• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la vița de vie după îngheț. Recomandările specialiștilor ASAS!

    Roxana Dobre -

    Tăieri importante pentru vița de vie care a trecut printr-un episod de îngheț tardiv la finele lunii aprilie. Episodul de vreme rece care a traversat România în plină primăvară, mai exact în luna aprilie, a lăsat urme adânci în livezi și podgorii. În special vița de vie a fost serios afectată de înghețul târziu de primăvară dar, cu toate acestea, specialiștii de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti (ASAS) au câteva recomandări care i-ar putea ajuta pe viticultori să salveze producția din acest an!

    ASAS recomandă refacerea vițelor afectate de brume târzii de primăvară în perioada dezmuguritului. Refacerea se bazează pe capacitatea de lăstărire a ochilor secundari încă neporniți în vegetație la survenirea brumei și a celor dorminzi de pe cordoane. Lăstarii fără rod se ciupesc când aceștia ajung la 5 — 7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor purtători de inflorescențe.

    De asemenea, specialiștii propun refacerea butucilor afectați de brumele târzii de primăvară, după emiterea lăstarilor.

    În funcție de momentul apariției brumelor și intensitatea acestora este necesară aplicarea următoarelor soluții de refacere: tăieri de refacere a butucilor cu vârfurile lăstarilor afectați de brumele târzii de primăvară. Tăierea constă în suprimarea porțiunilor de lăstari afectate ireversibil (veștejite), refacerea vegetației fiind asigurată de copilii care pornesc de la subsoara frunzelor în curs de formare, care prelungesc vârfurile de creștere a lăstarilor. Vegetația se reface rapid, fără a fi afectată producția de struguri.

    ASAS indică tăieri de refacere a butucilor afectați de brumele târzii pe 1/3 — 2/3 din lungimea lăstarilor. Se îndepărtează prin tăiere porțiunile de lăstari cu frunze și inflorescențe afectate. Refacerea vegetației are loc pe baza copililor emiși. Inflorescențele rămase neafectate, plus cele noi care se formează pe copili, pot asigura realizarea parțială a producției.

    Totodată, ASAS recomandă tăieri de refacere a butucilor cu lăstari afectați integral de brumele târzii. Se suprimă prin tăiere lăstarii afectați de brumă de la punctul de inserție pe lemnul anual. Refacerea vegetației se bazează pe pornirea în vegetație a lăstarilor din ochii dorminzi de pe lemnul multianual. Lăstarii se ciupesc când ajung la 5 — 7 frunze, pentru a provoca emiterea copililor care sunt purtători de inflorescențe. Se asigură astfel elementele de rod pentru anul următor și chiar realizarea unei mici producții în anul în curs.

    Înghețurile târzii au afectat producția diferențiat în funcție de amplasarea plantațiilor viticole și pornirea în vegetație a soiurilor 

    În podgoriile din nordul Moldovei, mersul vremii a cuprins ninsori și temperaturi minime absolute în aer și sol (—1,4 0C) sub pragul de îngheț al lăstarilor, care au condus la pierderi mari de 70 — 90%, refacerea butucilor fiind posibilă numai din mugurii dorminzi. În zona centrală (Odobești), temperaturile scăzute au afectat lăstarii principali mai ales la șes și la plantațiile tinere cu forme de conducere semiînaltă și înaltă.

    În partea de S și S-E a Moldovei (Dealu Bujorului), temperaturile de — 3,4 0C au afectat lăstarii principali și producția în proporție de 15 — 90%. În Dobrogea (Murfatlar) nu s-au înregistrat pierderi datorită dezmuguritului întârziat al majorității soiurilor. În podgoriile din Transilvania (Blaj) se estimează pierderi între 20 — 80% în cazul amplasării plantațiilor pe șes.

    În podgoria Dealu Mare, temperaturile de — 1,2 0C au afectat parțial producția (15 — 50%), iar în vestul țării, pierderi mai mari se înregistrează la șes și mai puțin pe versanți și platouri. De asemenea, pe șes s-au înregistrat pagube la plantațiile de portaltoi unde au înghețat lăstarii porniți în procent de 50%, ceea ce va determina o întârziere a vegetației cu aproximativ 2-3 săptămâni, care se va repercuta asupra numărului de butași maturați, într-un procent de 15% pierdere. O situație aparte o prezintă plantațiile din centrele viticole Bujoru și Pietroasa, unde se estimează pierderi și în plantațiile viticole amplasate pe versanți, de până la 60%. ”

    ”În concluzie, starea de vegetație a plantațiilor viticole la acest moment este bună, cu excepția plantațiilor viticole amplasate la șes și la baza pantei din majoritatea arealelor viticole, unde se estimează pierderi de producție cauzate de brume și înghețuri târzii, cuprinse între 15-100%. Gradul de afectare a rodirii plantațiilor de vie va putea fi stabilit mai precis ulterior, când plantele intră în vegetație normală”, se arată într-un comunicat al ASAS.

    Sursă selectivă: Agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte