PREȚUL pentru CARNEA DE ANGUS. Capcanele afacerii cu VACI DE CARNE ÎN ROMÂNIA!

Foto: Facebook.com/Paul Cristescu

Creșterea vacilor de carne din rasa Angus – afacere profitabilă sau bătaie de cap? Pe piața din România, un kilogram de carnea de vită Angus se vinde cu 2,5-3,5 euro în viu, dar dezvoltarea sectorului bovin este împiedicată de mai multe obstacole, precum supracontroalele și prețurile scăzute la comerțul intern în special către abatoare, este de părere crescătorul Paul Cristescu, într-un interviu pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Paul Cristescu este administratorul fermei Angus România, una dintre cele mai importante crescătorii de vită din rasa Angus din România. În prezent, el vinde carcasa cu 25 de lei/kg și vita în viu cu 2,5-3,5 euro/kg; diferența de valută constă în faptul că majoritatea exemplarelor în viu sunt date la export.

Eu mai mult vând pentru reproducție, prea puțin vând pentru sacrificare. Taurul în carcasă se vinde în jur de 25 de lei/kg, iar în viu în jur de 2,5-3,5 euro/kg, în funcție de calitatea materialului. Este important cum arată animalul: la noi ar trebui luat în calcul la carnea premium pe care noi o facem cu jumătate de măsură, ar prinde o experiență profesională; ultimele trei luni o anumită rație la animal înainte de a fi sacrificat pentru marmorarea cărnii. Nu avem încă așa ceva, dar suntem pe aproape. Diferența de preț o arată animalul; nu poți să vinzi animalul într-o stare foarte proastă cu 3 euro/kg”, a explicat Paul Cristescu.

”Vițeii sunt vânduți, îngrășați, iar carnea se întoarce la import”

Crescătorul, care în momentul dispune de un efectiv de 108 capete rasă pură Angus și 25 de metise în două ferme, ne-a explicat că una dintre marile probleme în ceea ce privește piața de vită din România este necesitatea de a exporta viței, a căror carne se întoarce ulterior în România sub formă de importuri.

Categoria de greutate cea mai preferată este la exemplarele între 250 și 350 de kg, dar din păcate multe merg la export. Ei le îngrașă și ne trimit apoi nouă carnea; mă doare sufletul când văd așa ceva. Exportăm viței mici și importăm carne. În București sunt câteva restaurante care importă carne Angus din Polonia, în cantități masive. Vițeii sunt cei mai căutați la export”, a declarat administratorul Angus România.

Paul Cristescu a opinat că o problemă care ar trebui rezolvată în acest sens este cea a prețurilor mici de la abatoare, care concep tarife foarte diferite în funcție de rasă, fără a lua în calcul costurile similare de creștere.

Din fericire, la noi merge piața de Angus, nu putem să ne plângem că rămânem cu vitele pe stoc. Am niște vaci metise, dar eu nu sunt învățat să vând cu 3-4 lei/kg în viu; au venit vreo două-trei abatoare, iar cel mai bun preț pe care l-am obținut a fost 4 lei kg în viu, față de 3,3 și am vândut chiar și cu 3,5 euro Angus. Vă dați seama, vaca mănâncă la fel, condițiile de întreținere sunt la fel, cheltuielile de administrare la fel, diferența este uriașă de preț doar pentru rasă. Am 17 vaci acum în grajd pentru care cel mai bun preț oferit a fost de 4 lei/kg în viu. Păi un litru de apă costă 2 lei”, a precizat crescătorul.

”În Occident, fermierul are o singură treabă: să-și crească animalul”

De asemenea, administratorul Angus România este ar dori ca țara noastră să preia mai mult modelul din Occident, în care crescătorii să aibă la dispoziție mai multe posibilități de a-și valorifica producția, ceea ce le-ar lăsa mai mult timp la îndemână pentru gestionarea animalelor.

Ar trebui scoasă samsăreala asta, asta aș avea de comentat. Dacă ar dispărea samsarii, exact ca în Occident, noi fermierii să nu avem de-a face decât cu creșterea animalelor, în rest să putem merge cu ele la piață, la licitații, exact cum este în afară. Acolo, fermierul are o singură treabă: să-și crească animalul. Nu își pune niciodată problema de ce face cu carnea, unde o duce, și-a urcat animalele în mașină și s-a dus cu ele la piață, la licitație. Licitațiile se țin aproape zilnic, ori pentru reproducție, ori pentru sacrificare; asta aș vrea și la noi, dar nu știu când sau cum se pot obține lucrurile astea, mi se pare că se încearcă să ni se pună piedici, să avem cât mai puține animale, și s-ar putea să ne oprim. Noi avem potențial foarte mare în România. Credeți-mă, mă doare sufletul când văd pășunile pe 400 de km și nu văd două turme de vaci sau două turme de oi. În Irlanda, din 30 în 30 de secunde pe autostradă vezi turme de oi, turme de vaci, turme de oi, turme de vaci, la noi nu există așa ceva. Au ăia patru picioare, patru mâini? În loc să fim încurajați, ni se mai pun și piedici, ați văzut, am avut controale peste controale: MADR-ul, APIA, ANAF-ul de două ori… Ai venit o dată în control, n-ai constatat nimic în neregulă, ai venit a doua oară, ce vrei să mai cauți?”, a conchis Paul Cristescu.

8 Comentarii la PREȚUL pentru CARNEA DE ANGUS. Capcanele afacerii cu VACI DE CARNE ÎN ROMÂNIA!

  1. Pacat ca interesele altora de a percepe comisioane inclina balanta in favoarea importurilor, iar producatorii autohtoni…se lupta cu morile de vant, fiind nevoiti sa vanda, sau mai degraba sa scape de animale pentru preturi de nimic.
    Au disparut liceele agricole, forta de munca in domeniul zootehnic nu poti gasi usor, si asta este iarasi o problema.
    Suntem putini crescatori de animale, si daca nu se iau masuri o sa ne imputinam si mai mult, pentru ca oricat de mare ar fi dorinta de a creste animale, de rase comune sau cu pedigree, rentabilitatea ne face sa ne gandim daca sa renuntam sau nu.
    Pacat ca nu sunt mai multi ca Dvs Domnule Cristescu…

  2. Adevarul este ca cresterea vacilor Angus in Romania este rentabila atata timp cat o sa fie subventiile mari.
    Se face mare tam-tam cu aceasta rasa pentru ca se face profit mare din vanzarea animalelor pentru reproductie, catre oameni care se bazeaza pe subventiile mari si pe ajutoarele de minimis, fara sa fie interesati de profitul obtinut din produsii pentru abatorizare. Si daca pentru un metis de Angus primesti de la APIA 700 EUR, iar pentru un metis de belgian primesti 0 EUR, normal ca e mai profitabil Angus.
    Cand ajungi in schimb sa ai profit din vanzarea viteilor pentru abatorizare, in Romania cu Angus dai faliment.
    Produsii Angus se vand foarte greu in viu. Albastru Belgian, Charolaise, Limousine, chiar si Simmental se vand mult mai usor in viu si la un profit mai bun decat Angus.
    Angus-ul se vinde la pret bun in carcasa. Angus-ul are defectul de a depune grasime foarte repede. Daca nu este ingrasat dupa reguli foarte clare, la sacrificare se arunca mult. Si atunci nimeni nu ia in viu viteii Angus decat la o greutate mica, sa ii finiseze ei pentru abatorizare.
    Dupa eliminarea subventiilor, sau dupa ce o sa scada , o sa fie mai rentabil sa cresti o Baltata Romaneasca insamantata cu Albastru Belgian sau Charolaise decat o vaca Angus.

  3. Felicitari domnului Cristescu pentru articol. Adevarat, vanzarile de tineret bovin de carne spre alte tari pentru crestere si abatorizare reprezinta o problema nationala majora. Nu implica doar fermierul, care vinde la un pret derizoriu. Afecteaza locurile de munca, bugetul national, rentabilitatea furajelor, a actiunilor sanitar-veterinare,… Tineretul de carne crescut pe alte meleaguri se intoarce la noi sub forma de carne la preturi mari- preturi care sustin agricultura statelor respective! Trebuie sa ne strangem si sa construim impreuna filiera interprofesionala a carnii de vita. Numai asa putem schimba balanta, pe care ne-o dorim inclinata spre interesul Romaniei.

  4. Sa va povestesc experiente mea (in legatura cu circuitul carnii de care vorbeste dl. Cristescu): am incercat sa cumpar carne de vitel de la un supermarket din Cluj si am constatat ca au doar import Spania. Am refuzat si am mers in alta supermarket (45 min), la care stiam ca gasesc carne de vitel romaneasca, sacrifcat in abator romanesc (vorbisem cu alte ocazii cu un macelar din raion). Cand am ajuns acolo am constatat ca nu mai au produsul respectiv si nu gasesc decat carne …import Italia. Am cerut sa vorbesc cu seful de raion, care pe un ton superior mi-a explicat cat de buna si ce calitate superioara are noul produs. I-am explicat si eu politicos ca am tangenta cu domeniul si ca in afara ca avem de a face cu un circuit de care vorbeste dl. Cristescu mai sus (export vitel – import carne) si cu un pret TRIPLU fata de ceea ce era inainte nu este nimic superior. Ba mai mult, nu pot sa cred ca produsul (vandut ca proaspat), transat, transportat din Italia in ceva centru logistic in Romania, distribuit in magazin, etc., este mai bun decat cel sacrificat cu 1 zi inainte si adus direct din magazin. Cu acelasi ton superior, cu care vorbesc „marii cunoscatori” din supermarketuri am fost invitat sa nu cumpar, daca nu imi place, probabil stiind ca nu am solutie. Este o realitate cruda, exportam materie prima fara valoare adaugata si importam produse (alimentare) de proasta calitate la preturi mult mai mari. Nu imi place sa critic fara sa incerc sa propus si solutii, dar de data aceasta, avand in vedere cat de deformat este deja retailul alimentar romanesc, singura solutie este fortarea si sustinerea Legii Supermaketurilor. La monopol (al supermarketurilor) se poate raspunde doar cu reglementari legislative care sa il reduca.

    • Cu siguranta carnea de vita taiata cu o zi inainte nu este buna. Secretul carnii de vita delicioase sta in maturare. Si asta dureaza 21 de zile. Adica 3 saptamani.

  5. „Ai venit o dată în control, n-ai constatat nimic în neregulă, ai venit a doua oară, ce vrei să mai cauți?” Cum ce sa caute? SPAGA, „LEUTUL MEU” asta se cauta! Ca e in bani dar mai bine „natur” adica portbagajul plin! Raspunsul nu este complicat! Si nu numai in domeniul respectiv, peste tot, in orice domeniu!!

  6. Pentru prima data de la perioada interbelica , in acest an s-a facut licitatia de animale la expozitia agricola din aprilie de la Cluj ( Jucu), deci se poate , dar implicarea ministerului agriculturii este 0,00, doar hau hau si controale cu nemiluita.
    Asa nu se poate face agricultura performanta, domnilor din min. agriculturii.
    Domnule Cristescu , scot palaria si ma inclin in fata domniei voastre , felicitari.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


ARIOSO