EMIL DUMITRU, Federația Națională PRO AGRO: FERMA DE FAMILIE poate coexista cu FERMELE MARI!

Președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, a pledat pentru necesitatea parteneriatului public-privat în vederea reformării politice agricole din România și negocierea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene post-2020, în cadrul Conferinței Naționale LAPAR 2017.

Președintele Pro Agro a trasat ca principale priorități în reformarea agriculturii din România aducerea către piață a actualelor ferme de subzistență, sprijinirea cercetării și calificarea resurselor umane din agricultură.

Înainte de a fi președintele unei federații, sunt fermier în județul Călărași. Ferma de familie poate coexista deopotrivă cu fermele mari; România are o deopotrivă particularitate și o anumită specificitate și eu cred că specificitatea agriculturii României trebuie susținută, pentru ca din 2020 ambele structuri organizatorice să beneficieze de subvenții. A venit momentul să facem acel parteneriat public-privat, între organizațiile profesionale de fermieri și stat, și să construim împreună politici agricole și nu politici agrare. România are nevoie de o reformă a politicii agricole și să încercăm să aducem cât mai multe ferme de subzistență într-o formă organizată, pentru a produce pentru piață. Termenul de competitivitate nu avea nicio valoare dacă nu vom avea o cercetare finanțată cu adevărat – fie din fonduri publice, fie din fonduri europene -; nu vom putea fi competitivi fără resurse umane pregătite la nivelul dotărilor din ferme”, a declarat președintele Federației Național Pro Agro.

Emil Dumitru a apreciat că România încă mai are pași de făcut în privința integrării europene, chiar și la 10 ani de la aderarea oficială, în special în domeniul agriculturii.

O să spun doar atât: România a aderat la Uniunea Europeană, dar nu s-a integrat în Uniunea Europeană cu adevărat. Mai avem foarte multe de făcut dar, cu toate acestea, mă mândresc că fac parte din marea familie a agriculturii europene și cred foarte mult în potențialul agriculturii noastre”, a conchis Emil Dumitru.

Conferința Națională a Agricultorilor, eveniment organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, s-a desfășurat pe data de 23 mai la centrul de conferințe Auditorium Pallady din București, reunind peste 1.000 de fermieri din toate colțurile țării. Conferința din acest an s-a desfășurat sub deviza ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în Uniunea Europeană!”.

1 Comentariu la EMIL DUMITRU, Federația Națională PRO AGRO: FERMA DE FAMILIE poate coexista cu FERMELE MARI!

  1. Vor sursa umana pregatita la nivel inalt de standarde europene dar platita la standarde romanesti. Se compara salariile minime de la noi din tara cu celalalte state europene ? Toti se plang de lipsa fortei de munca dar absolut nimeni nu vorbeste de plata acestor oameni . Chiar nu vede nimeni ca romanii prefera sa munceasca in strainatate departe de familii ca acolo sunt respectati si platiti foarte bine.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*