CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis miercuri că o persoană care nu are permis de conducere, dar conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat, nu comite o infracțiune, informează Agerpres. Completul de la Curtea Supremă a luat această decizie pornind de la ideea că tractorul nu este asimilat autovehiculului.

Totul a pornit de la o sesizare a Curții de Apel Timișoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 și art.335 alin.1 din Codul penal.

Judecătorii de la ÎCCJ au admis sesizarea, stabilind că nu constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

„În interpretarea noțiunii de ‘autovehicul’, prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 si pct.30 din OUG nr.195/2002, modificată și completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din Codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispozițiilor art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică, 12 aprilie 2017”, se arată în decizia instanței.

25 Comentarii la CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

 1. Am banuit eu ca un monstru care poate cantari 20-30 de tone ( impreuna cu remorcile din dotare ), este mult mai putin pericilos decat o motoreta

 2. Ador ineptiile din presa.

  CS a decis ca nu e infractiune penala. Nu inseamna ca e libera la condus tractorul fara permis. Faptele din Codul Rutier nu sunt fapte penale in general, iar conducerea tractorului in modul asta ramane o sanctiune rutiera, chiar daca nu penala.

 3. Lasati sa circule toti tractoristii ca ei sunt cei mai chinuiti,muncesc pe calduri mari,fara apa,fara macare,de dimineata pana seara.
  Daca voi impiedicati dezvoltarea agriculturii atunci si PIB-ul tarii nostre va scadea,in alte tari pana si acei copilasi de 10 ani circula cu tractoare.
  Nu orice utilaj trebuie inscris darr in ziua de astazi trebuie sa ii facem si starea tehnica la tractor insa nimeni nu stie ca dupa 2 ore de discuit,unui tractor ii trebuie multe piese noi pentru a reface starea tehnica.
  Daca vreti sa nu mai circulam pe drumurile publice,fiti si voi cu adevarat o tara din UE si faceti ca in alte tari,drumuri speciale pentru utilaje pe tarla.
  Nimeni nu isi doreste sa circule pe drumul public dar nu poate sa transofrem un tractor in avion pentru a ajunge la tarla. Poate suntem noi aviatori de brazna dar nu suntem bataia de joc a nimanui.

  • Asa este aveti perfecta dreptate, dar un minim de elemente de siguranta trebuie mentinute in functie, cum ar fi: instalatia de iluminare si semnalizare si obligatoriu sistemul de franare.

 4. Cosider ca a fost o greseala foarte mare cand s-a incadrat tractorul destinat lucrarilor agricole la categoria autovehicule. Este foarte evident ca acesta este un utilaj autopropulsat a carui viteza maxima constructiva in general nu depaseste 40 Km/h, acest fapt restrictionand dreptul fermierilor posesori de categoria B sa conduca tractoarele din dotare. Referitor la deplasarea acestora pe drumurile publice este normal ca ele sa fie inmatriculate si sa indeplineasca normele tehnice de siguranta, efectuandu-se periodic inspectie tehnica de tip I.T.P.

 5. Drumuri publice sunt si ulitele sau srazile orcarui sat din tara asta,la fel si drumurile de camp sau cele forestiere.Pe acolo circula tot felul de vehicole:carute,tractoare,dar si combine sau alte masini agricole autopropulsate.Problema este,cred,cand vine vorba de a se circula pe drumurile unde accesul unor asemenea vehicole este interzis in mod explicit,cum ar fi autostrazi,drumuri europene si/sau nationale etc.De regula cei care conduc asemenea vehicole au si o minima calificare in acest sens,chiar daca nu poseda permis special pentru tractor ( F sau Tr),ci unul de alta categorie.Dar ca sa circule chiar fara a avea habar de nicio regula ,nu cred ca se poate.

 6. Greșeală MARE .Sunt așa de mulți care provoacă accidente rutiere grave chiar cu un moped și cu un permis de conducere….Cum să lași pe șoselele publice ,aici înțelegând toate categoriile de drum, să circule asemenea utilaje grele?

  • Sa nu mai circule deloc pe drumurile publice tractoarele,sa aveti mincare din strainatate plina de ingrasaminte si substante chimice,sunt de acord cu tine asa merita consumatorul roman daca il deranjeaza un tractor sau o combina cind trebuie sa depaseasca.

 7. Un tractor nu cred ca se va deplasa pe distanta lunga pt a intra în- trun trafic aglomerat.sa produca incidente” accidente.cele mai multe tractoare sunt la tara.dupa cum bine stim la tara nu e traficu rutier aglomerat pt a produce accidente.nu vad dece sa nu poata conduce ori ce cetatean un tractor pîna la parcela lui de pamînt.

  • E suficient sa iasa 100m pe un drum national, toamna, pe ploaie, in curba si sa lase dupa el jumate de tona de noroi in curba respectiva, nici macar nu trebuie sa mai fie acolo tractorul cind vor veni soferii ghinionisti, sau sa fie acolo, fara nici o lumina aprinsa …

 8. Este ft bn!!!Cum se lucreaza terenurile unul intr o parte altul in alta parte si esti nevoit sa parcurgi o anumuta distanta pe un drum public ….Ne este de un mare ajutor!!!!

  • Da este de un mare folos.lasati să circule si ei . sa- si faca lucrul ca de la tata trăim multi . Ne legăm de ei ca sint amărîți de patroni nu se leaga nici un politist ca au niste puroaie care deabea merg pe drum . Rar unde vezi accidente cu tractoare si alea sint produse de vitezomani sau neatenție. Nu am vazut tractor lovind o masina numai masina lovind un tractor. Am toate gradele. Doamne ajuta.

 9. Părerea mea e ca daca stiu ceilalti participanti la trafic de chestiunea aceasta ar trebui in mod evident sa fie atenti deoarece se considera ca ei au făcut scoala de soferi si au si ceva experienta. Nu?

 10. Este anormal!! Inainte cu C+E nu ai putut merge numai cu o singura remorca , acum poti merge si cu doua fara sa ai habar de circulatie! BRAVO !!!

  • Adevarat!toți conducătorii unui autovehicul trebuie sa aiba cunostinte de circulatie rutieră! La admitere, la fac. de agronomie se cerea permis conducere tractor!

 11. Cred ca este o greseala, aceasta decizie. Tractorul este autovehicul iar circulatia sa pe drumurile publice trebuie sa respecte niste reguli de circulatie (care trebuie cunoscute si aplicate!) si sa se faca in ideea preventiei oricaror incidente sau accidente rutiere (pentru o astfel de conduita trebuie cunostinte, experienta). In conditiile aglomeratiei de astazi de pe sosele, aparitia unui partener de circulatie care nu cunoaste regulile, conduce un vehicul greu, mare si care nu este obligat sa posede si sa foloseasca toate dispozitivele de semnalizare este un pericol real.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


ARIOSO