• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • JUDEȚUL unde 5.000 de fermieri RISCĂ SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ SUBVENȚII!

    Roxana Dobre -

    Semnal de alarmă tras de un șef APIA din teritoriu! Aproximativ cinci mii de fermieri din riscă să piardă subvenţiile, ”fenomen”care se întâmplă pentru prima oară în ultimii ani. Șeful Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, a explicat într-o şedinţă a Colegiului prefectural că potrivit ultimei videoconferinţe cu ministrul Agriculturii, care a avut loc miercuri, sub nicio formă nu va fi depăşit termenul de 15 mai pentru preluarea cererilor de subvenţii.

    Avem preluate cererile de la 20.374 de fermieri în condiţiile în care trebuia să avem cel puţin 25.000 de fermieri preluaţi. Fermierii au fost anunţaţi pe diverse căi, programaţi, au fost anunţate şi primăriile să elibereze adeverinţele necesare. Cu toate acestea, suntem în situaţia că avem un deficit de 5000 de fermieri dintre cei care nu au venit, plus ceilalţi care sunt programaţi în continuare. Noi încercăm să finalizăm această activitate în 15 mai. E ordinul ministrului Agriculturii nr. 18 în care sunt stabiliţi paşii pe care urmează să-i parcurgem. Deci ar urma ca, în 15 mai a.c. să finalizăm preluarea cererilor, până la 1 iulie să facem administrarea şi controlul administrativ, iar de la 1 iulie să avem eşantionul de control pe teren aşa încât să putem face controalele vara. Noi am avut probleme deosebite şi anul trecut fiindcă a trebuit să ne deplasăm şi pe ploaie, şi pe zăpadă, şi pe ger şi să facem controalele. Şi acolo sunt termenele stabilite şi trebuie să respectăm aceste termene ca să putem da drumul la plata fermierilor, inclusiv a celor care sunt în control”, a spus Emil Scurtu.

    Potrivit sursei citate, plata subvenţiilor pentru 2016 este făcută la aproximativ 97% la nivel naţional, fiind accesate peste 2 miliarde de euro numai pe APIA.

    Întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu îşi depun cererile până în 15 mai, Emil Scurtu a răspuns: „Nu primesc banii. Eu nu ştiu de ce nu au venit. Dacă vrei să primeşti bani, trebuie să depui cererea în fiecare an. Eu îi respect pe fermieri, dar dacă ne respectă şi pe noi ca funcţionari, ca muncitori în slujba lor, atunci trebuie să ne punem de acord unii cu alţii, ei să vină când sunt programaţi, chiar dacă nu chiar la ora respectivă. Noi am făcut programarea pe ore, dar nu ne încadrăm întotdeauna fiindcă sunt fermieri care stau 2 ore la o preluare de cerere fiindcă nu ştiu unde le este terenul, nu e terenul digitizat şi primăria le-a dat adeverinţă pe 10 hectare, dar ei au arabil numai 8 şi aşa mai departe. Sunt diverse discuţii, să vezi unde e terenul, să îl scoţi de acolo, să faci un print screen cu suprafaţa neeligibilă. La un moment dat, comuna Mărişelu avea doar 52% cereri depuse şi am discutat cu cei de la primărie. Agentul agricol mi-a spus că mai are de dat doar 10-15 adeverinţe. Înseamnă că ei au dat adeverinţele la timp, dar fermierul nu a venit. Nici în a treia zi de Paşte când era sărbătoare nu au venit. Se va aglomera în perioada următoare. Zilnic, la Centrul Năsăud, stau la cozi peste 200 de fermieri. Peste tot au fost fermieri la programare. Dacă ar fi un număr mic care nu au venit, o mie de exemplu, nu ar fi o problemă, dar 5000 e enorm. Noi îi aşteptăm şi facem diligenţele să îi preluăm, deşi, pe lângă multe obligaţii, avem şi drepturi. Şi funcţionarii au drepturi”, a explicat Emil Scurtu.

    Potrivit celei mai noi situații prezentate de APIA, până astăzi, 27 aprilie, au fost depuse în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2017, un număr de 601.172 cereri pentru o suprafaţă de 3.462.500,35  hectare.

    Sursă selectivă: www.timponline.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire