Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ANUNȚUL MINISTRULUI DAEA despre PLATA SUBVENȚIILOR!

Plata subvențiilor APIA, fără întârzieri. Banii ce li se cuvin producătorilor agricoli vor ajunge la timp în conturile fermierilor în Campania 2017 dacă aceștia respectă cu strictețe termenele stabilite prin ordin de ministru și vor depune până la 15 mai cererea unice pentru acest an. Petre Daea nu acceptă nicio zi în plus pentru că, spune el, fiecare zi de întârziere la depunere duce și la o întârziere a plăților.

Am emis un ordin de ministru și am stabilit ca depunerea de cereri să înceapă cu data de 1 martie și să se încheie pe 15 mai. Și din acest punct de vedere până aseară printr-un program derulat de centrele locale se procesează centrele care vin pentru a avea dreptul la subvenție în anul 2017. Față de programul de 171.900 de fermieri s-au înscris până aseară un număr de 123.797 de producători agricoli adică un procent de 72 la sută. Din punctul meu de vedere nu e bine pentru că ar fi trebuit până la această dată ca fiecare fermier care are interesul, are suprafața și are și dorința să câștige, să depună cererea. Noi am transmis planificări prin centrele locale ale APIA la fiecare primărie. De aceea fac apel folosindu-mă de mass media, la primari pentru a ajuta cât mai mult eliberarea la timp a adeverințelor pentru fermieri. Este cel mai important document pe care trebuie să îl ai în momentul în care ajungi la centrul local pentru depunerea cererilor”, a declarat astăzi ministrul agriculturii în cadrul unei vizite care se desfășoară la Colibași.

Iată cum arată calendarul subvențiilor pentru 2017, document pe care Petre Daea vrea să îl respecte cu sfințenie:

Între 1 martie – 15 mai 2017 se vor depune/primi cererile unice de plată, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014;

Între 1 iunie – 1 iulie 2017 se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;

Între 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;

Plata avansului pentru anul de cerere 2017 se va efectua începând cu data de 15 octombrie 2017;

-Plata regulară pentru anul de cerere 2017 se va efectua între 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018.

”De ce este important să acordăm subvențiile la timp? Pentru simplu motiv că țara are nevoie de aceste sume. Țin foarte mult la această etapă de depunere a cererilor pentru că ne dorim să plătim banii la timp. Prin acest program noi de dorim să avansăm plățile. De aceea insist cu depunerea cererilor și le spun fermierilor că ușa la APIA se va închide pe data de 15 mai. Cine nu depune până la această dată, nu va avea subvenție”, a fost mesajul ferm transmis de ministrul agriculturii.

Acesta i-a asigurat pe cei prezenți că funcționarii APIA lucrează ”non-stop”. ”Vrem ca fermierii să nu se mai împrumute de bani pentru executarea lucrărilor, să poată executa la timp lucrările în câmp, scad costurile de producție pentru că nu au povara băncii în spate astfel crescând și câștigurile fermierilor. Închei cu rugămintea către fermieri să se prezinte la APIA și să depună cererile la timp în acest interval extrem de important. Vreau să vă asigur de faptul că toți funcționarii APIA lucrează non-stop, este verificat de mine în teren. Încă sunt nemulțumit de faptul că avem procente zilnice de 72 la sută, deși, este adevărat că ieri spre exemplu am depășit 90 la sută. Dar nu e în regulă! Când va fi sută la sută atunci lucrurile sunt încheiate”, a mai spus ministrul.

11 comentarii

 1. Domnule DAEA , temporar ministrul agriculturii,referitor la programul si etapele de lucru al APIA, vi se pare ca spune-ti ceva din profunda d.-stra gindire organizatorica ? Nu, nu spune-ti nici o noutate, – ce nu spune-ti este de fapt proasta functionare a sistemului informatic si pentru care s-au platit foarte multi EURO , dar si proasta organizare a conducerii MADR-APIA.Cind s-a mai pomenit sa inceapa controlul in teren in luna septembrie2016?
  D-le DAEA , in limba romana termenul de avans se refera la o suma de bani data inaintea inceperii unei actiuni-activitati , etc, deci avansul normal in agricultura trebuie sa-l dati in lunile ian.-febr.: iar regularizarea platilor in lunile sept.- decemb.
  DOMNILOR !!!! , CE AZI SUNTETI IN FRUNTEA AGRICULTURII TARII NU VEDETI CA FALIMENTA-TI FERMIERII ROMANII ??????
  Uita-ti , ca acesti fermieri prin eforturi supraomenesti , asigura tarii siguranta alimentara ?? – oricite importuri ati face voi.
  Aceasta tara va trece cumva si peste oprelistile pe care le ridicati , dar atunci nu va mai fi nevoie de voi cei din MADR_APIA .

 2. Domnule ministru platile subventiilor pe 2016 cand le faceti !? Sunt multi tineri fermieri, printre care si eu , care nu am primit nici un ban , dar ne spuneti cand ii vom primii pe urmatorul an!
  Nu am 2-3 ha am o suprafata semnificativa si incerc sa cresc in fiecare an, sa ma dezvolt dar ajutor din partea dumneavoastra , slabe sperante !
  Dati subventiile arabilor, nemtilor,austriecilor,belgienilor care lucreaza pamant la noi in tara ca doar din acest motiv ati dat legea cu vanzarea terenurilor strainilor ca de la ei vin plicurile nu de la noi tinerii ramasi in tara si care incercam sa facem ceva !
  De laudele dumneavoastra ne am saturat!
  Va multumim pentru ajutorul dat!

 3. Poate dl ministru nu stie dar si anul trecut tot asa am avut termen dar nu prea au razbit cei de la apia.Si banii nu au venit nici astazi cred ca tot din cauza lor ca noi am depus actele la termen altfel eram penalizati.
  Acum aflu ca daca am depus in termen tot sunt penalizat cu dobanda la banca.
  Am stat destul toata iarna de ce ne puneti sa stam si acum .? Fara bani nu putem face nimic.

 4. Bă mincinosule datine bani hoților ce salariu aveți dacă nu v-ar da banii o lună ați lua foc greva sisteme blocate dar noi tăcem si ne umilim la voi băi oamenii buni haideți să ieșim în stradă cum fac greci francezi neam de mămăligă

 5. Foarte frumos din partea dl-ui ministru.Stie sa vorbeasca frumos dar faptele spun altceva.
  Am o intrebare tehnica?
  Daca maine depun declaratia Apia 2017 si luni sunt obligat sa reziliez unilateral contractele de arenda pentru neplata(nu am primit nici un ban din subventia 2016 si nu pot lua imprumut ca sunt blocat din cauza datoriilor pe care nu le pot achita desi trebuie sa incasez dublu de la Apia.cine plateste supradeclararea?
  Pentru ca cel care va prelua legal terenul desi eu l-am semanat va declara si el.
  Ne obligati sa facem ilegalitati pentru ca nu primim subventia.
  De un singur lucru imi pare rau.
  DACA LUCRAM FARA SA DECLAR TOATE VENITURILE AACUM ERAM SALVAT .AM ALES SA NU FUR STATUL SI VOI PIERDE JUMATATE DIN AFACERE.
  DE CE?DE CE VA COMPORTATI ASA CU NOI DL MINISTRU.CE AM GRESIT.

  SFAT PENTRU TOTI FERMIERII NU MAI DECLARATI TOATE CONTRACTELE SI NU MAI PLATITI IMPOZITE LA BUGETARI O SA INTRATI IN FALIMENT SI NU INTERESEAZA PE NIMENI.BA MAI MULT SE BUCURA TOTI DIN MINISTER CA ASA VOR CRESTE IN AFACERE PRIETENII SI RUDELE LOR.

 6. Mergeți la APIA acum cat funcționarii mai pot sa va primească cererile. De la programul asta “non stop” cu care se lauda ministru mor salariații pe capete…… Ei dar sa nu ne plângem…… de la 1 martie “nu au murit decât trei” și erau bătrâni, aproape de pensie……. De ce nu se sesizează nimeni când un ministru vorbește de programul asta draconic și ilegal….

 7. E bine că se trasează parametri,așa nu ar trebui sa mai fie discuții și probleme, teoretic,practic o sa fie mai greu.Adevarul este că eu nu am bani pt lucrări,semințe și restul deci trebuie să aleg,mă împrumut sau nu îl lucrez și rămâne parloaga,voi ce ziceți ? Totuși nu înțeleg un lucru,se decide creșterea nr de fermieri la control dar cu același număr de angajați,la Apia Galați cică sînt 7 Eroi ce trebuie să controleze toate dosarele ce vin de la centrele locale și apoi sa autorizeze plata. Am întrebat la Apia Tecuci daca este un calendar sau ceva de genul sa știu ce și cum sa fac,răspuns= nu știu,mișto nu ?

Scrie un comentariu