• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TABELUL PRECIPITAȚIILOR: UNDE ȘI CÂT va ploua în lunile MARTIE, APRILIE ȘI MAI!

    Roxana Dobre -

    Vremea în toată țara pentru lunile de primăvară. Meteorologii au emis o prognoză meteo pentru următoarele trei luni în care sunt așteptat valori pozitive ale temperaturilor în majoritatea regiunilor dar și precipitaţiile peste media climatologică în cea mai mare parte a ţării!

    În luna martie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scăzute, local, în nord, centru şi vest. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna martie este de 3,5 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 7 grade Celsius în Banat şi Oltenia, de până la 6 grade Celsius în Crişana, Dobrogea şi Muntenia, respectiv de până la 5 grade în Maramureş, Transilvania şi Moldova. 

    Precipitaţiile lunare se vor situa, în general, peste normele climatologice în cea mai mare parte a ţării. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna martie este stabilită la 38,3 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (până la 59 l/mp), Crişana şi Transilvania (până la 54 l/mp). 

    La nivelul lunii aprilie, temperatura aerului va avea valori situate în apropierea mediei climatologice, în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord, nord-est şi centru. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 9,3 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 şi 11 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Crişana şi Dobrogea (între 10-11 grade), respectiv în Banat (10-12 grade Celsius). 

    Cantităţile totale de precipitaţii vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice şi centrale, deci peste media climatologică stabilită la 51,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (până la 70 l/mp) şi Crişana (69 l/mp). 

    Potrivit ANM, în luna mai, valorile termice medii lunare vor fi apropiate de norma climatologică (14,9 grade Celsius), în sudul şi local în vestul şi centrul ţării şi posibil mai scăzute în restul teritoriului. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius, în Moldova. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia şi Muntenia.

    Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud şi sud-est şi vor putea fi excedentare în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 66,5 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 89 l/mp, în Muntenia la 86 l/mp, în Crişana la 85 l/mp, în Banat la 84 l/mp şi în Oltenia la 83 l/mp. 

    Iată ”graficul” temperaturilor dar și a precipitațiile pentru fiecare regiune!

    Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile