Ştiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

AFACERI pe care LE POȚI PORNI LA ȚARĂ cu un buget de CEL MULT 10.000 DE EURO!

În țările din vestul Europei, tinerii au rămas în sate și au continuat să muncească alături de părinții lor. În imagine, un tânăr olandez alături de mama sa, în fabrica de brânzeturi artizanale a familiei

Profesorul clujean Avram Fițiu a pornit o veritabilă mișcare de readucere la viață a satului românesc. În cadrul Școlii țărănești, proiect pe care l-a inițiat, fostul şef de cabinet al lui Dacian Cioloş pe când acesta era ministrul Agriculturii și-a propus să îi ajute pe tinerii plecați din mediul rural – mutați la oraș sau chiar ajunși printre străini, să se întoarcă pe meleagurile natale și să pună bazele unei afaceri care să le asigure un trai decent și, foarte important, demnitatea dată de statutul de propriu stăpân al vieții lor.

Într-un articol postat site-ul România Noastră, Avram Fițiu arată că milioane de tineri provenind din mediul rural, copii de țărani și-au luat lumea în cap și au părăsit satul românesc pentru o viață mai bună în altă parte. ”Ce au lăsat în urmă se cunoaște, un sat îmbătrânit cu o infrastructură socială precară (grădinițe, școli, cămine culturale, biblioteci). Cel mai grav lucru pe care l-au lăsat la țară este o speranță mincinoasă pentru copiii de astăzi de la țară cărora le-au transmis minciuna că viitorul lor nu poate fi la țară. La această minciună a jucat și incapacitatea statului de a arăta adevăratul potențial economic al satului românesc. Această minciună sfruntată este alimentată de mare parte din mass media urbană care știm cui interese îi servește”, scrie profesorul clujean.

Avram Fițiu militează pentru întoarcerea tinerilor în satul românesc (Foto: Facebook.com/Ziua Cânepii)
Avram Fițiu militează pentru întoarcerea tinerilor în satul românesc (Foto: Facebook.com/Ziua Cânepii)

Fițiu le propune tinerilor să se întoarcă în satul românesc și să înființeze afaceri care să îi ajute să se transforme din ”slugi” în viața urbană sau în străinătate, în veritabili ”stăpâni”.

Iată lista de afaceri ce pot fi pornite la țară și pe care le propune Avram Fițiu:

 • Carmangerii
 • Puncte de sacrificare
 • Brânzării
 • Ateliere de produs ulei presat la rece
 • Moara de la țară
 • Ateliere de procesare fructe și legume
 • Ateliere de procesare plante medicinale
 • Plantații forestiere energetice sau industriale
 • Ateliere artizanale
 • Alte afaceri nonagricole

Referitor la cât de mare este investiția în una dintre afacerile propuse, Avram Fițiu are un răspuns concert: ”De regulă între 5.000 și 10.000 de euro!”.

”Treci la nivelul următor  al vieții tale, venind alături de noi  la Școala Țărănească pentru proiecția planului afacerii tale!” –  își încheie mesajul Avram Fițiu, despre ale cărui proiecte puteți citi mai multe pe www.avramfitiu.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Ce vorbești domnule?
  Ia d[-mi exemplu de câteva puncte de sacrificare sau brânzarii din mediul rural.
  Pt asa ceva, ca sa nu fii infractor iți trebuie un milion de euro.
  Instituțiile statului sunt calare pe tine de cum ti-a trecut ideia prin cap nicidecum sa o mai pui in practica.

 2. Ca sa incepi o asa afacere,trebuie sa ai experienta in domeniu,daca vrei sa cresti iepuri in sistem intensiv,mergi la Directiva Agrícola si documenteaza te de crédito……

 3. se te duci in strainatate sa muncesti cu ziua sa fi robul lor, sa mananci paine cu marmalade sa nu cheltuiesti bani care ai castigat si sa duci in tara banii euroii multi multi sa pornest afacerea care va da faliment inca din primul an.

  1. In romania nici nu te apuci de treabă că și te trezești co controale din toate părțile. Sigur mai ai nevoie de mulți euro pentr amenzi care vor fi aplicate pentru orice și pentru nimic. Și vă spun că nu sint deloc mici aceste amenzi.

 4. bun. am 30 ani de meserie tehnician veterinar si doresc sa pornesc o afacere cu iepuri. am ideea am forta de munca dorinta de reusinta etc dar nu am acesti bani. cum pot primii acesti bani sa dezvolt ideea mea sub o verificare amanuntita care ar fii absolut normala pe ce cheltui banii
  .cum se face?

  1. ce usor e sa-ti dai cu parerea.dupa ce te asociezi, asociatului i se pare ca nu faci nimic si te elimina sau pleci singur.
   nu, chiar nu te ajuta nicio Directie Agricola sau afir sau o institutie care sa te ghideze sa accesezi fonduri europene pana nu platesti.prima intrebare este ,, de cat dispui?” ,etc.
   domnule Gilca incercati si gasiti o solutie si lucrati singur. din putin in putin veti avea satisfacii. success.

  2. Cu iepuri nu mergem. Am incercat. Pe intelesul tuturor in Romania nu mergem mimic. Ca sa ti mearga afacerea trebuie sa faci parte din structureile comuniste nu astia de la govern comunisti care au dramas de pe tumour lui…. aceia conduc total in Romania asa Ca pana nu facem Ordine in tara ne luam traista si in UE.eu

Scrie un comentariu