Comerţ alimentarŞtiri agricole

Metodele prin care puteţi fi păcălit la supermarket!

Că ne place sau nu, cei mai mulți români își fac cumpărăturile la supermarket, locul unde nu doar că găsești la un loc tot ce ai nevoie, dar unde te pasc și o serie de capcane care, la final, ne te fac să plătești mai mult pentru ce am achiziționat. Iată care sunt cele mai întâlnite metode prin care putem fi păcălit la supermarket:

1. Vânzătoarea taxează două sau mai multe bucăţi din acelaşi produs, din greşeală sau intenţionat.

2. Vânzătoarea introduce manual codul de bare al unui produs pe care dumneavoastră nu l-aţi cumpărat dar pe care ea doreşte să îl scadă din stoc sau să îl ia din magazin la plecare.
Kilogramul „mai mic” la produsele ambalate de supermarket: se întâmplă la carne, brânză, legume şi fructe – caserola cu carne/brânză vrac ambalată în vid în supermarket are trecută pe etichetă o greutate diferită de cea reală – se bazează pe faptul că un cumpărător nu stă să cântărească un produs deja cântărit, care are gramajul trecut pe ambalaj.

3. Portocalele stricate sunt extrase din pungile de 1 kg şi nu sunt înlocuite cu unele proaspete – din dorinţa de a nu rămane cu marfa nevândută, angajaţii care verifică raionul de fructe extrag fructele stricate şi leagă la loc pungile sau plasele în care erau ambalate. La fel, se poate întâmpla şi în cazul cartofilor ambalaţi în plase de 2,5 sau 5 kg. De aceea, e foarte important să nu cumpărăm un produs dacă observăm că ambalajul este deteriorat.

4. Un preţ la raft, alt preţ la casa de marcat – se întâmplă în cazul multor produse ca preţul afişat să nu se regăsească şi pe bonul de casă. Evident, de cele mai multe ori, preţul plătit de cumpărător este mai mare decat cel de la raft. Angajaţii se ascund în spatele scuzei că noile preţuri nu au fost actualizate în programul informatic dar clientul are dreptul să refuze acel produs dacă se consideră înșelat.

5. Promoţii înşelătoare – atenţie mare la produsele aflate „la promotie”. Preţul afişat la raft poate fi unul foarte tentant dar, când ajungeţi la casă, constataţi că produsul e mai scump. Condiţiile promoţiei sunt scrise de obicei cu litere foarte mici pe etichetele de la raft. Preţul mic e valabil doar dacă aţi cumpărat două sau mai multe produse de acelaşi fel.

6. Reduceri mincinoase – în multe cazuri, etichetele cu preţul tăiat sunt făcute special pentru efectul psihologic . Este posibil ca preţul mai mare să nu fi fost niciodată practicat pentru produsul respectiv, e doar o metodă de a atrage clienţii. Un client fidel al magazinului respectiv îşi poate da seama cu uşurinţă dacă magazinul este corect sau nu în perioada promoţiilor.

7. Carton la preţ de tort – la unele cofetării, dacă nu sunteţi atenţi, plătiţi cartonul gros pe care este pus tortul la preţ de 50-60 de lei kilogramul, cât kilogramul de tort. Din dorinţa de a face profit, vânzătorii nu mai scad greutatea ambalajului atunci când calculează preţul produsului.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului ne avertizează să fim foarte vigilenţi la cumpărături, în special în cazul produselor alimentare. Orice problemă pe care o întâmpinaţi în relaţia cu comerciantii trebuie reclamată mai întâi celor în cauză. Sesizarea la ANPC trebuie făcută abia după încercarea de rezolvare pe cale amiabilă a problemei.

Citiți continuarea pe www.jurnalul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Protectia consumatorului ce face,isi umple buzunarul cu bani la supermarket,restul nu mai conteaza,iar omul de rand plateste din buzunar ca lipseste din gramaj sau ca te taxeaza in loc de un produs doua sau mai multe produse.Mi s-a intamplat si mie ca am cumparat ardei capia si m-au taxat cirese care aveau un pret m-ai mare decat ardeii.Desi pe vremea respectiva nu m-ai erau cirese.La caserii nu vezi numai parte femenina care sunt pusi de patroni care stiu sa fure,daca nu stiu sunt schimbati,si a doua zi cand te duci la cumparaturi vezi alta caserita.

  2. Femeia de mai sus care a scris ca vanzatoarele niciodata nu inseala prin scanarea altui cod de bare decat cel cumparat trebuie sa aiba puteri paranormale sa stie ce fac toate vanzatoarele.

    Eu am fost inselat la magazin cel mai des de femei. De ce oare ? Pentru acelasi motiv pentru care atunci cand mergi la banca sau sa platesti cheltuieli, peste tot sunt doar femei care ocupa prin pile un scaun sa stea jos si nu fac nimic. Munca e grea, furtul e mai usor.

  3. Oricum ar fi, la hipermarket sau supermaket tot e mai bine decat in pietele din Bucuresti, in care micii afaceristi iti dau peste maini daca cumva vrei sa pui si tu din gramada lor 2 cartofi in punga care urmeaza sa o cumperi, te mint fara sa clipeasca despre originea produselor, iti cantaresc marfa pe cantare dubioase si, desi pretul de la cantar este cu zecimale, ei rotunjesc la intreg in favoarea lor.

  4. Deci vinzatoarea nu trece un cod de bare așa de la ea că scadă produsul sau sa l ia acasă.o mare minciună.risca sa si piarda locul de munca.si nici nu trece intenționat mai multe produse.nu știu cine a scris acest articol dar a fost prost informat.am lucrat in domeniu.unele sunt adevărate cum sunt cele cu promotiile.,cu preturile mai mici la raft și mai mari la casa…etc.

  5. Protectia Consumatorului ce face? Supermarketurile sunt o inselatorie de la cap la coada…Verificarile trebuiesc facute ” la singe ” de catre autoritati. Dupa ca sunt marfuri de calitate f.proasta, ne mai fura si la gramaj/ pret. Asta se intimpla intr-o tara de slugi…de categoria a 3 -a !!! Ne-am lasat ” vinduti in favoarea companiilor straine, iar pe produc.nostrii i-am distrus! Rusine guvernantilor!!! Au trecut 27 de ani de hotii, escrocherii!!!

    1. VANDUTI? De ce nu faceti domnilor PRODUCATORI aprozare proprii unde pretul sa fie la jumatate fata de super….. Trebuie sa fii tembel sa cumperi sfecla rosie si ceapa de la producatori cu 3 lei/ kg, cand la ,,patronul super” este 0,99 lei!!!??? ,,Rusine guvernanti”! Guvernul sunt eu, esti dumneata, cu noi incepe degringolada.

Scrie un comentariu