• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Discuții cu fermierii pentru ELIMINAREA IMPOZITULUI pentru SUBVENȚIILE APIA ȘI ARENDĂ!

    Gabriela Gimbășanu -

    Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), prin vicepreședintele Gheorghe Albu, a participat ieri, luni – 10 aprilie, la Grupul de lucru organizat de către Ministerul de Finanțe privind impozitul pe profit, dar și alte impozite din domeniul agricol. Principalele probleme ridicate de LAPAR au fost legate de eliminarea impozitului aplicat pentru subvenție, modificarea modalității de impozitare pentru arenda încasată în natură, dar și găsirea unei căi mai facile de rambursare a taxei pe valoare adăugată aplicată comerțului cu cereale.

    Potrivit vicepreședintelui LAPAR Gheorghe Albu, reprezentanții autorităților au arătat deschidere pentru soluționarea problemelor din regimul fiscal aplicat în agricultură și chiar au avut răbdarea necesară pentru a asculta toate argumentele aduse de mediul asociativ.

    Am discutat la Ministerul Finanțelor un pachet mai mare de revendicări pe care fermierii le au vizavi de felul în care se aplică sistemul de impozitare în agricultură. La discuțiile grupului de lucru au participat secretarii de stat din partea Ministerului de Finanțe și domnul Daniel Botănoiu, secretar de stat din partea Ministerului Agriculturii. Întreaga echipă a oferit răspunsuri principiale la problemele ridicate de noi și am văzut la aceștia o deschidere pentru revendicările formelor asociative. Am văzut o deschidere totală atât din partea Finanțelor, cât și din partea Ministerului Agriculturii. Domnul Botănoiu s-a așezat între noi (reprezentanții formelor asociative – n.r) și a completat problemele legate de fiscalitate. Sunt foarte mulțumit de această întâlnire, avem înțelepciunea necesară, nu cerem imposibilul”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Gheorghe Albu, vicepreședintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și președintele Asociației de Producători Agricoli Constanța.

    Fermierii cer eliminarea impozitării subvențiilor

    Primul subiect abordat în cadrul grupului de lucru a fost cel referitor la impozitarea subvențiilor. Potrivit prevederilor în vigoare, subvențiile sunt impozitate doar pentru societățile comerciale care au o cifră de afaceri mai mare de 500.000 euro.

    Având în vedere structura în teritoriu a fermelor, marea majoritate a terenurilor agricole sunt lucrate, sunt deținute în arendă de astfel de forme asociative cu o cifră de afacere mai mare de 500.000 euro. Am cerut să nu se mai impoziteze subvențiile de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat, dar să ne permită să deducem cheltuielile în totalitate, adică să nu ne dea la o parte cheltuielile care au fost făcute din subvenție”, a explicat vicepreședintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Modificarea regimului de taxare a arendei

    Un al doilea punct discutat a fost cel referitor la eliminarea taxelor și impozitelor la plata arendei în natură, întrucât, conform prevederilor în vigoare, cel care solicită arenda în natură trebuie să plătească arendatorului 19% TVA pentru producția ridicată, 16% impozit și 5,5% CASS, sume achitate până în prezent de arendator.

    Trebuie să găsim o altfel de formă pentru că așa cum sunt legile contabilității astăzi, arenda în natură se consideră un transfer de marfă și o relație comercială între arendaș și arendator. În acest sens se plătește 19% TVA pentru producția ridicată în natură, 16% impozit după ce se deduce suma de bază, dar la prețul pe care îl comunică Consiliul Județean, un preț mult mai ridicat decât prețul de cost, plus la acea cantitate se achită 5,5% CASS”, ne-a spus fermierul.

    Propunere: Rambursarea TVA-ul fără control până la 50.000 lei

    O altă problemă ridicată de reprezentanții LAPAR a fost cea legată de recuperarea taxei pe valoare adăugată. După cum se știe în agricultură se practică la vânzarea produselor agricole taxare inversă, deci nu se încasează TVA între două societăți comerciale, taxa este zero.

    Toate inputurile pe care le achiziționăm sunt cu TVA, fie de 9%, fie de 19%. Tot timpul trebuie să mergem la ministerul Finanțelor și să cerem control și să ni se ramburseze TVA care ni se cuvine. Aici sunt două probleme, cei de la ANAF fac un efort deosebit pentru că trebuie să facă acele verificări și plus că producătorii așteaptă destul de mult. Am solicitat să se ramburseze TVA fără control până la 50.000 lei, ce depășește rambursare de TVA peste 50.000 lei se dă în urma controlului. Perioada de rambursare din partea ANAF este nelimitată, în condițiile în care din partea producătorului agricol dacă ar fi să dea TVA, i se dau acele penalități”, ne-a vorbit fermierul Gheorghe Albu, despre propunerea concretă pe care LAPAR o are pentru soluționarea acestei inechități legislative.

    O ultimă chestiune – dar nu mai puțin importantă, discutată la Ministerul Finanțelor, a fost cea legată de taxele și impozitele pe care le datorează cei care se constituie în cooperative agricole.

    A rămas să ne întâlnim la o dată ulterioară și să venim fiecare cu argumente. LAPAR a venit și astăzi cu argumentele necesare, în sensul că a prezentat acolo argumente privind eliminarea impozitului la subvenții, dar și alte argumente care impun modalitatea de impozitare a arendei în natură. Așteptăm discuțiile viitoare pentru a putea pune la punct sistemul fiscal aplicat pentru sectorul agricol”, a conchis Gheorghe Albu, fermier și președintele Asociației Producătorilor Agricoli din județul Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd