• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiză bursa cerealelor AgroGo: Rapița, vedetă și în anul 2017?

    agrointeligenta.ro -

    Rapița a fost o cultură vedetă în 2016, datorită prețurilor mari pe care le-a avut în piață. Conform pieței bursiere, prețurile rapiței vor fi mai mici în 2017.

    O analiză cu privire la prețurile pentru rapiță în 2017 a fost elaborată de către Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma de tranzacționare online a cerealelor și inputurilor. Astfel, potrivit studiului transmis Agrointeligența – www.agrointel.ro, anul trecut, rapița a ajuns la prețuri record pentru ultima perioadă, cotațiile de la bursa MATIF Paris — cea mai reprezentativă pentru regiune — depășind valoarea de 1.900 RON/tonă. Chiar dacă prețul primit în piață locală a fost unul puțin mai mic, după cum se poate vedea în graficul de mai jos, acesta a fost foarte bun, fiind mult mai mare față de prețul din sezoanele precedente.

     

    Acest lucru a făcut ca suprafața semănată cu rapiță în România, în acest sezon, să fie cea mai mare de după anul 2010, ajungând la peste 460.000 de hectare în 2017, față de 412.000 în 2016. Deși a trecut printr-o iarnă dificilă, în cele mai multe regiuni din țară, rapița a răzbit destul de bine — încă nu știm exact efectul valului de frig și al zăpezii din luna aprilie.

    Dacă sezonul acesta producția va fi una decentă, tot ce mai așteaptă fermierii este un preț bun. Vor fi însă prețurile din acest sezon similare cu cele din sezonul trecut?

    Cotațiile futures (cu termene de livrare în viitor) de la bursa MATIF ne arată că, în prezent, rapița se tranzacționează în jurul valorii de 1.800 RON/tonă pentru livrarea în luna mai 2017.

    Dacă ne uităm însă la luna august — următoarea lună de livrare disponibilă la MATIF, după mai — vedem că prețul este de doar 1.650 RON/tonă; vezi curba futures din graficul de mai jos. Când spun doar 1.650, nu mă refer la faptul că prețul este mic, neprofitabil, ci din contră. În mod normal, acest preț ar trebui să asigure, în continuare, o rată de profit bună pentru fermieri. Dacă prețul se menține însă la acest nivel, va fi simțitor mai mic față de sezonul trecut.

    Această scădere nu ar fi una anormală, dat fiind faptul că sezonul trecut a fost unul de vârf în materie de prețuri la rapiță.

    Tot cotațiile futures ne arată că, și în sezonul următor (2017-2018), prețul rapiței este văzut de către traderi la un nivel mai mic față de cel din sezonul actual. Acest lucru poate avea diverse cauze, printre care ar putea fi suprafața cultivată mai mare, stocurile mari sau o nevoie mai mică în industrie.
    În concluzie, chiar dacă prețurile cu livrare în prezent sunt încă mari, cele pentru livrare în vara lui 2017 sunt ceva mai mici, la fel și cele din sezonul 2017-2018.

    Rămâne de văzut cum vor evolua prețurile în luna mai. Este recomandat ca persoanele direct interesate de prețurile cerealelor să urmărească, în plus față de prețurile spot (din prezent), și cotațiile din viitor. Este bine știut faptul că prețurile futures se schimbă în fiecare zi. Nimeni nu poate garanta că prețul va rămâne la un anumit nivel, de aceea este bine să le verificăm regulat.

    Despre AgroGo

    AgroGo, platforma de tranzacționare online a cerealelor și inputurilor, oferă o alternativă simplificată a burselor de mărfuri și sprijină astfel fermierii români, prin încurajarea concurenței cumpărătorilor în piață. Mai mult, AgroGo este singura platformă din România pe care se pot tranzacționa cereale la disponibil sau la termen.

    AgroGo a fost creat cu scopul de a reduce riscurile și a crește profitul fermierilor, procesatorilor și chiar al traderilor. Platforma oferă informațiile necesare pentru luarea deciziilor în vânzarea și cumpărarea de cereale (prețuri la zi, analize, grafice, știri etc.), și permite tranzacționarea într-un mod organizat a produselor agricole. Prețurile cerealelor sunt obținute de la principalele burse internaționale (MATIF – Paris, CBOT/CME – Chicago ș.a.) și sunt completate de datele obținute de la Ministerul Agriculturii, portul Constanța, precum și de la traderii parteneri, platforma AgroGo prezentând cele mai multe surse de prețuri din țară actualizate periodic.


    Te-ar mai putea interesa

    China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Florin Barbu: Evaziunea cu cereale se pedepsește cu dosar penal. Fac apel la fermieri să facă sesizări!

    Ultimele știri

    Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării