Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII APIA CHIAR ȘI SÂMBĂTA! Câți fermieri au fost AUTORIZAȚI LA PLATĂ și pentru CE SCHEME!

APIA, la foc continuu chiar și în weekend! O mare parte dintre agricultori și crescători de animale spun că au primit sumele anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dar mai sunt și beneficiari de subvenții care încă nu au intrat la plată, majoritatatea dintre ei fiind cei care s-au aflat în eșantionul de control în Campania 2016. Agrointeligența – www.agrointel.ro vă spune ce sume s-au achitat până astăzi și care sunt schemele de plată pentru care APIA virează bani fermierilor în aceste zile. 

Astăzi, sâmbătă, 11 martie, s-au autorizat la plată 3.213 fermieri, beneficiari către care se virează 5,97 milioanede euro”, a declarat ieri pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Șeful APIA ne-a precizat că sumele care sunt acum autorizate la plată la APIA sunt ”plăți finale” și vizează schemele de bază, respectiv diferența din plățile FEGA (plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire, schema pentru tineri fermieri), Ajutorul Național Tranzitoriu pentru culturi în teren arabil (ANT 1), Ajutoarele Naționale Tranzitorii în Zootehnie, precum și Sprijinul Cuplat pentru Zootehnie la toate speciile – ovine, caprine, bovine și bubaline.

80% dintre fermieri au primit bani de la APIA

Referitor la nivelul de plăți atins, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că aproximativ 80% din fermieri au primit deja subvențiile agricole, în condițiile în care anul trecut aceste drepturi au fost plătite în lunile august și septembrie.

”Mi-a rămas încrustată în minte o cifră. La 1.785 de fermieri cu drept de a primi subvenție, anul trecut, aceste subvenții le-au primit în luna august și septembrie, iar acum, până la această dată, 1.418 dintre ei au primit subvențiile. Este un efort al Guvernului, un efort al statului pentru a deplasa sume importante din bugetul țării către fermieri, în așa fel încât lucrările să se execute la timp și dreptul fiecărui fermier să fie onorat. (…) Este primul obiectiv pe care l-a impus Guvernul, prin programul de guvernare aprobat de Parlamentul României, și va rămâne primul obiectiv, pentru a acorda la timp subvențiile pentru fermierii români”, a spus Daea la Suceava, citat de Agerpres.

Ministrul Daea alături de funcționari de la APIA Fălticeni (foto: www.cronicadefalticeni.ro)

Ministrul Agriculturii a precizat că, sâmbătă, a avut și o întâlnire la Fălticeni cu specialiști din domeniu și fermieri.

”I-am ascultat cu atenție, i-am rugat să spună exact unde și în ce fel trebuie să fie ajutați. (…) Perioada de depunere a cererilor este extrem de importantă, 1 martie — 15 mai. De această perioadă depind toate celelalte, astfel încât, în 2017 — avans și 2018 ca lichidare subvențiile în zootehnie să fie chiar mai devreme ca acum. Este pentru prima dată în România când subvențiile se dau începând cu data de 23 februarie”, a spus Daea.

45 comentarii

 1. Un amestec de sume in euro platiti la jdemii de fermieri. Nu, nu așa, dacă aveți ceva de comunicat spuneți răspicat:
  Avem 900000 de fermieri care lucreaza 10 mil hectare, din care 90000 de fermieri sunt la control clasic sau teledetecție.
  – Au fost platite sumele pentru avans pina la 30 noiembrie la X fermieri care lucreaza Y hectare și pentru ca au fost achitate Z mil euro.
  – Din 1 Decembrie ( stiu minivacanta de 1 Decembrie, sf Andrei etc), adică din 5 decembrie și până la 31 decembrie au fost achitate atâtea milioane euro pentru atâtea hectare lucrate de atâția fermieri.
  – Din 1 Ianuarie până în 31 decembrie cât a fost plătit? Nu a fost buget? Ba da. Se puteau plăti banii întorși de la Bruxelles sau măcar 1/12 din Bugetul anului trecut.
  – Din 1 Februarie și până pe 28 Februarie, cât, cum, către câți fermieri, ordinele ministrului au pus în mișcare funcționarii APIA și acum ei sunt puși pe treabă. Error, ei își fac bine treaba dar nu au bani în conturi, nu au nevoie să li se spună să facă plăți, știu ei de 10 ani asta.
  – Din 1 martie, apoi din 10, apoi până în 30 martie, etc
  Și mai este ceva amețeala asta a lui Daea cu comparații între plățile anului acesta față de anul trecut sunt complet aiurea: anul trecut Apia nu avea soft de plată și au fost achitate târziu dar când au fost anunțate. Domnu’ Ministru plățile au fost făcute de Cioloș / Irimescu (da cu comunicarea aia proastă dar ei au făcut-o): avans 69% chiar și pt cei de la control (erori mai mici de 5% și DA din păcate nu pentru toți), apoi în măsura în care mai aveau bani au plătit și diferența de 31%, amândouă tranșele de motorină. În rest abureală.Dacă aveți ceva de comunicat bine, dacă nu mai bine vă abțineți.

 2. Astia intenționat au controlat 90000 de fermieri clasic ca sa nu primim bani la timp si sa falimentăm. Anul asta la toamna fac la fel si adio produse românești. Bravo guvernanți!

 3. Sunt din cluj exploatatie apia drschisa din 2012 la control an de an in martie si octombrie dar niciodata nu sa intamplat ca anu acesta …. luna martie si nici macar o transa de bani…. mam saturat e minciuni nu mai am bani pentru lucrarii…. lucre 30 ha de teren acol tre bani…. am servici si toti bani iam bagat in.agricultura

 4. Eu cînd fertilizez cînd oți da voi subvenția in iune mincinoșilor venim după 2 ani de seceta ne mai si controlați in fiecare an intenționat faceți ca sa ne lăsam de agricultură

 5. Cred că cei care sunt puși să conducă agricultura consideră că ce produce pământul este măna cerească.altfel nu-mi imaginez cum pot fi atât de indiferenți.Nu este vorba de hoție sau minciuna ci este vorba de Sabotaj și TRĂDARE.

 6. Azi 13 martie m-au sunat de la banca…mi-au bagat toti banii…aproximativ 90ha plus ceva oi….si am fost anul trecut la control. Cred ca e dupa cum are noroc fiecare si dupa cum pleaca fisierele de la judete?!….dracu stie…hai o zi buna si conturi pline cat mai repede!

 7. Prea multa propaganda si putine fapte.
  Acest, ministru al agriculturii, comunist arhaic,crede ca ne duce cu vorbe. Cred, ca nu isi prea stie locul si rolul.

 8. Nu mai va bateti joc si sa discriminati fermierii. Ce vina avem noi cei de la control? Eu am terminat controlul de mai bine de o lună si nu ma regăsesc la plată. De ce nu sunt introdusi in sistem in ordinea finalizării controalelor ? De ce am fost mintiti luna de luna ca intram la plata? V am crezut si asa am intrat in faliment. V ati atins scopul….

 9. Vineri am depus actele pentru insolventa.Din pacate nu mai pot platii ratele la banca si furnizorul de motorina nu a mai putut astepta sa primesc subventia.Mi-a cerut executare silita.In acelasi timp am pierdut 15 contracte de arenda care insumeaza 170 ha .
  TOTUL DIN CAUZA FAPTULUI CA AM FOST LA CONTROL SI SUNT PEDEPSIT DE NU STIU CINE.
  CONTROLUL A IESIT PERFECT DAR EU AM PIERDUT AFACEREA.
  CINE MA AJUTA SA DAU APIA IN JUDECATA?

  CE FAC LIDERII DE SINDICAT PLATIM DEGEABA COTIZATII.
  M-AM SATURAT DE ROMANIA DOAR HOTII POT TRAII AICI SI DACA NU FURI STATUL ORICUM EL TE FURA.
  MI-E SILA DE TOTI BUGETARII CU SALARII ENORME PE SPATELE NOSTRU A CELOR CARE MUNCESC.
  SA VA FIE RUSINE.
  Cine ma poate

  1. Nu reușești nimic cu datu in judecata,totodată rămân surprins cu insolventa ta….nu ai facut macar o creditare pe subventia APIA??
   Macar să ne spui si noua care sunt firmele care te-au bagat in insolventa ca sa ne ferim de ele…

  2. Da,Mariane,stiu cum este…de cativa ani m-au innebunit cu controalele….sunt niste nenorociti…Nu te lasa..

  3. Asa zic toti ca nu reusesc nimic.Insa va intreb cum procedati voi daca sunteti la control si in 30 nov nu primiti adeverinta de la APIA pentru a face creditare pe motiv ca adeverintele s-au dat pana ieri .Apoi primesti o notificare verbala ca ai restanta din 2015 de 4000 ron ca un angajat Apia nu a fost atent cand ai depus cererea si a mutat parcela fara acordul meu (pe alt amplasament ca sa faca loc altor vecini sa incapa toti in sola).
   Apoi vine controlul si taie tot ca nu este cultura pe parcela declarata -totul fara stirea mea.
   In decembrie 2016 platesc penalitatea(ma imprumut la prieteni) ca altfel nu pot intra la plata pe anul in curs si primesc adeverinta Apia cu care ma imprumut la banca si primesc 70% din Apia adica 130 eur/ha .
   Platesc o parte din motorina ,platesc imputuri dar la care am pierdut 30% discount deoarece trebuia sa platesc in octombrie.
   Apoi vin arendasii si cer arenda .
   Platesc cat pot si in ianuarie si februarie platesc salarii si impozit pe profit fara sa intarzii o zi.
   Apoi ma trezesc cu notificari la facturile restante si nimeni nu imi mai da creditare ca am 25000 ron bilet la ordin in banca pentru motorina.
   Nu imi mai da nimeni motirina ca am cip.nu pot cumpara ingrasamant ca am cip sunt cu plata la zi la buget si am de incasat 400000 ron subventie.
   Va intreb pe toti ce trebuie sa fac sa primesc ceea ce am dreptul.?
   SA STAU IN GENUNCHI IN FATA BANCII SAU IN FATA MIN AGRICULTURII.
   Ei au salariu cat datoria mea 25000 si nu au control la activitatea pe care o desfasoara si nici nu primesc banii dupa finalizarea controlului.
   Deci succes Tica la anu o sa urmati voi. Eu plec din rahatul asta de tara ca nu merita sa mai muncesc pentru MITICI.
   Mai bine tractorist pe 2000 euro in strainatate decat sluga la mine in tara

 10. Sunt din Neamt, pentru cei care am fost selectati la controlul prin teledetectie pe cand subventia? este deja jumatatea lunii martie, au inceput depunerea dosarelor pentru 2017, astept un raspuns.

 11. tu care esti o marioneta a lui dragnea poti sa te interesezi la ministerul agriculturi daca stii despre ce vorbim ca subventiile s-au dat tirziu de cind avem psd ul la conducerea apia te du si fa un gest nobil .i-al pe dragnea de mina si aruncati-va in olt

 12. Ca si nr de fermieri la plata arată bine,dar,ca nr de milioane de € cum stam ? Pt ca e usor sa spui am 80% fermieri si ca bani 30% . Deci ,ori folosim o singura unitate de măsură ori mințim frumos,pt ca asa scrie in programul de guvernare!

 13. Minciuni,ştiu destui fermieri care nu au primit un chior d-le ministru,noi când primim banii,pe alții îi îmbuibați iar la alții nu ştiți ce forme să mai folosiți să îi excludeți de la plată.HALAL CONDUCERE

Scrie un comentariu