• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ARNAUD PERREIN, președinte APPR: ”Este scandalos că nu avem pe nimeni la COPA-COGECA”

    agrointeligenta.ro -

    Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), Arnaud Perrein, a declarat că este scandalos faptul că România nu este membră în cea mai puternică structură de reprezentare a intereselor fermierilor din Uniunea Europeană.

    În cadrul Conferinței ”Cum salvăm anul agricol 2017: sugestii și oportunități”, organizată în parteneriat de Mediafax și Agrointeligența-www.agrointel.ro, Perrein a declarat că este ”scandalos” că România nu are asociații agricole care să o reprezinte în cadrul organizației europene, iar interesele agricultorilor din România riscă să fie ignorate la nivelul politicii agricole comune a blocului comunitar.

    Președintele APPR a dat ca exemplu problema neonicotinoidelor, interzise la nivelul Uniunii Europene, regulă de la care România primește anual derogare din cauza infestațiilor de rățișoară și viermi sârmă la culturile de porumb, rapiță și floarea-soarelui. Perrein avertizează că situația s-ar putea schimba fără o reprezentare la nivel de asociații care să reprezinte interesele agricultorilor.

    Suntem al doilea producător de porumb din Europa, dar avem și producția la hectar cea mai slabă. Astăzi este scandalos că nu avem pe nimeni la COPA-COGECA. Astăzi se face o politică agricolă comună, practic, fără producători români. Care țară din Comitetul European nu este reprezentată la COPA-COGECA? E păcat să lăsăm Franța, Spania și Germania să hotărască pentru noi ce ne dorim. Ar fi mare păcat să nu mai avem voie să folosim produsele pe bază neonicotinoidă. Asta ar însemna că în mare parte din România nu am mai putea cultiva porumb și floarea-soarelui. Trebuie să fim acolo să explicăm lucrurile acestea, căci sunt oameni cu bun-simț acolo care vor înțelege, dar să fim acolo, să venim cu argumente, și pentru asta avem nevoie mai mult decât de producători dedicați”, a susținut președintele APPR.

    Avem nevoie de profesioniști care să ne reprezinte acolo; cel puțin unul pentru vegetal, unul pentru zootehnie și unul pentru legumicultură-viticultură. La nivel de minister, noi îi tot acuzăm pe cei de la minister că nu își fac treaba, că nu sunt competenți, dar noi cu ce venim? Într-adevăr, se face și o muncă grozavă din partea liderilor din agricultură, dar e nevoie de mai mult: trebuie să venim cu o propunere concretă. E ușor să criticăm, dar un proiect de lege, o legislație nu e așa ușor de schimbat”, a adăugat acesta.

    O taxă profesională ar fi de ajuns

    Președintele APPR propune ca soluție o taxă de 0,5 euro/hectar pentru fermieri, care să fie reținută din subvențiile primite de la stat. Fermierii ar urma să nominalizeze asociații care să le reprezinte interesele către care ar redirecționa taxa, asemănător cu practica redirecționării a 2% din impozitul pe venit către organizații non-guvernamentale. Astfel, susține Perrein, s-ar strânge destui bani pentru a plăti cotizația necesară reprezentării în cadrul COPA-COGECA.

    Soluția pe care vrem s-o propunem, cum se face și în alte țări, ar fi o taxă profesională la hectar de 0,5 euro/hectar. Fiecare producător va fi obligat, din subvenția primită, să redirijeze cei 0,5 euro/hectar către o asociație oarecare, care, după el, îl reprezintă mai bine. Ar fi mare lucru, sunt aproape 4 milioane de euro care se vor strânge, ca să putem plăti cotizația la COPA-COGECA, în jur 500.000 de euro. Aș vrea să ne ajutați să susținem această inițiativă; ajutați-ne ca să vă ajutăm și noi pe voi. Vrem să colaborăm cu voi, nu suntem concurenți, nu trebuie să ne jignim unii pe alții pentru că lucrăm pentru un singur scop: dezvoltarea agriculturii din România”, a fost mesajul lui Perrein.

    În prezent, în România este în vigoare o lege care obligă Guvernul să finanțeze de la bugetul de stat reprezentarea organizațiilor de fermieri la nivel european. Actul normativ, deși este lege publicată în Monitorul Oficial, nu a fost însă aplicat niciodată întrucât implementarea sa depinde de emiterea altor acte guvernamentale de tip Hotărâre de Guvern care să reglementeze atât suma alocată anual cât și modul în care acești bani pot fi solicitați, în regim de decontare, de către organizații de fermieri.

    România nu are în prezent nici o organizație agricolă cu statut de membru în COPA-COGECA, iar mai multe legi și hotărâri de guvern date privind aprobarea plății anuale a cotizațiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar au amânat aceste plăți prin prisma normelor de aplicare, conform celor spune se către președintele Federației Naționale Pro Agro Emil Dumitru într-un interviu pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, pe care îl puteți citi AICI.

    COPA (Comitetul Organizațiilor Agricole Profesioniste) – COGECA (Confederația Generală a Cooperativelor Agricole) reunesc peste 60 de organizații și cooperative agricole din statele membre ale Uniunii Europene, dar și alte state europene non-membre, reprezentând interesele acestora în cadrul Politcii Agricole Comune. Printre altele, COPA-COGECA este un actor important în negocierea subvențiilor agricole acordate fiecărui stat membru UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere