• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII – chemați LA DISCUȚII. SUNT ÎN JOC 2 MILIARDE DE EURO!

    Roxana Dobre -

    Fermierii, convocați la Ministerul Agriculturii! Petre Daea vrea să pună la punct cât mai bine condițiile pentru accesarea fondurilor europene astfel încât banii să ajungă la cât mai mulți beneficiari. Sunt în joc 2 miliarde euro!

    În perioada 21-22 martie se desfășoară la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, grupuri de lucru cu principalii factori implicați din domeniu și cu reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de Ghidurile Solicitantului, în vederea lansării la timp a măsurilor din PNDR.

    În vederea lansării măsurilor propuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face toate eforturile pentru simplificarea Ghidurilor Solicitantului aferente măsurilor propuse în calendarul aprobat în Comitetul de Monitorizare, ținând cont de faptul că au fost aprobate, în cadrul aceluiași Comitet, linii de finanțare de aproximativ 2 miliarde euro.

    În data de 15 martie a avut loc prima întâlnire a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 aferentă anului 2017, întâlnire prezidată de Alexandru Potor, secretar de stat, la care au participat un număr de 32 membri, alături de reprezentanții Autorității de Management pentru PNDR, reprezentanții AFIR, reprezentanții APIA și ai Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.

    În cadrul întâlnirii au fost prezentate și aprobate în unanimitate propunerile de modificare a criteriilor de selecție aferente submăsurilor pentru realizarea de investiții in exploatațiile agricole/pomicole, în procesarea/marketingul produselor agricole ori pomicole, pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol, pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare – sectorul agricol/pomicol, precum și calendarul lansărilor aferente anului 2017 și alocările propuse.

    Astfel, începând cu luna martie vor fi lansate toate măsurile destinate atât beneficiarilor publici cât și beneficiarilor privați. Alocarea totală a masurilor însumează o valoare de aproximativ 2 miliarde euro, din care suma de 800 milioane Euro destinată beneficiarilor publici și peste 1 miliard euro pentru măsuri destinate beneficiarilor privați.

    În luna martie vor fi lansate măsurile destinate beneficiarilor publici, respectiv:

    Cu privire la Submăsura 4.3 componenta irigații, în cadrul Comitetului de Monitorizare au fost prezentate membrilor și agreate de comun acord concluziile discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene privind modificarea fișei măsurii cu impact asupra suprafeței potențial irigabile viabilă din punct de vedere economic, respectiv creșterea acesteia de la 823.000 ha la 1,8 milioane ha, în conformitate cu Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, putându-se astfel realiza investiții de modernizarea infrastructurii secundare de irigații pe o suprafață de 619.000 ha irigate în trecutul recent (perioada 2007-2016).

    S-a agreat totodată ca în cadrul celor 1,8 milioane de hectare viabile să fie realizate investiții oriunde, în limita celor aproximativ 620.000 hectare (utilizate în trecutul recent) pentru care se consideră că există resurse de apă suficientă.

    În anul 2017 vor fi lansate următoarele Submăsuri:

    În luna aprilie:

    Pentru luna mai:

    În luna iulie:

    Pentru luna august:


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA