• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NOUĂ SUBVENȚIE – APROBATĂ DE PARLAMENT. Când și cum se încasează SPRIJINUL DE LA BUGETUL DE STAT!

    Roxana Dobre -

    O subvenție mult-dezbătută și solicitată de către fermierii români, dar și de către procesatori, a primit astăzi votul final în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

    Programul carne de porc în ferme românești a fost aprobat astăzi, 16 mai, de Plenul reunit al Camerei Deputaților urmând a fi transmis acum președintelui Iohannis pentru promulgare. Ajutorul de stat se acordă producătorilor de carne de porc organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale care trebuie trebuie să livreze minimum 600 și maximum 100.000 de capete, iar suma alocată programului pentru perioada 2017-2020 este de 446 milioane euro.​ Singurul detaliu care mai poate întârzia proiectul este acceptul Comisiei Europene!

    ”Astăzi, cu ajutorul parlamentarilor care susțin guvernul și, în special, a celor din PSD a fost votat PL x 178/2017 care aproba Programul de carne de porc din fermele românești! Mă bucur că am putut fi prezent în plenul Camerei Deputaților în momentul aprobării acestui proiect de lege extrem de important care are rol triplu: să asigure carnea de porc obținută cu cereale din România, proaspătă si la prețuri rezonabile; salvează sectorul suin aflat în criză profundă; menține locurile de muncă și evită migrația din rural!”, a anunțat astăzi, 16 mai, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

    Programul prevede că se acordă ajutor de stat sub formă unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate.

    Vă reamintim că, la începutul lunii februarie Guvernul a pregătit și a lansat în dezbatere publică documentul prin care se inițiază acordarea unui ajutor de stat fermierilor care au cel puțin 200 de porci la îngrășare. Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro include condițiile pe care crescătorii trebuie să le îndeplinească pentru a încasa banii gestionați de Direcțiile Agricole Județene. Dacă la schema pentru roșii în sere sau solar a fost adoptată o formă de ajutor de minimis, plafonând sprijinul la 15.000 de euro pe parcursul a 3 ani, la subvenția pentru fermele de suine s-a optat pentru un program național multianual pentru perioada 2017-2020.

    Suma totală alocată pentru acest program este de 446 de milioane de euro.

    După votul de astăzi, actul normativ adoptat de Parlamentul României în baza unui proiect de Guvenr dezbătut în comisiile de specialitate, va pleca pentru promulgare la Președintele României Klaus Iohannis. După acordul dat și de la Palatul Cotroceni și publicarea în Monitorul Oficial, sprijinul de stat intră în vigoare, iar fermierii pot îl pot solicita.

    De preciza că fiind vorba despre bani de la bugetul național, România trebuie să notifice Comisia Europeană cu privire la acest sprijin care considerat ajutor de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”