• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RECOMANDĂRILE SYNGENTA: Cum ajutăm RAPIȚA SĂ TREACĂ DE STRESUL TERMIC din această primăvară!

    Roxana Dobre -

    Faptul că vremea este din ce în ce mai capricioasă a devenit deja o obișnuință, dar să avem ninsori abundente și temperaturi scăzute câteva zile consecutive în acest stadiu dezvoltat al culturilor de toamnă este o noutate pentru majoritatea agricultorilor. Fermierii afectați de aceste ninsori târzii au început deja să evalueze pagubele și să pregătească primul tratament pentru a ajuta plantele să se recupereze mai ușor după această perioadă. Rapița este cea care a avut cel mai mult de suferit datorită stadiului avansat de dezvoltare, în majoritatea zonelor fiind între stadiul de buton galben și 10-20% înflorit, daunele fiind mai mici cu cât cultura s-a aflat într-un stadiu mai incipient de dezvoltare.

    Pentru rapița înflorită, cel mai probabil, florile deschise vor avorta, lăsând acele goluri pe tija florală, fără silicve, un fenomen declanșat de obicei de temperaturile foarte ridicate din timpul verii. În cazul plantelor cu flori avortate cauzate de temperaturile scăzute, acestea își vor continua înfloritul și, tratate corespunzător, vor recupera o parte din aceste pierderi.

    Un alt efect probabil, în cazul culturilor acoperite de zăpadă în acest stadiu avansat poate fi reprezentat de ruperea tijelor florale, caz în care, pierderile vor fi compensate de tijele ce pornesc de pe etajele inferioare, rapița având o foarte bună capacitate de regenerare, ramificare și utilizare a spațiului de nutriție. Tot în urma acestui fenomen, ne putem confrunta cu deja cunoscuta problemă a crăpării tulpinilor de rapiță, precum și deformarea frunzelor împreună cu crăparea pețiolului și epidermei. Aceste simptome sunt observate din ce in ce mai des în primăverile cu precipitații multe și diferențe mari a temperaturilor dintre zi și noapte.


    Cum reacționăm pentru a limita pierderile și a ajuta plantele să treacă mai ușor peste aceste fenomene?

    Odată cu încălzirea vremii și menținerea umidității atmosferice la un nivel destul de ridicat, va crește foarte mult presiunea de boli și dăunători, iar rănile mecanice produse de zăpadă și crăpăturile din tulpini vor reprezenta o poartă deschisă pentru majoritatea agenților patogeni. Din acest motiv este crucial să intervenim cu un tratament fungicid cu prima ocazie în care putem să intrăm în câmp. În acest sens Syngenta vă recomandă Amistar Xtra, un fungicid care are un puternic efect preventiv prin cele două substanțe active, completat de efectul de “mai mult verde”, efect pe care cu toții îl dorim pentru a asigura o perioadă cât mai mare de asimilare pentru cultura noastră.

    Tot datorită temperaturilor scăzute, în special pe timpul nopții, pot apărea și unele dificultăți în aprovizionarea plantei cu anumite elemente nutritive care, deși se găsesc în cantități suficiente în sol, sunt inaccesibile în această perioadă de timp. De aceea, vă recomandăm să aplicați împreună cu tratamentul cu fungicide și un îngrășământ foliar pe bază de aminoacizi și macro și microelemente, cu accent deosebit pe fosfor care este mai greu accesibil la temperaturi scăzute și de sulf, un microelement cu o importanță deosebită în cultura de rapiță. Totodată recomandăm aplicarea ultimei tranșe de azot dacă aceasta nu a fost aplicată.

    Mai mult, datorită acestor intemperii și datorită capacității culturii de rapiță de a-și compensa pierderile prin ramificări suplimentare, există posibilitatea să avem o coacere târzie a silicvelor de pe tijele inferioare. În acest caz, ne putem confrunta cu o maturare neuniformă a culturii de rapiță, în care 80% din cultură va fi pregătită de recoltat iar restul de 20% dintre silicve să rămână încă verzi. Deoarece mare parte din silicvele verzi nu vor putea fi recoltate de către combina, aplicarea unui desicant, precum Reglone Forte, poate reprezenta o investiție bună, prin plusul de producție obținut cât și prin diminuarea samulastrei de rapiță în culturile următoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Nicio schimbare majoră pe piața îngrășămintelor: nici la prețuri, nici la achiziții Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu

    Ultimele știri

    Drone profesionale, eficiente și performante în portofoliul Agricover, pentru fiecare tip de fermă Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara