Creșterea animalelorŞtiri agricole

LAURENȚIU BACIU: Blocarea subvenției pentru fermele de porci AFECTEAZĂ ȘI FERMIERII DIN SECTORUL VEGETAL!

Blocarea legii privind subvenția pentru porci îi afectează și pe fermierii din cultura mare. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, spune că producătorii agricoli sperau ca, odată cu încurajarea creșterii sectorului de creștere a suinelor, să se dezvolte și piața produselor cerealiere, care, din păcate, la ora actuală acoperă un consum foarte mic în comparație cu potențialul. 

E normal să apară situații de genul acesta, în care respectând legile sau Constituția nu face decât să întârziem în luarea unor decizii, din care să fie nevoit președintele să promulge sau să nu promulge. Când nu promulgă, vă dați seama că o lucrare de genul acesta se întoarce înapoi și de suferit nu au decât cei care erau prinși într-un asemenea proiect și anume crescătorii de porci. Nu numai pe ei i-a afectat, ne-a afectat și pe noi, pentru că noi dorim ca zootehnia să fie dezvoltată, pentru a avea o piață a produselor cerealiere, piață care, din păcate, la ora actuală acoperă un consum foarte mic în comparație cu potențialul și cu cât tergiversăm mai mult cu atât înseamnă goluri în buzunarul activității noastre. Și asta, pentru că dacă respectiva lege lua naștere de jos în sus și se corela și cu pretențiile regulamentului european, probabil nu se ajungea aici și după promovare imediat începea să-și facă efectul. Acum iar avem de așteptat, iar avem de stat și timpul trece”,  a declarat astăzi, 16 iunie, în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, liderul LAPAR.

Laurențiu Baciu atrage atenția că în final cei care suferă sunt tot fermierii iar tergiversarea legii arată că MADR nu și-a făcut temele corect.

Din păcate, în final cei care au de suferit de pe urma unor astfel de decizii sunt tot agricultorii. Asta înseamnă să nu-ți faci temele corect, din păcate. Noi nu ne dorim lucrul ăsta. Din contră, am vrea să credem că Ministerul Agriculturii este un laborator care să scoată pe bandă rulantă condiții cât mai optime pentru producătorii agricoli, prin măsurile legislative, prin sprijinul acordat pe un anumit segment de activitate. Din păcate, această legislație este întocmită pompieristic, de cele mai multe ori emisă de oameni care au mai puțină expertiză în domeniu și atunci se întâmplă ceea ce se întâmplă. Ar trebui să înțelegem că orice act normativ trebuie să se nască de acolo de la beneficiar. Un act de genul acesta apare ca o necesitate a desfășurării activității pe un anumit sector în condiții cât mai propice”, a mai subliniat liderul LAPAR.

Vă reamintim că președintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, 15 iunie, Parlamentului reexaminarea legii pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești, care are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru implementarea acestui program, deoarece actul normativ a fost adoptat cu ignorarea normelor europene în materie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu