• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul GHEORGHE LĂMUREANU și-a adaptat INFRASTRUCTURA DE IRIGAT pentru A COMBATE FURTURILE

    agrointeligenta.ro -

    Gheorghe Lămureanu a finalizat în 2015 investiția într-o stație de pompare ultramodernă, cu alimentare direct din Canalul Dunăre-Marea Neagră, cu care irigă 400 ha din totalul de 1.400 ha. Și-a dorit să extindă suprafața irigată la 600-700 ha încă din 2016, însă planurile au fost amânate pentru anul în curs.

    Inițial a vrut să facă extinderea din fonduri proprii, însă ținând cont că aceste OUAI-uri și irigațiile sunt de utilitate publică, Gheorghe Lămureanu a considerat că ”nu are sens să-ți bagi banii privați într-o societate care e de utilitate publică”.

    Fermierul e nemulțumit însă de condițiile impuse de autorități pentru realizarea dosarelor de finanțare, care sunt în continuare foarte dure. Iată ce a declarat Gheorghe Lămureanu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro: ”Mi-ar place să finalizez sistemul de irigații, dar să vedem dacă reușesc cu programul ăsta. Vreau să înlocuiesc toată conducta veche din azbociment, care se întinde pe vreo 4 kilometri și să pun conductă nouă. De asemenea vreau s-o recalibrez, adică să pun una de calibru mai mic, că nu mai este nevoie acum de conducte de 500-600 mm. Investiția vizează reducerea pierderilor de apă din conducte. Voi pune conductă de polietilenă cu diametre de 200-300 mm. Având diametre mai mici voi avea presiune mai mare de apă. În felul acest costul de exploatare mi s-ar reduce cu 30-35%. În 2016 am avut 26 de avarii majore pe conducte din azbociment cu diametre de 600 mm, de 300 mm și 200 mm. La presiunea de 4-5 atmosfere cât am pe coloană, conductele pur și simplu au pocnit. Nu rezistă la presiune, pentru că sunt vechi, au 60 de ani. Primele au fost puse în funcțiune în 1965-1966”.

    Investiție pentru a iriga încă 250 de hectare

    Costul estimat de fermier pentru această nouă investiție, prin care vrea să monteze la ultramoderna stație de pompare încă o pompă, care va spori capacitatea de pompare a apei și-și va permite să-și extindă suprafața irigată cu 250 ha este de 800.000-900.000 euro.

    Deși la înlocuirea infrastructurii de irigații învechite, proiectele se finanțează 100% din fonduri UE, Gheorghe Lămureanu nu este încă sigur asupra acestui aspect: ”Nici noi nu știm ce avantaje avem cu noile fonduri europene. Rândul trecut, chipurile proiectul a fost 100% finanțat din fonduri UE, dar 50% din cheltuielile de formare a dosarului sunt neeligibile. Acordurile, tot ce e plătit pe direct te încarcă la costuri. De cinci ori a trebuit să iau acordurile de la Ministerul Transporturilor, contracost de fiecare dată. Și chiar dacă un proiect e finanțat 100% din fonduri UE, majoritatea fermierilor din zona mea au renunțat, când au văzut că trebuie să faci împrumut de 1 milion de euro ca să plătești proiectul. Unii n-aveau valoare de 1 milion de euro pe toată societatea. Cum pot să pun eu garanție tot? Dacă nu-mi iese? Normal ar trebui să iei credit bancar, să plătești investiția și apoi banii ți-i rambursează Uniunea Europeană, însă noi am avut o parte din bani. Am plătit vreo 600.000 de euro din banii noștri și am luat împrumut doar 400.000 euro. Când iei credit de la bancă, trebuie obligatoriu să iei pe valoarea totală. Că nu folosești creditul, treaba ta. Deși teoretic proiectul e 100% nerambursabil, la un proiect de 1 milion de euro, peste 100.000 euro sunt costurile adiacente pe care le suportă fermierul din propriul buzunar”.

    În plus, Gheorghe Lămureanu deplânge și birocrația e mare: ”Eu cu echipa mea am făcut peste 100 de drumuri la București”.

    Deși stația de pompare a apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost construită printr-o asociație de udători, deocamdată Gheorghe Lămureanu e singurul fermier din OUAI care irigă, deoarece celilalți fermieri nu și-au cumpărat încă instalațiile de irigații: ”Nu sunt deloc ieftine. O instalație de irigat costă 20.000-25.000 euro cel mai puțin”.

    O echipă din fermă păzește permanent echipamentele

    Lămureanu își irigă solele numai cu rulouri din cauza furturilor: ”Dezavantajul e că e foarte multă manoperă la ele, se mai pierde și suprafață, se mai generează și stricăciuni, dar avantajele sunt atât de mari încât nici nu mai contează. Instalațiile de irigat cu pivot poate că sunt mai ieftine, dar problema noastră e dată de vecinătatea cu Canalul Dunăre-Marea Neagră și cu 3-4 sate, care nu ne permitem să le lăsăm întinse în câmp peste iarnă și decât să le plimbi, să le tot duci, să le aduci. De aceea preferăm instalațiile cu tambur. Nu suntem atât de bogați pe cât am vrea noi, dar nici atât de săraci pe cât ar vrea alții, în sensul că instalațiile cu pivot trebuie strânse iarna și întinse vara și nu-mi permit atâta forță de muncă și cheltuieli cu manopera. M-am gândit să fac o societate cu mai mulți membri, care să finanțeze achiziția unor instalații de irigat care să rămână iarna în câmp, însă pierderile sunt atât de mari peste iarnă, că nu merită, pentru că se fură. Bineînțeles. Sunt oameni care trăiesc numai din ce recuperează de pe teren. Noi, în 2004, încă mai aveam sistemul de irigat foarte bine pus la punct, dar din păcate el a fost devalizat, după ce a fost abandonat de către Ministerul Agriculturii și de către ANIF, tot din cauza lipsei de forță de muncă și mai ales din cauza caracterului acesta sezonier al activităților. Lucrezi 3-4 luni pe an cel mult și restul de 8 luni le păzești. Acum eu am 5-6 oameni acolo, printre care și un inginer, care stau lângă stația de pompare și se ocupă să păzim gurile de canal, să păzim tunurile, aspersoarele și toate celelalte utilaje pe care le avem noi”.

    Vă recomandăm să citiți și:

    Premieră în România! Fermierul Gheorghe Lămureanu și-a făcut prima stație privată de pompare a apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră

    Cum se cultivă coriandrul – planta cu care fermierul Gheorghe Lămureanu recoltează profit de peste 20 de ani

    CREDITUL PENTRU IRIGAȚII cu garanție doar pe ECHIPAMENTUL CUMPĂRAT!

    Se mai pot salva sistemele de irigații construite în comunism? Profesorul Aurel Lup are răspunsul!

    Efectul irigațiilor la cultura de grâu. Viorel Nica, fermier în Ialomița: Am recoltat 8 tone la hectar. Vecinii mei, doar 3 tone


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii