• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APARATE DE FERMĂ care MĂSOARĂ CALITATEA GRÂULUI. Cât costă MINI-LABORATORUL pentru ANALIZA BOABELOR!

    agrointeligenta.ro -

    Cantitatea de gluten și nivelul de proteină înregistrat în boabele de grâu reprezintă variabilele care dictează prețul cerealelor. Nu puține sunt cazurile în care unii intermediari încearcă să păcălească agricultorii care își vând producția din câmp cu analize părtinitoare ale calității produsului. Această problemă ar putea să devină istorie, datorită dezvoltării unor aparate ușor de transportat care măsoară, cu atingerea unui buton, cantitatea de proteine și gluten, umiditatea dar și masa hectolitrică a mostrelor de cereale.

    Unul dintre standurile care au ieșit în evidență în cadrul târgului agricol AgriPlanta, desfășurat în perioada 18-21 mai în apropiere de localitatea Fundulea, județul Călărași, a fost cel al italienilor de la IsoElectric, care i-au întâmpinat pe vizitatori cu o gamă largă de aparate pentru măsurarea temperaturii, umidității și compoziției cerealelor.

    Dacă în urmă cu câțiva ani ideea de testare a compoziției grâului în afara unui laborator specializat părea utopică, dezvoltarea tehnologiei oferă acum posibilitatea fermierilor de a-și achiziționa propriul echipament de testare, ușor de utilizat și de transportat pe teren atunci când este nevoie.

    Nir Control, aparatul acestora, analizează automat cantitățile de proteine, gluten, umiditate, Zeleny; varianta mai scumpă, Nir Control Plus, efectuează și măsurători ale masei hectolitrice. Deși sunt etichetate drept aparate de laborator, acestea pot fi folosite și pe teren, cu ajutorul unui adaptor pentru current electric, și nu necesită o expertiză în utilizarea unor astfel de echipamente, după cum a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro Dana Bulgaru, manager de vânzări al companiei italiene.

    Nu sunt aparate complicat de folosit. Este încadrat ca element de laborator însă se pot folosi în afara laboratorului; dacă aveți un adaptator de 12V, puteți lua electricitate de la mașină și folosi echipamentul fără probleme. Important este să folosiți echipamentul pe o suprafață dreaptă. O analiză făcută în portbagajul unei mașini este același lucru cu o suprafață folosită în laborator”, a declarat reprezentanta IsoElectric.

    Aparatul analizează mostrele cu ajutorul unui instrument optic dotat cu infraroșu, fără a necesita prepararea mostrei, afișând rezultatele analizelor pe ecran, precum și pe un bon tipărit în urma efectuării fiecărei analize.

    Un avantaj este reprezentat de faptul că echipamentul este ușor de utilizat, fiind necesară doar prelevarea unei mostre neprocesate, introducerea în aparat și apăsarea unui buton. Toleranța aparatului la măsurătorile de gluten – cele mai importante pentru producătorii de grâu – variază între plus și minus 0,3, respectiv 0,5%. Aparatul poate fi folosit pentru a analiza, pe lângă grâu, și mostre de orz, orez, porumb, triticale, soia și rapiță.

    Adaptatorul pentru cereale se umple, se introduce în echipament și se apasă ”măsură”; în 30-35 de secunde aveți rezultatul. La gluten, toleranța este undeva între 0,3 și 0,5, plus sau minus. La proteine, sunt alți parametrii, unde numărul este cu sutime, însă în general toleranța echipamentului variază între 0,3 și 0,5 pentru fiecare măsură. După fiecare analiză, aparatul tipărește un bon cu rezultatele analizei”, ne-a spus managerul de vânzari al companiei italiene.

    Prețurile pentru astfel de aparate sunt, într-adevăr, destul de ridicate, nefiind o tehnologie foarte accesibilă publicului larg în acest moment; vorbim de 15.500 de euro pentru varianta normală a NirControl și 17.800 de euro pentru varianta Plus.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului