• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum faci diferența dintre goji adevărat și cătina de gard cu fructe toxice!

    agrointeligenta.ro -

    Popularitatea în creștere a goji între consumatorii din România, în ultimii ani, a pornit și un mit conform căreia planta asiatică ar crește sălbatic în unele zone din România, cunoscută popular sub denumirea ”cătină de garduri”. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă prezintă, în următoarele rânduri, principalele diferențe dintre goji adevărat, cu fructe comestibile și sănătoase, și planta numită eronat ”goji românesc” și ce puteți face pentru a vă asigura de autenticitatea producătorului de la care doriți să achiziționați fructele sau arbuștii de goji.

    Plantele goji și fructele sale au parte de un succes tot mai mare pe piața din România, atât ca produs cât și ca plantă decorativă. În ultimii ani, însă, s-a adus în discuție și noțiunea că goji-ul – originar din estul Asiei – ar crește sălbatic și la noi în țară sub forma cătinei de garduri, o plantă din aceeași familie care are caracteristici similare.

    Goji este denumirea atribuită fructelor arbuștilor de goji (Lycium Barbarum/Lycium Chinense), cultivate original în zonele de centru și vest ale Chinei și în Tibet. În schimb, cătina de garduri (numită și gardurarită) este o plantă asemănătoare care crește sălbatic în anumite părți din Europa și Asia de Vest, încluzând și România. Acest fapt nu oprește, însă, mulți comercianți din mediul online distribuie ambele produse sub numele generic de ”goji”, fie involuntar, fie din dorința de a induce consumatorii în eroare. Din păcate, astfel de erori ar putea avea repercursiuni directe asupra consumatorilor, deoarece există informații conform cărora fructele cătinei de garduri sunt toxice, consumate în cantități mari.

    Anunț publicat pe un portal de vânzări online în care se face confuzie între goji și cătina de garduri

    Confuzia între goji și cătina de garduri

    Între goji (Lycium Barbarum/Chinense) și cătina de garduri(Lycium Halimifolium) există o confuzie pornită de la nivelul denumirilor științifice. Multe surse, incluzând și varianta în engleză a paginii de Wikipedia pentru goji, susțin că L. Barbarum și L. Halimifolium sunt denumiri diferite pentru același tip de arbust, în timp ce varianta în română a paginii de Wikipedia dedicate cătinei de garduri susține, simplist, că aceasta este ”cunoscută sub numele de goji”. Sfătuim cititorii să nu folosească astfel de informații, necorolate unor surse științifice, ca bază pentru o documentare serioasă, deoarece pot fi redactate sau modificate de către persoane ce nu au expertiză în domeniu.

    Din păcate, situația nu este foarte clară nici în cazul lucrărilor științifice; unele lucrări notează L. Halimifolium drept sinonim pentru L. Barbarum (Hanelt, p.1781) . Mai multe sunt însă lucrările specializate de toxicologie clasifică separat cătina de garduri drept specie toxică datorită conținutului de hiosciamină ale fructului – substanță folosită în cantități mici în medicamente anticolinergice, dar care este dăunătoare organismului dacă este consumată în cantități ridicate (Dart, p.1668; Lynch, p.404).

    În orice caz, există câteva diferențe notabile în ceea ce privește aspect, fruct și producție între cele două specii, fapt pentru care denumirea de ”goji românesc” atribuită cătinei de garduri nu este una precisă.

    Se face confuzie între goji, numită științific Lycium Barbarum și Lycium Chinezesc, iar cel ce se aseamănă cu goji se numește Lycium Halimifolium. Fructele sunt mult mai micuțe, producția este foarte mică față de goji. Nu există goji românesc; așa s-au apucat să numească cătina de garduri, iar cineva a scris un articol eronat pe Wikipedia în care au numit-o goji. Situația este asemănătoare cu ciupercile, sunt ciuperci care seamănă izbitor, dar unele sunt pentru consum, iar altele nu sunt. Dacă se consumă Lycium Hamilifolium în cantitate mare, sunt toxice. Sunt diferențe de frunză, creștere, producție, mărimea fructului, etc.”, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro Marius Olteanu, administrator al producătorului autorizat de goji Agro Denmar.

    Diferențele principale între goji și cătina de garduri

    Comparație între florile goji-ului (stânga) și cele ale cătinei de garduri (dreapta) Foto: plantegoji.ro.

    Cele două plante sunt destul de similare ca aspect, ceea ce facilitează atât comercializarea cătinei sub denumirea de goji, cât și acceptarea termenului de ”goji românesc”. Agro Denmar are pe site-ul propriu – www.plantegoji.ro – un ghid util pentru a remarca diferențele dintre speciile autorizate de goji și cătina de garduri, din care aflăm următoarele:

    Astfel, deși cătina este mai accesibilă, o plantă de goji va aduce un plus de producție în cazul în care se dorește valorificarea fructului.

    Cum identifici un producător de goji autorizat

    Administratorul Agro Denmar îi sfătuiește pe cei care vor să crească goji pentru consum propriu să verifice dacă vânzătorul poate face dovada autorizațiilor de producție necesare. Pentru a face diferența între comercianți autorizați de semințe/plante goji și vânzătorii amatori, de la care riscați să primiți cătină de garduri comercializată drept goji, este foarte importantă dovada deținerii unei etichete de producător autorizat.

    Trebuie să se uite la un producător autorizat. Sfatul meu ar fi să nu se cumpere de la vânzători de pe OLX sau de prin alte părți care nu specifică dacă sunt autorizați sau aduc dovezi în acest sens. Un distribuitor autorizat de plante goji se poate recunoaște din emiterea facturii, din certificatul de conformitate și calitate, prin certificatul fitosanitar eliberat de instituția acreditată din România (Autoritatea Fitosanitară – n.r.), și prin eticheta obligatorie de producător, eliberată de ITCSMS (Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor – n.r.)”, a precizat administratorul Agro Denmar.

    Citiți și:

    Fonduri europene pentru înființarea unei plantații de goji. Singurul producător bio din România furnizează material săditor autorizat și consultanță specializată

    Plantațiile de Goji în România. Mit sau o cultură cu real potențial productiv?

    Înființarea unei plantații de goji certificată bio, investiție de 40.000 de euro la Brașov. Anul viitor, cultivatorul vrea să-și omologheze propriul soi de goji

    Cum s-a branduit ”prima plantație de goji din România”

    Cum se cultivă goji: Proprietarul celei mai mari plantaţii bio din Europa îşi povesteşte experienţa


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte