IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Plăți APIA în zootehnie. Ministrul Petre Daea a anunțat cuantumurile ANTZ, subvenții de la bugetul de stat pe cap de animal și laptele livrat

Ministrul Agriculturii Petre Daea, anunț importnat pentru fermierii români care așteaptă plățile APIA pentru sectorul zootehnic. După ce în această dimineață, directorul APIA, Adrian Pintea a anunțat că s-a demarat procesarea dosarelor pentru fermierii care cresc animale, în această seară, șeful de la MADR le-a spus crescătorilor și ce bani să aștepte în conturi, bani de la bugetul de stat.

data-cand-incep-platile-APIA-in-zootehnie

Mă bucur că am putut să le dau fermierilor vești importante în această seară, mai exact cuantumurile pentru ajutoarele națioanle tranzitorii din zootehnie, după cum urmează: ANT 7 (pentru lapte) – 19,2 euro (pe tona de lapte livrat – n.r.), ANT 8 (bovine) – 92,45 euro de animal și ANT 9 (ovine/caprine) – 5,59 euro pe cap de animal pe an”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ministrul agriculturii Petre Daea la scurt timp după ce a anunțat aceste sume și în direct, la emisiunea ”Agricultura la raport” de la Agro TV.

Ministrul agriculturii a precizat pentru Agrointeligența că plățile pentru zootehnite vor începe din 10 martie și că speră ca ele să fie finalizate până la finele lunii, adică pe 31 martie.

Anunțul ministrului vine la câteva ore după ce la APIA s-a început procesarea datelor pentru fermele de animale: ”Referitor la plăți așa cum știți deja s-au făcut plăți pentru ANT1 și din FEGA la 31%. Până în momentul de față sunt 480.000 de fermieri care intră la plată, iar începând de astăzi începe și autorizarea la plată pentru zootehnie. Vor intra toate schemele de plată, ANT7, cel pentru lapte, ANT8 pentru bovine de carne, inclusiv bivolițe și ANT9 pentru ovine și caprine”, a declarat șeful APIA, precizând că valoarea subvențiilor va fi anunțată de ministrul Petre Daea după stabilirea lor, ceea ce s-a și întâplat chiar în această seară.

Cuantumurile pentru sprijinul cuplat n-au fost încă anunțate

În afară de aceste ajutoare naționale tranzitorii, ANT-uri care se plătesc de la bugetul de stat, fermierii care au animale eligibile la plata sprijinului cuplat pentru ovine, caprine, bovine de lapte sau de carne, sau bivolițe vor mai încasa și sumele APIA pentru aceste scheme unde fondurile vin de la Comisia Europeană.

Vă reamintim că ANT-urile s-au plătit în zootehnie și anul trecut, fermierii primind pentru Campania 2015 cuantumurile 24,361 euro ANTZ livrare lapte, 97,4045 euro/cap de animal ANTZ 8 bovine și 5,9105 euro/cap de animal ANTZ ovine/caprine. Ajutoarele Naționale Tranzitorii sunt subvenții de la bugetul de stat pentru care România a obținut acordul de plată din partea Comisiei Europene, cu condiția ca de la un an la altul, să reducă treptat valoarea sprijinului.

ANTZ-urile se achită pentru tot efectivul eligibil din fermă, data de referință pentru acesta fiind data de 31 ianuarie 2013.

12 comentarii

 1. Măi orasenilor,habar nu aveți ce inseamna agricultura si zootehnia!Produsele noastre nu ajung in piete si in hipermarketuri din cauza mafiei care există in România. V-as intreba pe voi cei care comentati si ne faceti puturosi platiti,cate randuri de cartofi sau sfeclă ati sapat (prasit) in viata voastră?

  1. La orășeni le da domnul Dragnea de toate,așa ca ei nu mai trebuie sa munceasca.Au timp sa critice ca doar ei se precepție la toate,inspectat la sport și agricultura.

 2. Vă contrazic pe toți cu excepția doamnei Ioana Nu știu unde trăiți într-o altă realitate?Nu este vina agricultorului că nu ajung pe masa românilor produse românești.El de fapt este marele perdant.Oameni că doamna Ioana au coborât raiul pe pământ…”odihnește … în loc luminat , în loc cu verdeață”. Trăiesc din agricultură nu mă ocup de vegetal dar mă înclin și respect oamenii care-si fac treaba cu profesionalism.Nu mai aruncați anatema asupra APIA au altă vină dar nu în ceea ce privește controalele,le fac sârguincios prin zăpadă și noroi.Nu trebuie să fii un erudit pentru a fi un bun gospodar.Simtul practic primează.

 3. Fac parte din aceste “grupuri de interese” care se tot vehiculeaza. Lucrez aproximativ 2000 ha, am 20 de angajati cu carte de munca si cu salarii peste minumul legal. Platesc taxe si impozite la stat pana mi se face rau (angajati, impozite pe profit,impozit teren, impozit arenda etc.) si lucrez fiecare petic de pamant pe care il am. Va rog sa nu mai dati exemple cu vai saracii tarani, pentru ca in zona mea (Oltenia), unde trebuie sa multumesc bunului Dumnezeu ca pamantul este foarte bun, foarte putin tarani isi muncesc terenul. Ba cand m-am apucat eu acum 15 ani tot terenul era parloaga. Acum mai nou de cand cu subventiile vin sa muste din tarlalele mele (pe care m-am chinuit sa le mai comasez si pe care, repet, le lucrez “”temeinic” cu mult inaiante de intrarea subventiilor) tocmai ca sa incaseze subventii. SI le convine ca iau teren lucrat frumos, nu parloaga sa se chinuie. Si marea majoritate fac o varza totala: productii ioc, tehnologii ioc, substante ieftine si proaste, dar de….incaseaza subventii. Asa ca daca nu s-ar da subventii sau daca s-ar da pe productiile obtinute nu ar lucra nimic. Cu stima adresez acest mesaj acelor persoane foarte interesate de “teoria conspiratiei”.

 4. Are dreptate dl Vasile dar atat timp cat sunt bani multi in joc vor fi si interese foarte mari dar daca si politicul se amesteca e si mai grav. Inainte cand nu se acordau subventii faceau agricultura taranii amarati acum cand in agricultura se acorda subventii vin tot felul de grupuri de interese si fac agricultura. Ce fel de fermier este ala cu 8-9 000 de ha de teren ?
  Cineva odata si odata trebuie sa se implice dar ma tem ca este prea tarziu unii au deja sacii in caruta.

 5. Domnilor de la APIA intrati tare in fermieri ca tind sa de3vina cei mai mari evazionisti si puturosi. Aceste subventii sun ca ajutoarele sociale date putorilor. Cum sa platim subventii ca sa se produca lapte si noi mancam lapte praf , cum sa platim pentru legumicultori si noi mancam legume de import, cum sa platim subventii pe teren si pe teren sa nu fie cultivat nimic si exemplele ar putea continua. Platitii subventii doar acelora care merita care produc ceva cu adevarat nu hotilor smecherilor si profitorilor din agricultura. Intesificati controlalele in teren si acordati subventiile dupa niste criterii de productivitate , calitate, perseverenta, eligibilitate ,daruire , harnicie , grad de ocupare a fortei de munca , dezvoltarea zonei din care face parte si tot asa . Nu cine depune niste hartii la Apia primeste subventii. Sunt unii care nici nu stiu sa pronunte sau sa scrie subventie le zic sugventie sau suventie dar vorbesc de euro. Apia a ramas singurul organism care poate pune ordine in aceasta jungla numita agricultura. Domnilor va urez mult succes si spor la treaba.

  1. Felicitari dl.Vasile.
   Credeti ca dl.Ministru stie sa citeasca ce ati scris..?Sau reformulez ..Credeti ca il intereseaza.?
   Este singura metoda de a sponsoriza social nemunca.
   Corecte afirmatii in tot ce spuneti.Dar nu au curaj sa faca nimic.Poate peste 4-5 ani cand nu vom mai avea cu cine sa lucram si cand vom fi toti in faliment vor considera ca au gresit si poate vor incerca inca 27 ani sa corecteze eroarea.Dar ….?
   Vai de noi

Scrie un comentariu