• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ ANM! Schimbare RADICALĂ a vremii! Unde va ploua SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ!

    Roxana Dobre -

    Vremea se schimbă din nou! Pentru cei care au în plan să profite de mini-vacanța de 1 mai veștile de la meteorologi nu sunt bune. Temperaturile vor scădea în majoritatea regiunilor iar pe 28 și 29 aprilie și, în plus, cantitățile de apă căzute din precipitații vor fi însemnate.

    ANM a emis o alertă de instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, valabilă pentru intervalul 29 aprilie, ora 10 – 30 aprilie, ora 18. În intervalul menţionat, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător și cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

    Astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în zonele de deal și de munte, precum și în Oltenia, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei și local în Muntenia.  Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 35…40 l/mp, în special în zona Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali.

    NOTĂ: Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în după-amiaza zilei de vineri, 28 aprilie, precum și în noaptea de vineri spre sâmbătă (28-29 aprilie) în regiunile din jumătatea de vest a țării, dar pe spații mai restrânse.

    Iată cum se anunță vremea pe regiuni:

    În Banat, în perioada 28 aprilie – 1 mai se estimează o vreme răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne în jurul a 16 grade și minime nocturne între 4 și 7 grade. Local, îndeosebi pe 28 și 29 aprilie, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

    În Crișana, în perioada 28 aprilie -1 mai va fi răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne în jurul a 15 grade și minime nocturne între 3 și 6 grade. Îndeosebi pe 28 și 29 aprilie, local cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

    În Transilvania, în intervalul 28 aprilie -1 mai vremea va fi răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne ce vor scădea spre 13…14 grade și minime nocturne între 3 și 5 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales averse, va fi mai ridicată în special pe 28 și 29 aprilie, când local și cantitățile de apă vor fi însemnate.

    În Maramureș, în perioada 28 aprilie – 1 mai, valorile temperaturii maxime vor marca o scădere și vor oscila, în medie, între 14 și 18 grade. Ulterior, regimul termic diurn va fi apropiat de cel normal pentru începutul lunii mai, cu medii ale maximelor între 18 și 21 de grade. Pe 28 și 29 aprilie aversele vor fi pe arii extinse și local mai importante cantitativ.

    În Moldova, în perioada 29 aprilie – 1 mai, valorile temperaturii maxime vor marca o scădere și vor oscila, în medie, între 15 și 18 grade. Ulterior, regimul termic diurn va fi apropiat de cel caracteristic începutului de mai, cu medii ale maximelor între 17 și 21 de grade. Temperaturile nocturne vor fi scăzute în primele două nopți, caracterizate prin medii regionale de 0…2 grade iar până pe 7 mai, acestea se vor înscrie în ecartul normal perioadei, de la 6 la 9 grade. Precipitații, pe arii mai extinse și izolat importante cantitativ sunt de așteptat pe 28 și 29 aprilie.

    În Dobrogea, între 29 aprilie și 1 mai temperatura va scădea ușor, ajungând la 15…16 grade. Temperaturile minime vor fi, de asemenea, în creștere în prima săptămână, de la 4 până la 7…8 grade. În perioada 2 – 7 mai, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 16 și 19 grade, iar media temperaturilor minime va ajunge sa atingă 9…11 grade, în timpul celor mai calde nopți. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată începând cu data de 29 aprilie, astfel încât în unele zile vor fi mai ales averse, în general slabe cantitativ, dar vor fi posibile și descărcările electrice.

    În Muntenia, între 29 aprilie și 1 mai, maximele vor scădea spre 17…18 grade. În perioada 2 – 7 mai, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 18 și 21 de grade, valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, iar media temperaturilor minime va ajunge sa atingă 9…10 grade, în timpul celor mai calde nopți. După data de 27 aprilie vor fi condiții de ploi, mai ales averse, aproape în fiecare zi, dar cele pe arii mai extinse și izolat importante cantitativ au probabilitatea mai mare de realizare pe 28 și 29 aprilie, când vor fi posibile și descărcările electrice.

    În Oltenia,  între 28 aprilie și 1 mai aceasta va scădea spre 16…17 grade. În prima săptămână, temperaturile minime vor fi și ele în creștere, de la 1…2 grade, favorizând bruma pe 24 și 25 aprilie, până la 8…9 grade. În perioada 2 – 7 mai, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 19 și 22 de grade, valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, iar media temperaturilor minime se va situa între 7 și 10 grade. După data de 27 aprilie vor fi condiții de ploi, mai ales averse, aproape în fiecare zi, dar cele pe arii mai extinse și izolat importante cantitativ sunt de așteptat pe 28 și 29 aprilie, când vor fi posibile și descărcările electrice.

    Caracteristici agrometeorologice

    Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în aproape toată țara. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, jumătatea de sud a Crișanei, izolat în nord-estul Moldovei.

    Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime pe aproape întreg teritoriul agricol. Pe suprafețe extinse din Transilvania, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, conținutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată).

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura normal în aproape toată țara. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%). În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţirea (50-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

    La rapiţă se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariţia inflorescenţelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării. În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înflorire şi înfrunzire. Viţa de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea și răsărirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, încolţirea şi răsărirea.

    Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-50%). Pe ansamblu, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în condiţii bune.


    Te-ar mai putea interesa

    Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile