• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TABELUL PRECIPITAȚILOR. Când, unde și CÂT VA PLOUA în lunile IULIE, AUGUST ȘI SEPTEMBRIE!

    Roxana Dobre -

    Tabelul precipitațiilor – când, unde și mai ales cât va ploua în lunile care urmează, respectiv iulie, august și septembrie. Anunțul meteorologilor pentru evoluția vremii în iulie și august arată că aceste luni vor fi extrem de călduroase și cu precipitații deficitare în majoritate zonelor țării. Și în septembrie, prima lună de toamnă, canicula își face simțită prezența! 

    Potrivit ANM, în cea de-a doua lună de vară temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul și vestul țării. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 24 de grade Celsius în Oltenia și Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea și Moldova, respectiv de până la 22 de grade Celsius, în Crișana.

    De asemenea, în luna iulie, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în toată țara. Deficitul cel mai pronunțat se va înregistra în sudul, sud-estul și estul teritoriului. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna mai este stabilită la 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Moldova (până la 112 l/mp), Banat și Maramureș (de până la 102 l/mp), în Transilvania și Oltenia (până la 100 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 59 l/mp).

    Pentru luna august, meteorologii estimează temperaturi medii lunare care se vor menține peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și vor fi apropiate de normal în rest. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 19,7 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureș și Transilvania (între 16 și 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 23 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova și Banat.

    În august, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute s-ar putea consemna în regiunile sudice, estice și vestice. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp) și Oltenia (până la 88 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor înregistra în Dobrogea, de până la 40 l/mp.

    Potrivit ANM, în septembrie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, în cea mai mare parte a teritoriului. Norma climatologică a lunii este stabilită la 14,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 și 15 de grade Celsius, în Maramureș, respectiv între 16 și 19 grade în Dobrogea.

    Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi, în general, deficitare, cu excepția regiunilor nordice și centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 55 l/mp, conform ANM. În zona Crișanei și Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 78 l/mp, respectiv 77 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 23 și 59 l/mp, în Dobrogea.

    Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

    Șefa ANM Elena Mateescu a avertizat fermierii că vor avea o vară secetoasă

    Directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat recent,  în cadrul conferinței ”Cum salvăm anul agricol 2017 – sugestii și oportunități” organizată în colaborare de Mediafax și Agrointeligența-www.agrointel.ro că atât asemănările meteorologice cu anul secetos 2012, cât și datele Centrului European pentru Prognoza Vremii indică o posibilitate ridicată.

    Statistica ne-a confirmat, că în condițiile unei luni aprilie cum a fost în 2012 și a unei luni mai precum în 2012 cu cantități excedentare de precipitații, vara care a urmat a fost deosebit de secetoasă. Dacă e să luăm în considerare ce s-a întâmplat în acest an, din perspectiva cantității medii lunare înregistrate în luna aprilie, care se situează peste media climatologică a acestei luni, și în condițiile în care și luna mai se anticipează a fi o lună bogată în precipitații (exceptând zonele centrale și nordice) conform datelor Centrului European (Centrul European pentru Prognoza Vremii – n.r.), veștile nu sunt chiar atât de bune pentru vară. Datele din acest moment anticipează o vară mai caldă și deficitară, cu cele mai ridicate valori de temperatură pentru zonele de sud/sud-est/vest ale României, zone în care cantitățile de precipitații se estimează a fi sub 40 de litri pe metru pătrat. Ori dumneavoastră știți cel mai bine ce înseamnă 40 de litri pe metru pătrat pentru culturile prășitoare, când în luna iulie sau august parcurg cerințe maxime față de apă. Nu vreau să fac o comparație vis-a-vis de anul 2012, dar statistica meteorologică întotdeauna are o ciclicitate și, cel puțin pe data bazelor istorice, verile în România sunt din ce în ce mai călduroase și secetoase. Ultimii cinci ani în România au înregistrat o abatere pozitivă anuală de 1,5 grade,” a mai precizat șefa ANM.

    Sursă selectivă: www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța