• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce sunt BIOSTIMULATORII și cum acționează pentru SPORIREA PRODUCȚIILOR AGRICOLE. Dan Farcaș, AECTRA: DAU REZULTATE DOVEDITE, dar NU sunt îngrășăminte!

    Gabriela Gimbășanu -

    Biostimulatorii sunt printre produsele preferate de tot mai mulți fermieri care doresc să obțină producții bune, chiar și în condițiile unui an agricol cu probleme. Biostimulatorii, deși sporesc producțiile, nu o fac prin aport nutritiv direct, ci prin influența benefică pe care o au asupra nutriției și a altor procese metabolice din plante, explică Dan Farcaș, Executive Manager AECTRA Agrochemicals, compania care comercializează pe piață cel mai bine vândut biostimulator, Terra-Sorb Complex.

    Prezent în studioul Agrointeligența- www.agrointel.ro, Dan Farcaș, Executive Manager al companiei AECTRA Agrochemicals, ne-a oferit răspunsuri la întrebările legate de biostimulatori.

    Suntem activi în domeniul agriculturii începând din anul 1990. Suntem una dintre primele companii din domeniu. Am încercat tot timpul să fim o companie inovatoare, să introducem produse noi, aplicații noi. Suntem cei care am introdus pe piață categoria de biostimulatori, categoria de adjuvanți și multe altele. Tot timpul am vrut să ajutăm fermierii oferind soluții noi. Agricultura este un domeniu cu destul de multe probleme, de care ne lovim în fiecare an. Suntem mereu în contact direct cu fermierii, lucru pe care îl realizăm fie prin reprezentanții noștri de vânzări, fie cu ocazia simpozioanelor pe care le organizăm în fiecare an sau a zilelor câmpului. Este un lucru foarte important pentru noi să vedem că soluțiile pe care le recomandăm au aplicabilitate și dau rezultate bune”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager AECTRA.

    Biostimulatorii nu sunt fertilizanți

    Nu de puține ori, biostimulatorii sunt plasați în mod greșit în categoria îngrășămintelor, însă potrivit specialistului AECTRA, aceste produse nu asigură, în mod direct, nici hrană și nici protecție plantelor de cultură. Mai exact, nu sunt nici fertilizanți și nici produse de protecție.

    Biostimulatorii nu intră în categoria fertilizanților, nu intră în categoria produselor de protecție a plantelor. Am observat că se face o oarecare confuzie, aceste produse fiind introduse în categoria „Foliare”. Biostimulatorii sunt foliari pentru că marea lor majoritate se aplică foliar, dar biostimulatorii sunt acele substanțe care pot influența procesele fiziologice din plantă astfel încât să o ajute pe aceasta să crească, să se dezvolte și să treacă mai ușor peste situațiile de stres destul de numeroase, deci nu au legătură directă cu partea de nutriție. La nivel mondial s-a făcut un fel de împărțire a biostimulatorilor pe clase și, în prezent, avem patru clase mari de substanțe care sunt recunoscute ca biostimulatori și anume: cele bazate pe aminoacizi, pe extract de alge, pe acizi humici și biostimulatori bazați pe bacterii-promotori de creștere”, susține specialistul companiei AECTRA.

    Terra-Sorb Complex furnizează plantei aminoacizi

    Potrivit directorului executiv, Terra-Sorb ca și gamă de produse, a împlinit anul acesta 30 de ani, deci este deja un produs ”rodat” nu numai pe piața internă, ci și pe piețele externe.

    Este un produs pe bază de aminoacizi. Aminoacizii joacă un rol esențial în a ajuta plantele să treacă de stres. Mecanismul este destul de simplu, planta, în dezvoltarea ei, trece prin diverse procese care sunt consumatoare de energie și timp. În aceste procese, planta reușește să-și sintetizeze aminoacizii care vor fi folosiți în sinteza proteinelor. Printr-un astfel de produs noi încercăm să-i furnizăm plantei aminoacizii de-a gata, astfel încât să nu mai treacă prin acele procese intermediare și să-și poată folosi energia economisită astfel în a reporni mai rapid în vegetație. Este foarte important ca plantele semănate toamna să repornească foarte rapid în vegetație pentru că acest lucru le dă mai mult timp să acumuleze în bob”, ne-a explicat Dan Farcaș care este modul de acțiune al biostimulatorului.

    Terra-Sorb Complex – cel mai complet biostimulator

    Terra-Sorb Complex, așa cum îi spune și numele, este cel mai complet produs din gama Terra-Sorb, gamă care mai cuprinde un alt produs pentru aplicare foliară și unul pentru aplicare radiculară.

    ”Mai avem alte două variante – una pentru aplicare radiculară și alta pentru aplicare foliară în toamnă, pentru creșterea rezistenței la îngheț. Terra-Sorb Complex este complet pentru că are cea mai mare concentrației de aminoacizi din toată gama. În plus, această concentrație de 20% este de aminoacizi liberi, lucru foarte important pentru că doar aceștia pot fi utilizați de către plantă. Metoda de obținere a aminoacizilor din Terra-Sorb este unica: hidroliza enzimatică. Aceasta reproduce reacțiile prin care sunt descompuse proteinele în aparatul digestiv al omului, fiind singura care permite obtinerea de aminoacizi liberi intregi, nu de fragmente inactive, ca în cazul hidrolizei chimice. Rezultatele justifică aplicarea, în sensul că randamentele obținute sunt undeva la 3 la 1 sau chiar 4 la 1. Le putem spune fermierilor că la un leu investit se pot obține 3-4 lei profit curat”, explică directorul executiv al companiei Aectra.

    Aminoacizii liberi ajută planta să treacă mai ușor peste stresul abiotic

    Terra-Sorb Complex este recomandat la aplicare atunci când planta de cultură este supusă unui stres puternic, fie determinat de temperaturi scăzute, fie de băltiri sau chiar grindină. Singurul caz în care aplicarea produsului nu dă rezultate este atunci când cultura este distrusă complet.

    ”Dacă cultura nu este distrusă complet, dacă vârfurile de creștere nu sunt distruse, produsul Terra-Sorb Complex ajută cultura să-și revină, chiar si dupa grindina. Aminoacizii liberi se adresează în principal stresului, ajută planta să treacă mai ușor peste stres, iar grindina este un astfel de stres, unul mecanic. Avem cazuri concrete, atât pentru grindină, cât și alte condiții de stres așa cum sunt băltirile, înghețurile târzii în care produsul a ajutat foarte mult”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager AECTRA.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii