Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

CALCULE LA APIA! Lista subvențiilor cu cuantumuri AȘTEPTATE DE FERMIERI!

APIA, plățile și fermierii! Producătorii agricoli sunt în aceste zile cu ochii pe conturi iar o mare parte dintre aceștia au primit deja sumele plătite de APIA pentru Ajutorul Național Tranzitoriu vegetal. Dar subvențiile agricole aferente anului 2016  sunt departe de a fi finalizate iar APIA mai are cuantumuri care nu sunt stabilite încă astfel că fermierii nu știu ce sume vor primi pe hectar sau pe sau de animal, în cazul crescătorilor. 

Fermierii primesc în aceste zile banii pentru ANT 1 dar APIA mai are de achitat producătorilor agricoli și restul de 31 %, procent ce a rămas de plată celor care au primit deja avans în toamna anului trecut. Pe lângă aceste plăți ale căror cuantumurile se cunosc deja, APIA mai are de stabilit și cuantumurile pentru schemele pentru care nu se știu încă.

Agrointeligența – www.agrointel.ro a trimis oficial o întrebare legată de acest subiect la APIA dar agenția de plăți nu a dat un răspuns clar legat de următoarea schemă pentru care ar urma să fie stabilit cuantumul. ”Plățile se efectuează progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea. Principalul obiectiv al APIA este de efectuare a plăților către fermieri, în termenele prevăzute de legislație, în vederea dezvoltării sectorului agricol, a exploatațiilor vegetale şi de creștere a animalelor, cu respectarea tuturor cerințelor comunitare în vigoare”, este răspunsul oficial trimis de APIA pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

Pe lista APIA s-ar afla ca prioritate stabilirea cuantumurilor pentru animale, ANTZ dar și SCZ.

Iată lista schemele pentru care NU se s-au stabilit încă cuantumurile pentru anul 2016:

ZOOTEHNIE: ANTZ OVINE, CAPRINE, BOVINE, BIVOLIȚE

                             SCZ OVINE, CAPRINE, BIVOLIȚE

VEGETAL: in pentru fibră ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5, sfeclă de zahăr – ANT 6. 

                   SCV: soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibre, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp; castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp; legume cultivate în sere – tomate, castraveţi, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare; legume cultivate în solare – tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă şi castraveţi pentru industrializare.

De asemenea, se plăteşte sprijin cuplat pentru prune pentru industrializare; mere pentru industrializare, cireşe şi vişine pentru industrializare; caise şi zarzăre pentru industrializare; cartof timpuriu pentru industrializare.

Iată lista completă a subvențiilor care se plătesc în 2015 și schemele pentru care se cunosc deja cuantumurile:

 • Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS): 96,8861 euro/ha adică 431,501 lei/ha
 • Plată Redistributivă: Primul interval 1-5 hectare: 5,00 euro/ha adică 22,268 lei/ha și al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv: 48,8554 euro/ha adică 217,5876 lei/ha!
 • Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (Înverzire): 57,3714 euro/ha adică 255,515 lei/ha
 • Plata pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha adică 101,864 lei/ha
 • Plata pentru micii fermieri: MAXIM 1.250 de euro/exploatație
 • ANT 1: 17,72035 euro/ha adică 78,92 lei/ha. 

Măsura 13 Plăți compensatorii, care cuprinde 3 pachete!

Măsura 13 – zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice – sub-măsuri Valoarea plății euro
sub-măsura 13.1 – plăți compensatorii în zona montană (ANC ZM) 86 euro/ha/an
sub-măsura 13.2 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN) 54 euro/ha/an
sub-măsura 13.3 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (ANC SPEC) 70  euro /ha/an

Măsura 214 Plăți pentru agro-mediu, care cuprinde 7 pachete!

Măsura 214 Valoarea plății
Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală 124 euro/ha/an
Pachetul 2 – practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu Pachetul 1) 58 euro/euro/an
Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări :
varianta 3.1 – Crex crex 209 euro/an
varianta 3.2 – Lanius minor și Falco vespertinus 101 euro/ha/an
Pachetul 4 – culturi verzi 130 euro/ha/an
Pachetul 5 – agricultură ecologică:
varianta 5.1- culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) 162 euro/ha/an
varianta 5.2 – legume (inclusiv ciuperci și cartofi) 335 euro/ha/an
varianta 5.3 – livezi 393 euro/ha/an
varianta 5.4 – vii 393 euro/ha/an
varianta 5.5 – plante medicinale și aromatice 270 euro/ha/an
Pachetul 6 – pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) 240 euro/ha/an
Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) 171 euro/ha/an

11 comentarii

 1. Poate îmi spune și mie d-l Gigi metoda prin care se mai poate fura statul.O fi științe el ceva din proprie experiență.Acele vremuri au apus acum ne fură nouă mințile cu tot felul de ispite profitând de disperarea celor care nu vor încă să capituleze.Hotii cu “diplomă”s-au au rămas “găinarii”și trădătorii de… Încredere.

 2. Auzi nea GiGi!Nu ti as dori vreodată sa ai sute de animale care iti rag de foame si sa reusesti pe ploi si noroi unde numai elicopterul poate face fata.Cât despre fermierii care zici dta aia sunt ,,băietii deștepti”din agricultură Vă rog nu ii băgați in aceeași oala.Cum sa nu te revolti când vezi că nu ai ce da de mâncare la animale si nu ai luat 1 leu subventie

 3. Mai scutiti ma si cu fermierii de fatada prin fata se plang toata ziua iar pe la spate sunt putrezi de bogati au vile suvuri utilaje f scumpe ? Cu ce bani ? FURA FURA SI IAR FURA statul , pacalesc oamenii cu arebda f mica si nu le platesc impozitele se plang ca statul nu i ajuta . DAR EI PENTRU STAT CE FAC? NIMIC. Anaful peste ei ITMul Garda financiara , politia economica trebuie scoasa urgent la suprafata ECONOMIA SUBTERANA DIN AGRICULTURA se vor aduna milioane de EURO la bugetul tarii iar la sate se vor creea mii de locuri de munca si de abia atunci vom vorbi de dezvoltare rurala.

  1. Gigi cred ca ai visat urat azinoapte.
   Cine crezi tu ca mai lucreaza la sat chiar si pe zeci de mii de lei.Toti vot internet ,mobil si club .NU MUNCA.
   Si Anaful daca vine fuge cat vede cu ochi de mizeria din camp si de gunoiul din grajd.Nu se fura ca nu mai este nimic de furat. Totul se trece pe hartie ca altfel ies in profit si platesc impozit.Dar asa e pierdere ca motorina e cea mai scumpa din europa si graul este cel mai ieftin.=pierdere.

  1. Da, e partidul saracilor cu judecata (duhul), si la conducere al hotilor calificati. Dna sa vina sa va ia pe toti, comunisti boratzi!

 4. Deci am avut dreptate .Nu primim nici in martie subventia pe 2016 si nu e nici problema de soft nici problema de bani.
  E problema angajatilor MADR -APIA care isi iau salariile la termen si nu ii intereseaza ca fermierii au rate la banci si platesc dobanda pentru fiecare zi de neplata a subventiei.
  Dar cui ii pasa .E bine la Bucuresti .

  Vai de capul nostru.Faliment asta vor.

Scrie un comentariu