• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOZATORUL unde se vând zilnic 1500 de litri DE LAPTE PROASPĂT! Oamenii BAT TOT ORAȘUL pentru a cumpăra DIRECT DE LA POARTA FERMEI!

    Gabriela Gimbășanu -

    Automatul cu lapte proaspăt pentru care bucureștenii bat tot orașul să vină să cumpere lapte direct de la poarta fermiei. Dozatorul la care se vând zilnic circa 1.500 de litri este poziționat la ferma ilfoveană deținută de medicul veterinat Mihai Petcu în comuna Pantelimon. 

    Fermele de vaci de lapte din România traversează o perioadă dificilă din punct de vedere al valorificării produsului de fermă. În timp ce alți fermieri renunță la vaca de lapte, doctorul Mihai Petcu își duce mai departe pasiunea sa pentru animale și a decis să investească în automatele de lapte, dar și în produsul de fermă.

    Până acum doctorul Petcu a reușit să pună pe picioare o fabrică de procesat lapte extrem de modernă, dar a continuat și cu valorificarea laptelui prin automate. Față de alți fermieri care aleg această formă de valorificare, proprietarul fermei Agroindustriala Pantelimon a decis să-și instaleze un automat chiar lângă sala de muls. Decizia a venit ca urmare a interesului foarte mare venit din partea bucureștenilor pcare doresc săp cumpere laptele produs în ferma din Ilfov.

    La dozatorul din fermă se vând zilnic 1.500 litri de lapte

    În dozatorul din fermă se valorifică cea mai mare cantitate de lapte, în jur de 1.500 litri. Foarte mulți oameni vin până la ferma de lângă București pentru a se aproviziona cu lapte proaspăt, în ciuda faptului că doctorul Petcu mai are alte două dozatoare de lapte și produse lactate și în oraș: unul amplasat în incinta Cora Pantelimon și altul în Piața Obor.

    Aici avem dozatorul unde vindem în jur de 1.500 de litri de lapte. Sunt oameni care traversează Bucureștiul în fiecare zi pentru a cumpăra lapte direct de la poarta fermei. Iar prețul este 3 lei/litru. Oamenii au încercat prima dată laptele fie atunci când au venit cu copii la ”Ferma animalelor”, au văzut cum avem grijă de văcuțe, poate motivați și de pasiunea mea pentru animale au încredere să vină și să cumpere direct de la fermă. O altă locație de unde se poate cumpăra lapte de la fermă este de la automatul instalat în Piața Obor și în cel din incinta Cora Pantelimon”, a declarat dr. Mihai Petcu, proprietarul fermei Agroindustriala Pantelimon și inițiatorul proiectului ”Ferma animalelor”, un proiect care aduce la sfârșit de săptămână peste 3.000 de copii dornici să afle cât mai multe lucruri despre animalele din fermă.

    Produse lactate obținute din laptele din fermă

    La fabrica din Pantelimon se procesează zilnic în jur de 1.000-1.200 litri pe zi, cantitate din care se obține iaurt, sana, smântână și telemea de vacă, produse naturale de fermă, cu mare priză la consumatorul bucureștean.

    Pentru cei care nu sunt amatori de lapte proaspăt, avem și o mică făbricuță de procesat laptele, creația băiatului meu și ideea lui. Produsele obținute aici se pot cumpăra tot de la automatul din Piață de la Obor. Fabrica poate procesa în jur de 3.000 litri de lapte, dar noi procesăm 1.000-1.200 litri. Producem iaurt, sana, smântână și telemea de vacă. Produsele sunt de cea mai bună calitate, oamenii s-au convins de asta și cumpără mereu. La fabrică totul este automatizat și totul se obține în condiții de igienă maximă”, ne-a spus doctorul Mihai Petcu.

    300 de vaci la muls cu o producție medie de 7.000 litri/zi

    În prezent, la Agroindustriala Pantelimon sunt 300 de vaci la muls, care asigură o producție medie pe zi de 7.000 litri. Media de lapte pe fermă este situată undeva la 28-29 litri/cap de animal.

    Avem și o vacă recordistă în fermă care are o producție de 48 litri/zi. Cu excepția cantităților pe care le vindem fie la automatul de lapte, fie transformat în produse lactate avem în continuare și contract cu procesatorul Dannone, căruia îi livrăm zilnic 3.500 litri de lapte. Restul cantității merge către valorificarea prin automate și procesare pentru obținerea de produse lactate. Buba văcarul este că laptele este perisabil. Nu ai timp să faci nici un fel de șmecherie. Suntem la mâna procesatorilor mari pentru că oricât de mult am procesa nu putem vinde”, ne-a mărturisit, cu amărăciune fermierul ilfovean.

    Au eliminat porumbul boabe din rația furajeră a animalelor

    Pentru anul trecut, doctorul Petcu a cultivat o suprafață de 20 de hectare de porumb pentru boabe, recoltă ce urma să fie introdusă în rația furajeră a bovinelor de lapte. Condițiile meteo de la recoltare și riscul de apariție a aflatoxinei l-au determinat pe fermier să elimine porumbul boabe din rație.

    Furajarea se face diferențiat în funcție de vârstă și alte criterii pe care le luăm în considerare. Am luat decizia anul acesta să nu mai folosim porumbul boabe. Din cauza umezelii din toamnă, porumbul a fost mult prea umed și exista riscul de apariție a aflatoxinei. Așa că am decis să elimină porumbul boabe din rația furajeră”, a declarat dr. Mihai Petcu, proprietarul fermei Agroindustriala Pantelimon și inițiatorul proiectului ”Ferme a animalelor”.

    Informațiile referitoare la producția de lapte și la valorificarea laptelui din fermă le-am primit de la doctorul Mihai Petcu în cadrul unei vizite pe care am efectuat-o în data de 15 martie, la ferma acestuia, însoțindu-l pe domnul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, în demersul acestuia de a aduce în prim plan modele de succes ce pot fi multiplicate la nivel de țară.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA