Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ADIO SUBVENȚII URIAȘE LA HECTAR? Ce măsură se pregătește PENTRU PLĂȚILE APIA!

Plan pentru echilibrarea subvențiilor pentru ca situațiile plăților de zeci de mii de euro la hectar să rămână istorie. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul său un proiect de lege prin care creează ”o portiță” prin care bugetele alocate plăților directe pot ”circula” de la o schemă la alta.

Proiectul de Ordonanță de Urgență postat astăzi pe site-ul www.madr.ro prevede o serie de modificări la legislația prin care se acordă subvențiile fermierilor, mai exact OUG 5/2015. Astfel, la articolul 25, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
În cazul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să ia decizia de a transfera fonduri între măsurile de sprijin cuplat, informează fermierii cu privire la un posibil transfer înainte de data de deschidere a perioadei de depunere a cererilor, atât printr-un anunț care se postează pe site–ul instituției: www.madr.ro, cât și prin Ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării ruraleˮ.

Această posibilitate creată de noua legislație propusă de Guvern va face posibil ca în cazul în care la unele scheme, sumele alocate nu primesc nici o cerere – cum a fost în trecut sprijinul cuplat pentru viermii de mătase, sau suprafețele/efectivele eligibile sunt prea puțin – cum a fost cazul sprijinului cuplat la cartoful de sămânță care a ajuns la circa 23.700 de euro pe hectar în Campania 2016, MADR să poată transfera din plafonul alocat către alte scheme de sprijin cuplat. Astfel, mai mulți fermieri pot beneficia de subvenții mai mari în locul situației în care foarte puțini beneficiari ajung să încaseze sume uriașe pentru suprafațe mici sau efective restrânse de animale.

8 comentarii

 1. Provocator și “curajos ” comentariul d-lui Șerban.Nu am certitudini dar intuiția -mi semnalează mârșăviile la fel de adevărate la care sunt complici cei cărora le-am încredințat destinul.Stiu că sună propagandistic dar încerc să identific “CALEA, ADEVĂRUL și… VIAȚA”

 2. Provocator și “curajos ” comentariul d-lui Șerban.Nu am certitudini dar intuiția -mi semnalează mârșăviile la fel de adevărate la care sunt complici cei cărora le-am încredințat destinul.Stiu că sună propagandistic dar încerc identific “CALEA, ADEVĂRUL și… VIAȚA”

 3. Cine fura =ala are cine e prost si e cinstit traieste de azi pe maine. Cum poti acumula averi de miluoane de euro? Cu ce bani se construiesc vilele sau palatele? Masinile scumpe de pe sosele de unde sunt ? Din cer ? Daca esti cinstit si muncitor nu realizezi nimic in viata. Numai cei care fura delapideaza au bani.

 4. Stau si ma intreb.Ce hoti au condus Romania in ultmii 27 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.Da de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda.Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti.
  Am vazut la votul din 11 decembrie.Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare,siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti propietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina priopriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi prefeat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc.Nu sunt bani?In bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza 123 miliarde lei,cca 27nmiliarde euro.Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est. RUSINE .RUSINE .RUSINE.

Scrie un comentariu