• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CULTURĂ PROFITABILĂ – ÎN PERICOL! Ing. Vasile Iacob: NE TEMEM SĂ NU PIERDEM TOATĂ SUPRAFAȚA ÎNSĂMÂNȚATĂ!

    Gabriela Gimbășanu -

    Valul de frig ce s-a abătut asupra României pune mari probleme celor care lucrează pământul. În zona Moldovei, temperaturile negative și ninsorile din ultima perioadă au întrerupt lucrările câmpului. Fermierii se văd în imposibilitatea de a finaliza semănatul porumbului și se tem că vremea rea a compromis culturile de sfeclă de zahăr deja răsărite.

    Inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi din județul Neamț a reușit să semene mare parte din culturile de primăvară și unele dintre ele, așa cum este sfecla de zahăr, au răsărit deja. A rămas puțin în urmă cu semănatul la porumb. La Zănești, acolo unde specialistul face agricultură pe 5.400 de hectare, cea mai mare temere a producătorului vizavi de efectele temperaturilor negative se îndreaptă către cele 450 de hectare semănate cu sfeclă de zahăr și care în prezent se află în faza de cotiledon.

    Am avut temperaturi de iarnă și un strat consistent de zăpadă. Până acum am reușit să terminăm semănatul la floarea-soarelui, soia, orzoaică, sfeclă de zahăr. Sfecla de zahăr o avem răsărită pe întreaga suprafață și este în faza de cotiledon. Am început și semănatul porumbului dar ne-am oprit zilele astea pentru că am văzut că sunt temperaturi extrem de scăzute și a nins”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi, societate care lucrează 5.400 de hectare în județul Neamț.

    În faza de cotiledon, sfecla nu rezistă la o temperatură mai mică de -2⁰ C

    Anul trecut, una dintre cele mai profitabile culturii din ferma de la Zănești a fost cea de sfeclă de zahăr. La o producție de 57 tone/ha și cu un preț de vânzare de 1,12 lei/kg, unde s-a adăugat și subvenția pe care a primit-o profitabilitatea culturii, l-a determinat pe inginerul de la TCE 3 Brazi să semene 450 de hectare cu sfeclă.

    Avem o teamă mai ales că sfecla de zahăr în faza de cotiledon rezistă până la temperatura de -2⁰ C. Temerea noastră este că atât mai mare cu cât am pus anul acesta sfeclă pe 450 de hectare. Am mărit suprafața cu sfeclă de zahăr pentru că anul trecut, la producția pe care am obținut-o și cu subvenția pe care am primit-o a fost o cultură mai mult decât rentabilă. Anul trecut am făcut 57 tone/ha de sfeclă de zahăr, iar prețul de vânzare a fost de 1,12 lei/kg, dar cu subvenția, sfecla a fost una dintre culturile care au fost pe profit. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla dacă vom pierde întreaga suprafață”, și-a manifestat îngrijorarea inginerul de la TCE 3 Brazi.

    Cerealele au fost afectate de diferențele mari de temperatură

    Nici culturile semănate în toamnă nu se prezintă mult mai bine. Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, ele se aflau într-un stadiu normal de vegetație, acum, din cauza diferențelor mari de temperatură de la zi, la noapte se vede un efect negativ asupra stadiului de dezvoltare.

    ”Față de anul trecut, din cauza temperaturilor scăzute culturile nu se prezintă la fel ca anul trecut pe vremea asta. Cerealele păioase suferă cel mai mult din cauza diferențelor mari de temperatură de la zi, la noapte și de la o zi, la alta. Am reușit să terminăm erbicidatul la cerealele păioase. Tot la erbicidat aplicăm un biostimulator Terra-Sorb (Aectra – n.r) și un regulator de creștere Moddus 250 EC (Syngenta – n.r) sau Medax® Top (BASF – n.r)”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Vasile Iacob, administrator la TCE 3 Brazi, societate care lucrează 5.400 de hectare în județul Neamț.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai