Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ȘEF APIA aruncă BOMBA: S-a extras AL DOILEA EȘANTION! Crește NUMĂRUL FERMIERILOR LA CONTROL!

Teodor Haţegan - Directorul APIA Sibiu (foto: tribuna.ro)

Agenția de plăți a suplimentat numărul de fermieri verificați în 2017 și a extras un al doilea eșantion de control! Un director APIA din teritoriu spune că funcționarii agenției de plăți vor trebui să se mobilizeze în mod exemplar pentru a se putea încadra în termenul stabilit pentru control. Din datele oficiale transmise de presei, eșantionul inițial de control conținea un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic. Astfel pentru controlul pe teren prin metoda clasică sunt verificați 28.547 fermieri și pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 producători agricoli.  

Teodor Haţegan, director executiv al Centrului Judeţean APIA Sibiu spune că anul acesta Centrul Judeţean APIA Sibiu a înregistrat un număr record de fermieri picaţi la controlul clasic pe teren. Consilierii APIA au de verificat 26.426 de parcele în campania 2017.

Recent, Centrul Judeţean APIA Sibiu a primit un al doilea eşantion de fermieri pentru controlul clasic pe teren. Este vorba de încă 215 fermieri sibieni care sunt verificaţi pentru 9.081 de parcele.

”În campania 2017 s-a înregistrat cel mai mare număr de fermieri care au picat la controlul clasic pe teren. În total, consilierii APIA au de verificat 26.426 de parcele care aparţin la 763 de fermieri. Va trebui să ne mobilizăm în mod exemplar pentru a ne putea încadra în termenul stabilit pentru control, respectiv 1 octombrie 2017, în vederea asigurării condiţiilor pentru efectuarea plăţilor în avans începând cu 15 octombrie 2017”, a explicat șeful agenției de plăți din Sibiu.

Vă reamintim că scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă subvenţiile în conformitate cu legislaţia europeană. Fermierii selectaţi la control au obligația să permită accesul consilierilor APIA pe terenul fermei; să le prezinte toate documentele legate de obiectul controlulu și să delimiteze parcela la faţa locului.

Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Prezenţa fermierului este necesară doar în cazul în care acesta a picat la control pentru agromediu şi pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate.

Important! În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul reprezentanţilor APIA în fermă, cererea sa de sprijin nerambursabilă devine neeligibilă.

Agenția de plăți are ca termen-limită data de 1 octombrie 2017 pentru a finaliza controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la verificările pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor.

Plata avansului pentru anul de cerere 2017 ar urma să fie efectuată începând cu data de 15 octombrie 2017 iar plata regulară între 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018.

Sursă selectivăwww.tribuna.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

    1. Tu daca vrei oameni trebuie sa i platesti nu mai munceste nimeni pe 40 de lei pe zi de dimineata pana seara prefera omul sa stea pe ajutor social sau sa stea degeaba. Problema nu este ca nu este forta de munca ci plata lor.

  1. dupa ce ca nu-i ajuta cu nimic acum vin peste ei ca sa-i amendeze sa le ia si bruma de bani produsa numai ei stiu cum…a dracu talhari fanarioti romanesti!

  2. E si aici o tovarasie formata dupa trecerea de la comunism la mafie politica.oamenii corecti si de buna credinta nu o sa declare ceea ce nu fac.cei care sint tovarasi cu hotii care conduc tara,vor fura inpreuna cu ei banul public adresat celui care munceste pamantul.Afara cu gunooaiele politice si mafia capusa!!!!!!!poate ne trezim si noi Romanii?

  3. corect ar fi ca toti cei ce incaseaza subventii sa fie controlati . in decursul unui an agricol ai timp sa ei la pas toate terenurile declarate si sa constati toate neregulile din teren ca agricultura in loc sa fie motorul economiei ea este gaura neagra a bugetului prin evaziune si munca la negru. daca mergi in teren ai sa vezi culturi semanate la misto unde plantele au iesit ca stalpiii de iluminat sa una declara pe hartie si alta e pe teren sa nu mai vb de tehnologii aplicate solului unde este jungla ce araturi de a lungul curbei de nivel ce rotatia culturilor sau administrarea cu ingrasaminte ale solului trebuie sa fie functionarii apia in permanenta pe teren asa cum fermierii isi pazesc culturile si functionarii sa vegheze la buna administrare a subventiilor.

  4. Timpul foarte scurt acordat functionarilor Apia duce la tulburarea treburilor. Se vor face controale doar pe hartie iar in teren nimeni nu mai controleaza. Mergeti in teren sa vefeti in aceleasi parcele cultuti identice dar se vede diferenta dintre fermierul declarant si cel activ. Sa nu mai vorbim de terenul necultivat trecut la Apia ca teren cultivat iar un smecher incaseaza subventie de pe acel teren . Trebuie sa recunoastem ca sunt diferente foarte mari in ceea ce declara fermierii la Apia si ceea ce gasim pe teren. Din lipsa de personal Apia nu poate tine sub control toate terenurile si de aia apsr

Scrie un comentariu