• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EMIL DUMITRU despre amânarea SUBVENȚIEI DE 10.000 DE EURO: RISCĂM BLOCAREA FONDURILOR EUROPENE!

    Roxana Dobre -

    Fermierii sunt nemulțumiți din cauza blocajului care a intervenit la punerea în aplicare a unei legi care aduce o gură de oxigen într-un sector foarte încercat în ultima perioadă. Este vorba despre Legea privind subvenția la carnea de porc, document ce a fost trimis ieri, 15 iunie, spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.

    Președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, spune că din cauza blocajului la această lege crescătorii de porci dar și fermierii din vegetal pierd bani.

    Este foarte rău. Și vă mai spun ceva. Nu numai că fermierii crescători de porci pierd bani. Pierd bani și fermierii colegi din sectorul vegetal, care nu au altă alternativă de vânzare a cerealelor materie primă pentru îngrășătoriile de porci, doar să vândă către traderi și de aceea prețurile în Bazinul Mării Negre și în special în România la cereale sunt cele mai proaste din toată Uniune Europeană, tocmai pentru că nu avem un sector zootehnic bine dezvoltat și în special un sector de creștere și de îngrășare a porcului”, a declarat Emil Dumitru în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Acesta spune că autoritățile din România ar fi trebuit să se asigure că schema de sprijin o să primească răspunsul  favorabil din partea Comisiei,  înainte de publicarea în Monitorul Oficial. ”În primul rând, orice act normativ național trebuie să se bazeze pe niște prevederi comunitare, prin care o schemă de ajutor de stat să poată fi pusă în practică. Ceea ce înseamnă că liniile directoare privind ajutoarele de stat ar fi trebuit citite cu atenție și ar fi trebuit ca schema de sprijin să primească răspunsul comisiei favorabil înainte de publicare în Monitorul Oficial. Practic, articolul care face referire la faptul că în cazul în care comisia are o observație, actul normativ se va modifica în consecință și eu cred că aici răspunsul trebuie să-l dea direcția de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, ce conține notificarea și ce conține răspunsul comisiei la notificarea Ministerului față de Programul Carne de porc”, a punctat șeful de la Federația Națională Pro Agro.

    Emil Dumitru: ”Riscăm blocarea de fonduri”

    Emil Dumitru a atras atenție că autoritățile responsabile trebuie să trateze cu maximă grijă soluționarea acestei probleme. În caz contrar, România riscă chiar și blocarea fondurilor din partea UE.

    Sigur că eu îmi doream foarte mult ca programul să fie pus în funcțiune, pentru că în sectorul de creștere și îngrășare a porcului, are nevoie de susținere dacă vrem să consumăm carne de porc 100% din producția autohtonă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să încălcăm în vreun fel vreo prevedere la nivel european, pentru că riscăm foarte mult, riscăm blocare de fonduri și riscăm penalități care vor fi recuperate de la fermieri. Îmi pare tare rău că Ministerul Agriculturii nu a reușit ca până la momentul la care a fost legea adoptată, să aibă un răspuns de la serviciile comisiei, astfel încât să știm dacă acest program poate fi pus în aplicare așa cum a fost elaborat sau nu. Pentru că fermierii noștri și-au făcut mari speranțe, dar, din punct de vedere tehnic și al respectării legislației comunitare, cred eu că răspunsul stă în curtea Ministerului Agriculturii, la direcția de specialitate și a celor care au contribuit la scrierea acestei măsuri”, a mai spus Emil Dumitru.

    Liderul Pro Agro a mai subliniat că Ministerul Agriculturii ar trebui să trateze în regim de urgență soluționarea acestei probleme astfel încât ca programul să fie pus în aplicare cât mai curând.

    ”Fiind o terță parte din exterior, fără ca în vreun fel Federația Pro Agro sau membrii să aibă vreun rol decizional în mecanismul ăsta de sprijin, pentru că e o măsură de sprijin care a fost inclusă și în Programul de guvernare, eu cred că toate diligențele posibile ar fi trebuit să le facă Ministerul Agriculturii, să se urce în avion și să meargă la Bruxelles, să aibă un răspuns cât mai urgent și eventual, dacă era ceva de modificat, o observație de făcut, trebuiau făcute în regim de urgență, astfel încât producătorul de porc al cărui obiect de activitate este fix creșterea porcului, nu citirea liniilor directoare și respectarea legalității, legislației în vigoare, să poată să aplice pe acest program. Așa este doar o chestiune de război dintr-ăsta în care ni se spune că vrem să facem, dar nu se poate sau nu știm dacă se poate și lucrul ăsta nu este sănătos pentru un sector care se află în dificultate”, a punctat Emil Dumitru.

    Vă reamintim că președintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, 15 iunie, Parlamentului reexaminarea legii pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești, care are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru implementarea acestui program, deoarece actul normativ a fost adoptat cu ignorarea normelor europene în materie.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui