• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚURI ÎN SCĂDERE pentru GRÂUL ȘI PORUMBUL ROMÂNESC! Cu cât se vând cerealele pe PIAȚA INTERNĂ!

    Gabriela Gimbășanu -

    Valorificarea grâului și porumbului românesc pe piețele interne! Săptămâna a XI-a de monitorizare a prețurilor de valorificare a cerealelor de pe piețele reprezentative din țară aduce schimbări importante pentru ambele culturi, în raport cu săptămâna precedentă de monitorizare. Atât pentru grâu, cât și pentru porumb diferențele de preț sunt semnificative, iar acei fermieri care au decis să vândă în această perioadă grâul și porumbul stocat au pierdut până la 10 euro/tonă, în anumite regiuni. Doar în portul Constanța valorificarea cerealelor s-a făcut la un nivel superior față de săptămâna trecută.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției în data de 22 martie prețurile franco-depozit, exclusiv TVA, colectate, prelucrate și transmise de către Direcțiile pentru Agricultură județene, ale cerealelor valorificare în principalele zone agricole ale României, pentru Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din Portul Constanța. Iată cu se prezintă situația prețurilor de vânzare la cereale în România.

    Fermierii care au vândut în această săptămână grâu nu au luat cea mai bună decizie. Singura regiune în care se simte o ușoară creștere a prețului este în Muntenia, unde fermierii au primit un preț de 156,68 euro/tonă, cu aproape un euro/tonă mai mult decât cei care au vândut săptămâna precedentă. Mai puțin norocoși au fost producătorii agricoli din Oltenia unde valorificarea grâului a înregistrat un regres, astfel că, dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 154,88 euro/tonă, în perioada aceasta prețul are o scădere de 7,88 euro/tonă. Nici în regiunea Banat nu s-a înregistrat o valoare mai mare la grâu, fermierii din această zonă primind cu aproape doi euro/tonă mai puțin față de săptămâna precedentă.

    Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 15 – 22 martie

    Regiune Preț mediu-

    15 martie

    Preț mediu-

    22 martie

    Banat 152,04 euro/tonă 150,09 euro/tonă
    Muntenia 155,77 euro/tonă 156,68 euro/tonă
    Oltenia 154,88 euro/tonă 147,00 euro/tonă
    Port Constanța  185,01 dolari/tonă  187,81 dolari/tonă

    Analizând datelor furnizate de ministerul Agriculturii, putem constat că pentru cantitățile tranzacționate la Portul Constanța se înregistrează o ușoară creștere a prețului. Dacă săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 185,01 dolari/tonă, acum se tranzacționează la valoarea de 187,81 dolari/tonă, în creștere cu 2,80 dolari/tonă. Cea mai semnificativă scădere de preț se înregistrează în regiunea Oltenia, cu aproape opt euro/tonă.

    Pentru producătorii care au decis să scoată porumbul depozitat la vânzare în această săptămână s-a dovedit a fi o mișcare greșită. Atât pentru Banat, cât și pentru Muntenia se înregistrează scăderi de preț, în timp ce pentru Oltenia valorificarea porumbului s-a făcut la valoarea de 151,67 euro/tonă, în creștere cu numai 0,07 euro/tonă.

    Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 15 – 22 martie

    Regiune Preț mediu-

    15 martie

    Preț mediu-

    22 martie

    Banat 139,20 euro/tonă 138,86 euro/tonă
    Muntenia 151,45 euro/tonă 141,43 euro/tonă
    Oltenia 151,60 euro/tonă 151,67 euro/tonă
    Port Constanța 167,49 dolari/tonă 172,56 dolari/tonă


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd