Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

LISTA NEAGRĂ de la APIA: FERMIERII care au rămas ULTIMII LA PLATĂ!

Lista neagră de la APIA! Cine sunt fermierii care au rămas ultimii la plată și nu și-au primit banii de la agenția de plăți pentru Campania 2016! În momentul de față în baza de date a APIA există circa 1.000 de producători agricoli care au dosare cu probleme fiind vorba despre acele cereri care anual merg greu la plată din cauza diverselor neconformități.

”Da. Mai sunt în momentul de față în jur la aproximativ 1.000 de fermieri care trebuie să își mai primească sau sunt pe fluxul de autorizare dar categoric ca de fiecare dată, pe ultima sută de metri rămân dosarele cu problemă la care destul de greu merge autorizarea. Dar, la momentul actual nu sunt dosare blocate efectiv ci doar cereri în analiză şi în curs de finalizare, astfel încât până la data de 30 iunie să fie în totalitate autorizate la plată. Totodată, vreau să reamintesc că în conformitate cu prevederile art.75 alin (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 „Plățile către beneficiari se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor dar nu înainte de finalizarea verificării condiţiilor de eligibilitate, care trebuie efectuată de statele membre în temeiul articolului 74”, a precizat ieri 28 iunie, Adrian Pintea.

Într-un răspuns trimis recent de APIA  în exclusivitate pentru Agrointeligena – www.agrointel.ro, agenția de plăți precizează că principalele cauze care se întâlnesc la fermierii care au rămas neautorizați la plată sunt erorile identificate în procesul de verificare al cererilor (control administrativ și control pe teren).

Erorile din cauza cărora unii fermieri nu au încasat încă subvențiile:

  • Supradeclarările care nu s-au rezolvat amiabil ci prin instanță iar aceasta nu a emis o hotărâre încă;
  • Cererile din anul curent sau anii precedenți sunt verificate de către alte instituții (DNA, DLAF, etc.);
  • Cererile se află sub incidența implementării constatărilor identificate de alte instituții;
  • Fermierii nu au prezentat documente justificative pentru schemele care necesită astfel de documente (ex. sprijin cuplat);
  • Cereri neeligibile la plată;
  • Fermieri autorizați care au plata suspendată urmare a trimiterii în judecată de către organele de anchetă.

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Se pune accent foarte mult pe pregatirea si instruirea fermierilor ca sa nu mai apara probleme pe parcurs. Unii fermieri sunt delasatori nepasatori slab informati sau slab pregatiti. Sunt firme de contabilitate care fac toate documentele pentru firme ce au ca domeniu de avtivitate agricultura daca fermierii nu vor sa plateasca atunci sa fie sanatosi. Cei de la Apia ar trebui sa i respinga pe toti care vin cu documentele incomplete sau dezordonate. Nu este obligatia functionarului sa puna documentele in ordine sau sa le primeasca incomplete.

  2. Dosarele care prezinta neconformitati sunt penalizate. Normal ar fi trebuit platite, cu penalizare. Sunt fermieri din zootehnie cu probleme datorate introducerii tardive in baza de date a animalelor de catre veterinari si care au fost anuntati – telefonic- ca depasesc cei 20% si nu primesc nici un ban. Aici numai justitia mai poate interveni…ar fi bine ca aceste cazuri sa fie luate in discutie, fermierii instruiti- astfel ca in viitorul an sa se reduca neconformitatile si sumele aferente sa ajunga in timp util la fermieri.

Scrie un comentariu