• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Experimentul fermierului Alexandru Haită la cultura de mazăre

    agrointeligenta.ro -

    Alexandru Haită (30 ani) este un tânăr fermier ce lucrează 960 de hectare în județul Teleorman. Pasionat de agricultură încă de mic, în 2007 Alexandru a preluat afacerea familiei și a dezvoltat-o de-a lungul timpului. Extrem de sincer, fermierul ne-a mărturisit că experimentează mult în ferma lui de lângă Alexandria, de la soiuri și hibrizi, la tehnologie și implicit inputuri. Nu se mulțumește să vadă dacă produsul este eficient sau nu, ci face diverse experimente, de la mărirea dozei recomandate, la aplicarea produsului în mai multe treceri.

    Aceeași strategie a aplicat-o și cu produsul Atonik® comercializat de compania Aectra Agrochemicals, ajungând în prezent să-l aplice la toate culturile din fermă, în doze ceva mai mari.

    ”Din 2012 lucrez cu Aectra și cel mai folosit produs la noi în fermă este Atonik®. Experiențele efectuate de-a lungul timpului ne-au determinat să folosim produsul la toate culturile. Aplicăm produsul în diferite doze. Avem testări interne în fermă făcute pe anumite culturi și cu anumite doze. Merg mai departe decât recomandările pe care le oferă producătorul. De exemplu, la cultura de rapiță folosesc Atonik® în doză de un litrul la hectar, în diferite stadii de dezvoltare. La grâu folosesc stimulatorul de creștere în doză de 0,6-0,7 l/ha încă din 2013, când producătorul recomanda o doză de 0,4-0,5 litri/ha”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Alexandru Haită, fermier în Alexandria, județul Teleorman.

    Folosește Atonik® la tratamentul la sămânța de grâu

    ”De trei ani folosesc Atonik® și la tratamentul la sămânță pentru grâu. Aplicat la tratamentul la sămânță se observă faptul că plantele răsar mult mai rapid, iar răsărirea este uniformă. Această grăbire a procesului de răsărire te ajută să duci planta la un stadiu normal de dezvoltare ce asigură o trecere mai ușoară peste stresul produs de temperaturile scăzute și zăpada din iarnă”, ne-a explicat fermierul, cum acționează stimulatorul aplicat în tratament la sămânță.

    Decizia de a experimenta dozele de aplicare și modul de acțiunea a Atonik® -ului a fost luată de fermier după ce a efectuat două vizite în Cehia, una în 2014 și una în 2015. ”Am văzut ce practică și cum abordează problema aplicării stimulatorilor naturali de către fermierii de acolo. Ne-am inspirat și de acolo, cu experiențele noastre ne-am dat seama că este o strategie bună pentru aplicarea Atonik® -ului. Am ajustat cu timpul doza de aplicare și aria de aplicare a produsului”, a adăugat producătorul.

    A testat produsul pe tomatele din solarul familiei

    Stimulatorul de creștere de la Aectra a fost testat pentru prima dată în ferma de lângă Alexandria în solarul cu tomate al familiei.

    ”Inițial am testat produsul în solarul familiei. Avem un solar în curte, de mici dimensiuni unde cultivăm legume pentru consumul propriu. Am stropit cu Atonik® cultura de tomate din solar, undeva la începutul lunii iunie, în faza de înflorire. Toate florile au fructificat și am avut rezultate bune. După ce a început recoltatul în ferma mare am cam neglijat solarul și când am mers în luna august, în solar am văzut că ne confruntăm cu fenomenul de avort al florilor. Am repetat tratamentul cu Atonik® și brusc la fiecare floare a ieșit un fruct. Produsul ajută foarte mult la partea de polenizare, fructificare”, ne-a vorbit fermierul, despre primul contact pe care l-a avut cu produsul de la Aectra.

    Plusul de producție diferă de condițiile climatice

    Potrivit fermierului, plusul de producție adus de aplicarea Atonik® -ului depinde foarte mult de condițiile climatice din anul respectiv.

    ”De exemplu, în anul 2014 care a fost unul foarte ploios și unde au fost întârziate tratamentele din cauza condițiilor climatice, am avut nebulozitate foarte mare, multe dintre tratamente nu și-au făcut efectul, pe solele unde am aplicat Atonik® am avut un plus de producție de 800-900 kg/ha la grâu, față de cele pe care nu am aplicat biostimulatorul de creștere. Într-un an normal plus de producție se situează undeva între 100 și 200 kg/ha. În anii problematici te ajută foarte mult. Anul acesta am avut probleme cu temperaturile scăzute. Înainte de Paște am aplicat Atonik® la cultura de rapiță și a ajutat planta să treacă foarte repede peste stresul termic cauzat de temperaturi de -1⁰C, -2⁰C, în cele două zile critice. Aplicând Atonik® cultura a fost protejată, nu s-a întâmplat nimic, nu avem nici o floare avortată”, ne-a explicat tânărul antreprenor, despre rezultatele obținute la aplicarea produsului în anii cu condiții climatice diferite.

    Aplică Atonik® pentru prima dată la cultura de mazăre

    Pentru prima dată de când cultivă mazăre, tânărul Alexandru va aplica Atonik® și la cultura de mazăre, pe cele 130 de hectare înființate deja. Va lăsa și un lot martor astfel încât să constate diferențele între solele tratate și cele netratate.

    ”Noi am folosit Atonik® și vom folosi și de acum încolo. Am introdus produsul în diverse scheme de cultură și anul acesta este primul an în care vom folosi stimulatorul de la Aectra și la cultura de mazăre. Vreau să văd cum reacționează cultura la acest stimulator de creștere și dacă se justifică investiția. Doza de aplicare va fi cea de 0,6 litri/ha. Rău nu are ce să-i facă. O să las și un lot martor să văd ce efecte are și ce diferență de producție există”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Alexandru Haită, fermier în Alexandria, județul Teleorman.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Când se seamănă semințele de roșii MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina