile ,o să vă luam 100 euro pt fiecare familie de albine pe care o solicitați in lanul de floarea soarelui

 6. Ala care pune grau porumb si floare ala nu e fermier, asta nu ar trebui sa fie eligibil deci sa nu primeasca subventii. Data subventii acelor care au culturi diversificate de la porumb la vie pomi legume soia mazare etc are sector zootehnic o mica linie de productie , inmagazineaza productiile (nu le vinde direct din camp cu tirul) si le vinde la momentul optim, are angajati , plateste taxe si impozite la stat , si multe criterii de performanta (daca tot le dai subventii pune i sa si produca ca sunt unii care daca iau subventiile nu i mai intereseaza nimic)criteriii de productivitate deci daca statul tot plateste milioane de euro sa se vada si ceva in mediul rural nu numai la fermieri care se imbogatesc peste noapte pe spatele oamenilor care au pamant , sa faca locuri de munca la tara ca stau tinerii nostri sclavi in agricultura din Vest la noi nu au loc din cauza fermierilor lacomi, sa dezvolte satele tot mai sarace si pe cale de disparitie

Scrie un comentariu