Comerţ alimentarŞtiri agricole

Cum se face mozzarela la moldoveni. Rețeta unei afaceri cu brânză pentru pizza

Brânza mozzarela, delicatesa de origine italiană folosită în mod tradițional la pizza, este importată în cea mai mare parte din Occident. Pizzeriile din Republica Moldova au parte, însă, de o alternativă mai ieftină și locală: o adevărată linie de producție a sortimentului de brânzeturi funcționează în satul Brăviceni din raionul Orhei, conform agrobiznes.md.

Fabrica de prelucrare a laptelui ”BraviLacta” activează în satul moldovean încă din 1997, fiind înființată de localnica Nina Cociorvă, care a extins producția de la diverse tipuri de brânză autohtone la mozarella, prelucrată inițial de mână.

Nina Cociorvă (foto: agrobiznes.md)

Avem un rezervor unde brânza inițial se încheagă. Apoi se scurg zărurile și punem masa aceasta în niște saci de stofă albă. O introducem într-un rezervor călduț – termostat, cum ar sta sub cloșcă. Și acolo i se ridică aciditatea și specialiștii verifică dacă aciditatea ajunge la nivelul care trebuie – atunci o scoate și o taie în felii cum ar tăia slănina la porci. Și pe urmă aruncă în mașina care amestecă în apă fierbinte cu niște mâini mecanice. Noi am chemat o persoană din Transnistria care ne-a învățat să facem acest proces fără utilaje și pe urmă am cumpărat utilaj pentru că mâna omului nu rezistă la temperatura respectivă. După care pui forma care îți trebuie – dacă îți trebuie mozzarela pentru pizza pui o formă mai mare și dacă mai mici pui altă formă”, a spus Nina Cociorvă.

Fabrica din Brăviceni procesează lapte și în alte tipuri de lactate , precum smântână sau caș, dar și într-un sortiment special cu verdeață numit „andrieș”, dat după numele fiului Ninei Cociorvă. Deținătoare BraviLacta susține că nu sunt utilizați aditivi alimentari în procesul de producție, ceea ce îi îngreunează accesul către marii retaileri.

Foto: agrobiznes.md

Avem un termen mic de păstrare la brânzeturile moi, dar asta din cauza că noi nu punem conservanți. Eu cred că e mai bine ca toți copiii să mănânce brânză fără e-uri. La magazin nu prea le convine – ei cer termen mare. Dar noi le spunem luați mai puțin și noi o să vă livrăm mai des”, a spus Nina Cociorvă.

Foto: agrobiznes.md

BraviLacta prelucrează peste 10 tone de lapte într-o zi normală, cantitate care aproape că se înjumătățește în lunile de iarnă. Laptele este cumpărat atât în cantități mari de la colectori, adus în cisterne, dar și de la săteni, care o aprovizionează zilnic cu găleți. Pentru fiecare livrare este măsurată cantitatea de grăsime din lapte, iar în funcție de valori este procest în diversele produse BraviLacta.

„Pentru a produce un kilogram de brânză moale se utilizează circa 7-8 litri de lapte. Pentru a produce un singur kilogram de mozzarela avem nevoie 10-11 litri de lapte”, a precizat Cociorvă.

Citește reportajul integral pe agrobiznes.md

Scrie un comentariu