Comerţ alimentarŞtiri agricole

ROȘII COLORATE ARTIFICIAL: cum le deosebim de TOMATELE COAPTE FĂRĂ CHIMICALE!

Roșii forțate să se coacă prin aplicarea unor tehnologii care deși nu sunt interzise, afectează consumatorul în primul rând pentru că îl privează de a mânca o roșie gustoasă, coaptă natural. în al doilea rând, tratamentele chimice excesive pot cauza vărsături și indigestie, spun specialiștii citați de Digi24.ro.

Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul companiei Seminis, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural. ”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor pentru Digi24.ro.

Mai mult, dacă la interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform sunt semne ale tratamentului chimic excesiv ce poate cauza vărsături și indigestie.

Citiți și: 

Hibrizii SEMINIS au făcut spectacol în Ialomița. Demonstrația în câmp a reunit legumicultori și procesatori interesați de legumele care aduc profit

Polenizarea cu chimicale se face direct pe floarea roșiei, în lipsa bondarilor. În plus, unii producători aplică și substanțe de coacere sau înroșire rapidă a legumei.

Motivele pentru care legumicultorii români au apelat la substanțele chimice pentru a grăbi înroșirea tomatelor țin de prețul mai bun din această perioadă, dar și de faptul că au vrut să se asigure că se încadrează în perioada de valorificare pentru accesarea ajutorului de minimis. Perioadă pe care, însă, Guvernul a anunțat că o va prelungi!

Nu toți producătorii au apelat însă la substanțe chimice. Alții au cheltuit bani mulți încălzind solariile pentru a ajuta tomatele să se dezvolte. ”Vremea a fost mai capricioasă, cu ploi, frig, și a trebuit să facem focuri ca să ne încadrăm în ajutorul de minimis oferit de Guvern”, a spus Dorin Moise, legumicultor.

În prezent, pe piața românească se cultivă hibrizi olandezi de tomate în proporție de 90%. Circa 10% sunt soiuri și hibrizi românești, care însă nu sunt îndeajuns de productivi pentru a satisface cererea de piață.

Urmăriți reportajul despre colorarea artificială a roșiilor pe www.digi24.ro

Scrie un comentariu