Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ANUNȚUL ȘEFULUI APIA despre PLATA SUBVENȚIILOR: BANII FERMIERILOR – ÎN SIGURANȚĂ!

Plata subvențiilor, inclusiv avansul pentru Campania 2017, este în siguranță fiind ferită de instabilitatea care se desfășoară pe scena politică în această perioadă. Dă asigurări chiar șeful APIA, Adrian Pintea, care spune că agenția de plăți a făcut o alimentare a conturilor în avans astfel încât criza politică să nu se răsfrângă și asupra plății subvențiilor.

 ”Categoric așa cum am mai răspuns la această întrebare, nu sunt în pericol subvențiile APIA (pentru plata către fermieri n.r) iar în momentul în care Guvernul Grindeanu a căzut agenția de plăți a făcut cumva o alimentare în avans a conturilor astfel încât plățile să continue”, a dat asigurări  directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, în cadrul unui eveniment aniversar organizat cu Siveco la împlinirea a 10 ani de la darea în folosință a softului informatic de la APIA.

Întârzierile la plata subvențiilor au fost aduse în discuție când s-a citit moțiunea de cenzură care a dus, prin votul Parlamentului, la înlăturarea Guvernului Grindeanu de la guvernare. Atunci un semnal important a fost tras de către prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan care a spus că ”răfuielile politice” pot afecta chiar și plata avansului din subvențiile pe 2017! ”Gruparea Grindeanu afectează teribil proiectele de dezvoltare ale primarilor, menține stagnarea în ce privește atragerea fondurilor europene, amână creșterea punctului de pensie pentru pensionari, tergiversează legea salarizării NE-unitare sau finanțarea start-up-urilor. Cel mai probabil avansul la subvenții va întârzia în acest an din cauza răfuielilor dumneavoastră. Una peste alta, toată această criză apare ca o reglare de conturi în stil mafiot”, le transmitea pe 21 iunie Raluca Turcan celor responsabili de declanșarea crizei politice. Între timp moțiunea a trecut de votul Parlamentului și cel mai probabil până la sfârșitul săptămânii vom putea vorbi deja de un nou Guvern.

Vă reamintim că Agrointeligența -www.agrointel.ro a fost singura platformă media care s-a interesat de soarta plăților efectuate de APIA când a izbucnit criza politică. Mai exact, reporterii noștri l-au contactat pe șeful APIA imediat ce s-a anunțat că se vrea căderea Guvernului Grindeanu. Vă reamintim că șeful agenției de plăți, Adrian Pintea, i-a asigurat pe fermieri că nu au de ce să se îngrijoreze privind respectarea graficului de plăți asumat de ministrul demisionar Petre Daea. ”Nu ne afectează cu nimic (criza guvernamentală – n.r.), treaba merge mai departe în același mod”, s-a limitat să declare șeful agenției de plăți în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro la data de 15 iunie.

În altă ordine de idei, APIA are termen data de 1 iulie pentru finalizarea controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor. Plata avansului pentru anul de cerere 2017 se va efectua începând cu data de 15 octombrie iar plata regulară pentru anul se va efectua între 1 decembrie 2017 -31 martie 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Asta se numeste teapa . In primul rand tu nu teai asociat ai dat terenul in arenda ca nu puteai sa il muncesti sau esti puturos si avu vrei bani din urma ? Asta inseamna sa fii fermier smecher sa dai tepe la fraieri.

  2. si cati ca dvs mai sunt profita ca perioada de contractare este foarte mare nu tata faceti contracte anuale chiar daca syntem plimbati de colo colo ne am invatat arenda este omizerie ce ofera fermierul roman nici macar valoarea subventiei profita fermierii ca sunt oameni batrani ca sunt dezinformati sau inculti sau chiar nepasatori unii ca nu stiu ce bani se invart in agricultura cum sa se dezvolte satul romanesc? vin unii sa faca agricultura doar ptr subventii si beneficii si tot sa plang ca statul nu i ajuta .cine le apara dreptul proprietarilor de teren ? nesimtirea fermierilor dusa in afara legii in goana de imbogatire . cum sa ai II sau PFA in agricultura si tu incasezi sute de mii de euro ? Trebuie o altfel de forma juridica . mai avari ca fermierii de nu mai satura nayba de lovele . Blestematilor

  3. In anul agricol 2014 , i.i.Purcel Ion din satul Merisani, com. Dobrotesti jud. Teleorman , pentru cele 4,07 ha. cu care m-am asociat in anul 2011, conform Legi 36/1991 , nu mi-a virat contravaloarea produselor agricole ce mi se cuveneau[ 4273,5 roni. In anul 2014 luna octombrie mi-am retras pamantul din asociatia lui pentru acest motiv. S-a prezentat in intanta de jdecata cu un contract de arenda fals cu semnatura in fals pe numele meu dar a preentat inclusiv reziliere CU DATA DE 01 02 2013 , Am demonstrat ca nu sunt eu proprietarul acelui teren si am aratat ca nu am semnat niciun contract de arenda , Legea 16/ 1994 nu permite acest lucru. Eu gestionez doar masa succesorala. In situatia mea sunt multi cetateni cu astfel de contracte false . Noi taranii nu avem bani sa dezbatem succesiunile. Am convingerea ca d-voastra cunoasteti ca in baza acelor contracte FALSE , a beneficiat de fonduri europene nerambursabile pentru achizitii de tractoare si masini agricole . Considerati ca aveam dreptul sa traiesc din cele 4 ,07 ha. lasate de tatal meu decedat? Corect ar fi sa nu primeasca fonduri europene pana nu-si achita datoria fata de mine . A mintit la A.PI.A. Teleorman ca in anul 2014 nu mi-a muncit pamantul , iar A.P.I.A. i-a retras 8600 roni primit de pentru a munci pamantul Mentionez faptul ca am anuntat in Parlamentul European pe D-L HOGAN despre astfel de fraudari ale fondurilor EEeuropene derambursabile si chiar am rugat sa institutie controale la nivel de tara privind corectitudinea acelor contracte de arenda profitand de faptul ca proprietarii sunt decedati Sper ca I.I. PURCEL ION SA NU POATA PRIMI FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE , AVAND IN VEDERE SITUATIA IN CARE SE AFLA. CU STIMA!…

Scrie un comentariu