• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! FERMIERI NOTIFICAȚI ÎN SCRIS DE APIA: ”Riscați să PIERDEȚI SUBVENȚIA!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii, notificați în scris de APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a trimis producătorilor agricoli avertizări scrise în care a atras atenția acestora că riscă să piardă subvenția pentru Campania 2017 sau să fie penalizați de către inspectorii care efectuează controalele în ferme dacă încalcă normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

    Aceasta este notificarea scrisă primită de fermieri

    Pe lângă informările din media agricolă, APIA a vrut să se convingă că toți fermierii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) sunt la curent cu condiția care le interzice să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente. Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

    Producătorii agricoli au primit prin poștă astfel de informări iar unele centrele APIA au ales varianta mai ”ieftină” și au transmis doar spre Primării notificarea. Edilii au astfel obligația ca odată primită adresa de la APIA să o afișeze la loc vizibil spre informarea producătorilor agricoli.

    Pentru agricultorii care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin

    Fermierii pot pierde o parte importantă din subvenții dacă se constantă că încalcă aceste reguli, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

    APIA reamintește că a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului. ”Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru ecocondiţionalitate aplicabil schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016”, a precizat agenția de plăți într-un comunicat remis pe 17 iulie pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    De precizat că normele de ecocondiționalitate sunt obligatorii pentru agricultorii care solicită plăți directe și ajutoare naționale tranzitorii.

    Vă reamintim că pentru Campania 2017 fermierii au depus cererea unică pentru obținerii de subvenții în agricultură până la data de 15 mai. De la 1 iulie, APIA a efectuat controlul administrativ şi controlul preliminar al cererilor unice de plată iar de la 1 iulie şi până la data de 1 octombrie se desfăşoară controlul la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru campania 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc