• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AGRIM.RO: Cum funcționează PRIMA REȚEA DE CONSULTANȚĂ GRATUITĂ pentru fermieri!

    Gabriela Gimbășanu -

    Informații de actualitate și consultanță gratuită reprezintă ceea ce și-au propus să ofere fermierilor specialiștii din cadrul Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca prin intermediul platformei AGRIM (www.agrim.ro), prima rețea din România care promovează legătura dintre producătorii agricoli, furnizării de inputuri și specialiștii, cadre didactice USAMV Cluj-Napoca. Lansarea proiectului inedit a avut loc astăzi, 1 martie, la hotel Intercontinental, din București.

    La eveniment au fost prezente atât cadrele didactice care au pus la punct ineditul proiect, cât și fermieri, distribuitori de inputuri, dar și reprezentanți ai ministerului Agriculturii. Profesorii de la USAMV Cluj-Napoca s-au bucurat și de prezența lui Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în calitate sa de absolvent al universității. De asemenea, la lansare au fost prezenți și membri marcanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S), domnul președinte al A.S.A.S Gheorghe Sin și Valeriu Tabără, vicepreședinte A.S.A.S.

    ”Sperăm să implicăm în această platformă și societatea civilă, dat fiind faptul că vorbim astăzi de o premieră pentru agricultura românească, o rețea tematică înființată în cadrul unui proiect al cărui inițiator este Facultatea de Agricultură prin intermediul USAMV Cluj. Scopul acestei rețele este de a implementa un concept și anume managementul integrat al inputurilor agricole. A apărut din nevoia fermierilor de a le arăta că obținerea unor producții sigure și de calitate superioară se poate produce doar dacă agreăm și agregăm toată tehnologiile cunoscute, toate inputurile care vin în fața fermierilor. Avem două obiective importante așa cum este acela de consultanță. Înțelegem prin acest lucru o consultanță în domeniul managementului integrat al inputurilor agricole care are o componentă de furnizare de date și informații către fermieri. În același timp furnizăm soluții punctuale la problemele pe care fiecare fermier le poate adresa consultantului prin intermediul acestei rețele. A doua componentă este cea de implementare propriu-zisă a conceptului de management integrat printr-o serie de acțiuni”, a declarat prof. dr. Roxana Vidican, coordonatorul rețelei AGRIM.

    Asigură transferul de informații din cercetare către fermieri

    În ciuda faptului că Institutele și Stațiunile de Cercetare de la nivel național desfășoară numeroase proiecte, de cele mai multe ori informațiile obținute în urma cercetării nu ajung la publicul țintă și tocmai de aceea, această platformă își propune să asigure transferul de informație către beneficiarii de drept ai cercetării.

    Ne propunem să facilităm cooperarea și schimbul de bune practici între participanții din rețea. Vrem să dezvoltăm programe de instruire inclusiv să elaborăm un cod de bune practici privind managementul integrat al inputurilor agricole. Vrem să facilităm transferul de informații de la stațiunile de cercetare, către fermieri prin intermediul unor loturi demonstrative care vor fi puse la dispoziția fermierilor după un program bine stabilit. Nu în ultimul rând, ne gândim la tânăra generație, la toți cei care sunt legați prin obiectul de activitate de spațiul rural, prin organizarea de cursuri care pot fi de calificare sau postuniversitare”, a mai spus profesorul universitar.

    Platforma oferă consultanță directă

    Această rețea nu face altceva decât să asigure un acces mai facil al fermierilor la informații, dar și posibilitatea de a pune întrebări punctuale și dea primi răspunsuri avizate din partea specialiștilor.

    Un astfel de eveniment eram aproape forțați să-l creăm din mai multe considerente. O astfel de platformă care aduce în prin plan elemente precum durabilitate, management integrat este extrem de valoroasă. De ani buni discutăm de ce nu avem o producție bună la cultura de porumb? Cultivăm circa 800.000 de hectare de porumb în plus că să ne apropiem de producția Franței. Lansarea acestei platforme deschide calea către o consultanță directă. Trebuie să ne adaptăm tehnologiile după tehnica nouă pe care o avem la dispoziție. Pe de altă parte această platformă mai creează o chestiune, pregătirea continuă. Mă bucură și relația extraordinară pe care o are universitatea cu Stațiunea de Cercetare de la Turda”, susține Valeriu Tabără, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S).

    APIA poate deveni partener al platformei AGRIM

    Anunțul a fost făcut de directorul general al agenției de plăți invitat în cadrul evenimentului de lansare a platformei.

    ”Am fost extrem de onorat și în același timp emoționat când am primit în cabinet această invitație, fiind unul dintre absolvenții ai USAMV Cluj. Vreau să le mulțumesc tuturor cadrelor didactice pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat în cursul specializării mele. În momentul în care doamna decan a făcut prezentarea platformei AGRIM am găsit două secțiuni unde APIA poate avea un cuvânt de spus, la rubrica de parteneri. Vrem să fim alături de fermieri și este un lucru foarte bun pentru acest parteneriat pentru a veni în sprijinul fermierilor cu cât mai multe informații. La rubrica de noutăți putem veni cu tot ceea ce face APIA, pentru a avea o colaborare cât mai bună cu universitățile și cu beneficiarii”, ne-a spus Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Platforma AGRIM lansată în prima zi de primăvară își propune să aducă în contact fermierii, utilizatorii de tehnică și tehnologie, de inputuri cu toți cei care elaborează tehnologii, cu cei care le încearcă sau le experimentează. Reprezintă practic un canal de comunicare a zonei de cercetare privată sau publică cu zona de aplicare și transmitere de informații către fermieri.

    Prin intermediul platformei se poate face o informare corectă și în timp real, fiind la dispoziția fermierilor o serie de experți pe diverse domenii. Pe de altă parte este foarte important ca acest circuit să funcționeze și în sens invers, să se preia informații de la fermieri și să se încerce rezolvarea unor probleme pe care o parte dintre fermieri le semnalează. Sper ca această rețea să aibă o accesare cât mai largă, să fie cât mai mult utilizată în ambele sensuri și nu pot decât să sper că acest sistem va funcționa și va fi util pentru toți actorii implicați”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro profesorul Ovidiu Ranta, de la Catedra de mecanizare a USAMV Cluj-Napoca.

    Pentru a beneficia de sfaturi specializate în agricultură, pentru a primi soluții la problemele punctuale cu care vă confruntați în fermă, vă recomandăm să vă înregistrați pe site-ul www.agrim.ro și să intrați în dialog direct cu specialiștii USAMV Cluj-Napoca!


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd