• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCANDALUL BERBECILOR DE RASĂ! De unde a pornit HAOSUL pentru SUBVENȚIA CUPLATĂ DIN OIERIT!

    Roxana Dobre -

    Obligatoriu pentru oierii care vor să încaseze sprijinul cuplat din sectorul zootehnic pentru specia ovine pentru anul 2017. Mai mulți crescători de ovine ne-au semnalat la redacție situația în care sunt obligați să facă investiții importante în achiziția de berbeci pentru a rămâne la plata subvenției cuplate. Asta deși până acum au investit să își înscrie animalele în Registrul Genealogic și să facă an de an Controlul Oficial al Performanțelor (COP). 

    Din acest an, oierii care vor să acceseze sprijinul cuplat trebuie să facă dovada că au cel puțin un berbec la fiecare 35 de mioare. Masculul trebuie să fie unul care este înscris în Registrul de rasă, iar dovada trebuie prezentată la APIA până cel târziu pe 30 august.

    Situația este una care îi obligă pe crescătorii care au avut doar femele înscrise în Registrul de rasă să facă acum achiziții de berbeci. Astfel, un oier din Bacău ne-a scris pe adresa redacția@agrointel.ro că noua formă de acordare a sprijinului cuplat îl obligă să cheltuie peste 10.000 de euro.

    Am fost înștiințat de la Asociație că trebuie să ne achiziționam berbeci cu origine pentru a mai putea lua subvenții pe ovine. Problema cea mai mare este că un berbec costă 2.500 de lei, iar mie mi-ar trebui 20 pentru efectivul care il dețin. De unde Doamne-iarta-mă, să scot atâția ban?!”, ne întreabă oierul băcăuan.

    De precizat, și acesta este un aspect foarte important că actualele reguli pentru încasarea sprijinului cuplat pentru ovine obligă fermierul să prezinte dovada că respectă raportul între sexe de minimum 1 berbec/țap la 35 de femele ovine/caprine, pentru care se solicită SCZ. Totodată, animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare. Mai mult, animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări.

    Ionică Nechifor, secretar general al Roomovis și președinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis” care deține cartea de rasă pentru Karakul de Botoșani, spune că oierii au clar ca și condiție obligatorie deținerea berbecilor cu certificat de origine.

    Problema intervine la unele asociații care dețin care nu vor să elibereze adeverințele pentru fermieri dacă berbecii acestora sunt înscriși în a doua secțiune din Registrul Genealogic și anume cea a metișilor.

    ”Ei dacă sunt înscriși în COP în mod normal trebuia să folosească berbeci cu certificat de origine sau berbeci din Registrul Genealogic, unde există două secțiuni: principală și secundară – adică rasă pură și metiși. Deci cei care au animalele în COP și nu au avut berbeci în una din cele două secțiuni nu știu cum au putut să facă COP, înseamnă că nu au avut berbecii acolo. Am înțeles că la Țurcană e o mică problemă acolo de aceea nu se ajunge la un rezultat clar.  Spre exemplu, eu la Karakul am folosit doar reproducători de Registru Genealogic principal pentru cei care au intrat în controlul producției. În cazul meu nu mai este nici un fel de problemă – cei care sunt COP clar au berbeci cu certificat de origine. Cei de la Turcană au animalele în COP, unii dintre ei au berbeci în secțiunea secundară iar aceia  nu pot fi considerați în rasă pură, drept pentru care nu li se eliberează certificat de origine. Cu toate acestea, Ordinul ministrului prevede că acel fermier care are animalele în Registrul Genealogic – vorbesc de femele, și face dovada prin adeverința pe care o eliberează asociația responsabilă de registru că are berbeci în una din secțiunile din Registrul Genealogic, el nu trebuie să mai prezinte la APIA certificate de origine, el are adeverința”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Ionică Nechifor.

    Ministerul Agriculturii a dispus să fie efectuate verificări în teritoriu

    Potrivit secretarului general al Romovis, de la emiterea ordinului de ministru privind noile reguli pentru SCZ și până în momentul de față, s-au făcut verificări în teritoriu.

    ”S-au mai dezbătut lucrurile și și-au dat seama toți că acei berbeci din secțiunea secundară nu sunt tocmai în regulă, ei sunt înscriși în Registru au o anumită performanță, au origini poate doar pe lina părinților, dar nu putem demonstra că sunt rasă pură. Acum ANZ (Agenția Națională pentru Zootehnie – n.r.) a demarat controale în teritoriu a trimis documente prin care ei într-un fel se pun la adăpost, în ideea că nu face referire la 2016, 2017 dar spune în adresele pe care ei le trimit acum aproape lunar, pentru campania 2017-2018 să se folosească la reproducție, vorbim de fermierii care au animalele în COP numai berbeci în rasă pură, adică din registrul principal, ei deja au luat o măsură de acum și-au dat seama că nu e în regulă”, a mai adus lămuriri liderul din oierit.

    Ionică Nechifor spune că în asociația pe care o conduce, „Moldoovis”, măsura aceasta este luată de acum 5 ani astfel încât să nu existe loc de interpretări astfel fiind evitată situația ca oierii să piardă subvenția.

    ”De aceea eu nu mai am nici un fel de problemă din acest punct de vedere că așa spune Ordinul 22, regulile privind ordinul reproducătorilor privind ameliorarea unei rase. Acum asociațiile clar ei spun că nu mai sunt buni berbecii care sunt în secțiunea secundară, atunci du-te și cumpără-ți berbeci în rasă pură care să fie înscriși în secțiunea principală ca să poți să vii cu certificatul de origine la mine. Nu mi se pare corect în momentul de față ca să îl forțez pe un fermier să nu își ia sprijinul cuplat în 2017, doar prin faptul că ordinul ministrului prevede foarte clar adeverința de la asociația responsabilă de registru prin care se face dovada că fermierul respectiv are animale în Registru Genealogic respectiv femele și berbeci fără să se precizeze una dintre secțiuni”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Autoritățile se tem de un eventual audit european

    Ionică Nechifor spune că temerea autorităților și implicit a asociațiilor vine de la o eventuală verificare din partea Comisiei Europene

    Eu știu unde este temerea! În condițiile în care vine auditul european, a fost o dezbatere pe tema aceasta și au făcut o analiză ANZ-ul cu Ministerul Agriculturii după care au spun la un moment dat că cel mai în regulă e Asociația la Karakul pentru că s-au folosit numai berbeci în rasă pură.  La ei temerea este că în caz că vine un audit și spune cum ai făcut tu ameliorarea rasei cu berbeci care nu sunt rasă pură sau nu au valoarea de ameliorare efectuată sau nu sunt testați sau verificați. Și temerea este ca nu cumva cineva să dea banii înapoi sau să oblige o parte dintre fermieri să dea banii înapoi. De asta cred că se iau măsurile acestea așa în mod tacit”, este părerea crescătorului de ovine din Botoșani.

    Ce pot face oierii ca să nu mai piardă banii și anul viitor

    Fermierii care nu s-au încadrat anul acesta și pierd SCZ-ul trebuie să ia măsuri din timp astfel încât situația să nu se repete și anul viitor. Problema pe care o ridică oierii însă este că prețul unui berbec de rasă a crescut nejustificat de mult ajungând pe puțin la 2.500-3.000 de lei. Sub acest aspect, crescătorii de animale sunt ”pe cont propriu” astfel că suportă cheltuielile privind achiziția de berbeci din buzunar. În schimb, înscrierea animalelor în Registrul Genealogic este gratuită.

    Pentru anul viitor, dacă fermierii au animalele în COP sau dacă nu le au, trebuie să facă o solicitare la o asociație acreditată pentru rasa pe care o deține oierul,  ca să își înscrie animalele în Controlul Producției.  Solicitarea se poate face oricând dar depunerea dosarului oficial se face în 15 decembrie. Se folosesc datele de la ANZ cu activitatea de COP 2017-2018. Oierii trebuie să își ia în mod obligatoriu, că acum clar ANZ-ul a transmis în teritoriu,  berbeci în rasă pură, adică nu mai există nici o altă speculație”, a mai specificat liderul orierilor.

    Ionică Nechifor ne-a spus, punctual, și care sunt pașii pe care oierii trebuie să îi urmeze astfel încât să înscrie animalele în RG iar în 2018 să poată cere subvenția la APIA.

    Deci crescătorul trebuie să se ducă la asociația responsabilă de rasă pe care o deține, aici e clar dacă crește Țurcană merge la Țurcană, dacă crește Karakul merge la Karakul și tot așa. Face o solicitare în scris sau verbal chiar să i se transmită care sunt posibilii vânzători a berbecilor de reproducție în rasă pură. Și ei pun la dispoziție o bază de date, că e normal să se întâmple așa, că dacă spun eu sunt din Vrancea, spune-mi și mie în județul Vrancea, că nu pot merge mai departe, care sunt fermierii care au berbeci de vânzare în rasă pură din rasa Țurcană sau Karakul. Oierului  i se pune la dispoziție baza de date și el se duce la cei care vând, e problema lui cum se înțelege, cum discută. După care întocmește documentele care atestă că el are berbecii și solicită controlul lor, pentru efectivul pe care îl are dacă îi iese Registrul Genealogic e bine dacă nu, printr-o bonitare fenotipică a oilor pe care le are atunci când vine controlul oficial atunci se deplasează la fermierul care a solicitat și verifică efectivul constată că animalele au apartență la rasă. Se face îndosarierea cu documentele acestea cu anexă cu berbecii în rasă pură și din momentul acela pot fi introduse una din cicluri în secțiunea secundară clasa a treia de exemplu. După cum se știe înscrierea în RG este gratuită pentru fermieri, statul intervenind 100% cu susținerea cheltuielilor”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Vă reamintim care sunt condițiile pentru SCZ Ovine, chiar dacă depunerea cererilor s-a încheiat pe 15 mai:

    Documente care însoţesc cererea unică de plată sunt:

    Documentele generale:

    Documente specifice:

    Numărul minim/maxim de animale eligibile pentru care se poate solicita SCZ

    SCZ pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar,  cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în Anexa 8.2 „Lista zonelor eligibile M10, M11, M13” a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin decizia Comisiei C(2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul ”www.madr.ro”, „Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020”, „Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx”, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.

    SCZ pentru caprine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 50 şi 500 capete de femele caprine şi/sau ţapi, inclusiv, pe beneficiar.

    Modificări care au intervenit pentru 2017 în cazul SCZ:


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale