IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV AGROINTELIGENȚA: EȘANTIONUL DE CONTROL – FERMIERII ce vor fi VERIFICAȚI DE APIA!

Exclusiv Agrointeligența! Agenția de plăți nu a luat pauză nici în acest week-end, 1-2 iulie, și a lucrat la extragerea eșantionului de control pentru Campania 2017. Mai exact, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură- APIA a extras, așa cum a promis, încă de vineri eșantionul de control iar sâmbătă și duminică acesta este transmis județelor. Controalele vor începe de mâine – luni, 3 iulie!

Din informațiile obținute în exclusivitate de Agrointeligența -www.agrointel.ro, APIA a extras eșantionul de control pentru campania 2017. Fermierii vor fi notificați în perioada următoare de centrele agenției de plăți de care aparțin prin poștă, sms sau telefonic.

Directorul general al agenției de plăți, Adrian Pintea, a declarat astăzi, 2 iulie, oficial pentru  Agrointeligența -www.agrointel.ro că numărul total de fermieri ce vor fi controlați în 2017 este de 104.146.

”Pentru a pune în aplicare Ordinul MADR nr 18/2017 cu respectarea termenelor de 1 iulie – 1 octombrie pentru plata avansului din subvențiile pentru Campania 2017, vineri 30 iunie, am extras eșantionul de control și l-am transmis județelor. Avem 104.146 de fermieri din care 4.043 pe zootehnie și 5.518 ecocondiționalitate”, a anunțat Adrian Pintea pentru  Agrointeligența -www.agrointel.ro.

Aflat sâmbătă la Botoșani, ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat că inspectorii APIA vor începe de luni, 3 iulie, controalele în teren iar la 1 octombrie documentele care stau la baza plății subvențiilor vor fi finalizate.

De luni încolo, o să vedeți inginerii de la APIA, specialiștii de acolo, mergând pe teren. De luni încolo începe controlul efectiv în câmp la fermieri, să verifice, conform metodologiei pe care o avem și trebuie să o respectăm, pe baza regulamentelor pe care le avem de la Uniunea Europeană, în așa fel încât la data de 1 octombrie să se încheie verificarea în teren pentru a putea ajunge fermierii cu banul în buzunar începând cu 15 octombrie”, a afirmat Daea.

Sunt și fermieri care scapă de control

Fermierii care s-au aflat în eșantionul de control în anii trecuți nu mai pică la control și în 2017, a anunțat șeful APIA. ”A fost introdus și un criteriu de selecție la acei fermieri care au fost controlați în anii anteriori să nu mai fie controlați anul acesta. Dar frustrarea, să îi spun așa, a fermierilor a fost nu neapărat că sunt controlați ci că su automat ei au anumite decalaje la plată. Dar dacă finalizăm controalele în termen adică 1 iulie-1 octombrie, și cu siguranță așa va fi, atunci nu va mai exista niciun fel de problemă pentru plata avansului dacă fermierii au fost deja controlați”, a explicat șeful APIA pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Acesta a adăugat că în 2017 au fost actualizate reglementările pentru Campania 2017, privind selectarea eșantionului de control, conform legislației europene și naționale astfel încât la acest moment au fost stabilite criteriile și implementați factorii de risc privind selectarea fermierilor din anii anteriori care nu au avut nici o neconformitate.

”În cazul în care, prin metoda aleatorie se va selecta un fermier verificat anterior atunci prin procedura de control se pot folosi rezultatele din anul anterior dacă nu au fost modificări asupra cererii unice de plată și nici la fața locului pe parcelele declarate. Cu alte cuvinte, putem considera aceasta metodă ca o prioritizare din punct de vedere al controlului fără a avea un impact referitor la termenele de efectuare a plăților. Așadar considerăm că am luat măsurile optime pentru a veni în sprijinul fermierilor care fac parte din eșantionul de control”a mai completat șeful agenției de plăți.

Vă reamintim că în 2016, un număr de 75.000 de fermieri au intrat în eșantionul de control. Dimensiunea eșantionului de control este dată de rata de eroare din anul precedent dar cu respectarea unui minim de 5 la sută cât prevede Regulamentul UE.  Se adaugă rata de eroare a anului precedent aceasta fiind practic raportul dintre suprafața declarată și suprafața determinată la plată îm urma tuturor controalelor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Am fost controlat in 2015,2016 si bineinteles am picat la control si anul acesta.Problema nu este controlul ci faptul ca platile se fac cu aproape un an intirziere asa ca ajungi sa te inglodezi in datorii ca sa poti sa-ti faci lucrarile agricole.
  Mai bine renunti la APIA.

  1. De acelasi lucru ma bat si eu Tiberiu din 2013,2014,2015,2016 si bineinteles ca am cazut la control in 2017 ,aleatoriu pe MAMA DRACULUI.Alti nici macar nu stiu ce ii ala control !!!! Este o lucratura facuta din tara ori dirijata de catre straini cu intentia de a ne lasa pagubasi si a vinde tot !In zona din care provin au inceput sa cumpere pamant foarte multi straini.

 2. ce controale domnilor,apia cluj de ce nu vedeti realitatea de pe teren la aschileu mic ati controlat pe 2 mici fermieri iar pe cel ce are 1000 de hectare nu .vegetatia are o inaltime intre 1 si 2,5 m iar oile lui ALFA GRUP nu mai pot patrunde printre spini pe o suprafata de 70 % .datorita voua tara asta nu va merge bine niciodata.

 3. Ce controale ce esantioane ? Inspectorii nici nu au calcat pe teren iar daca pe alocuri au fost au dato la ‘pace’ . Pe teren e jungla terenuri care sunt trecute la Apia nu sunt cultivate sau sunt cultivate doar la misto de acopera fermierul cu hartii si asta e. Terenuri vecine aceleasi culturi diferente f fff mari intre ele. Cum diferentiaza Apia fermierul de buna credinta fata de unul care alearga dupa subventii si facilitati?

  1. Fiecare raspunde pentru ceea ce a semnat.Daca contractul este semnat pe 5 ani si esti prins in ultimul an,esti penalizat si ti
   se imputa toate sumele incasate in toti anii prevazuti in contract.

 4. Cunosc fermieri care au luat sute de mii de la APIA pe pasune si nu au facut nimic, ce inspecori, ce control . . . concret, in Grindu – Tulcea .

  1. Peste tot este la fel.oare ce se intampla cu cei care au incasat ani de-a randul subventie pe pasuni/pajisti iar la ultimul zbor de actualizare au fost excluse blocuri intregi subventionate pana atunci.Nu era o conditie mentinerea pasunii in conditii bune pentru acordarea subventiilor?

Scrie un comentariu