• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zmeura neagră: înființarea plantației, tăieri și producție de fructe

    Andreea Elefterie -

    Zmeura neagră – intrare nouă pe piața fructelor de pădure. Totul despre cultura care previne cancerul: de la înființarea plantației, la tăieri, recoltarea și coacerea recoltei. Zmeura neagră este una dintre cele mai nou apariții pe piața fructelor de pădure cultivate în România. După ce deja zmeura roșie și chiar și cea galbenă și-au câștigat un loc binemeritat în plantații, acum cultivatorii își îndreaptă atenția către zmeura neagră, pentru care tehnologia de cultivare nu presupune lucrări suplimentare, însă prețul per kilogram este mai ridicat.

    Ioan Zăman, de 58 de ani, din Târgu Mureș este un cultivator care s-a ”aventurat” să parieze în grădina de lângă casă pe zmeură neagră. Acesta a povestit despre arbustul inedit pe care îl are, dar a oferit și sfaturi pentru cei care se gândesc să înființeze o astfel de cultură!

    Deși suprafața pe care a cultivat zmeură neagră nu este una mare, iar pentru el grădina pe care o are reprezintă un hobby, Ioan Zăman testează diferite culturi pentru a analiza valoarea lor.

    „Nu am pe o suprafață mare, nu sunt un cultivator valoros, în sensul că am multe hectare, am doar pe un rând pus. Am pus experimental, ca hobby. Pun din pasine și mur, zmeură, tot ce apare nou. Îmi place să introduc noi soiuri în producție ca să mă conving de valoarea culturii respective. Arbuștii fructiferi m-au atras. Sunt mulțumit de această specie nouă, zmeura neagră, dar se pare că moldovenii au achiziționat-o primii. Se trage din Rusia, ei au de mult timp această cultură, cu toate că e un soi american. Se pare această zmeură a ajuns în Rusia și abia apoi după în țările învecinate”, a declarat Ioan Zăman pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Cultura de zmeură neagră. Producția ajunge la 4-5 kilograme pe un arbust

    Arbuștii fructiferi din grădina de la Târgu Mureș sunt extrem de productivi, Ioan Zăman fiind unul dintre puținii care obțin rezultate, așa cum explică acesta.

    „La o singură plantă scot vreo 4-5 kg, rodește mult. Se pare că sunt printre primii care cultivă și au rezultate”, a adăugat Ioan Zăman.

    Cultura de zmeură neagră. Soiul Black Jewel este foarte rezistent

    Mureșeanul a preferat să cultive un singur soi de zmeură neagră si anume Black Jewel care este foarte rezistent, face fructe mai mari și remarcă prin plante mai viguroase.

    ”Singura problemă este că soiul Black Jewel are țepi mari. Dar unii spun că merită să te înțepi, pentru că te răsplătește cu fructe deosebit de aromate. Plantele le-am luat de pe internet nu de la firmă acreditată. Nici nu am auzit să fie vreo pepinieră acreditată, care să aibă certificat conform cărora pot să vândă acest produs, nu am auzit. În orice caz, pe măsură ce o să apară tot mai mulți cultivatori în țară, prețurile pentru materialul săditor vor scădea”, a spus cultivatorul din Târgu Mureș.

    Pe lângă aroma încântătoare, zmeura neagră mai oferă și alte motive de bucurie cultivatorilor, bolile sau dăunătorii nereprezentând o problemă pentru aceasta.

    „Nu pare să fie atacată de boli, de dăunători. Pe suprafața frunzelor, a fructelor, nu se vede nimic. Însă se usucă brusc tulpinile. Anul ăsta e primul în care am făcut și gem din ea. Are o aromă extraordinară, doar că are semințele puțin cam mari, pe mulți îi deranjează acest amănunt”, a explicat Ioan Zăman pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Uscarea bruscă a tulpinilor este cea care îl frământă pe cultivatorul de zmeură neagră bio, acesta nereușind să găsească o explicație pentru acest fenomen, motiv pentru care plănuiește să ducă plantele uscate pentru a fi analizate.

    „N-am aplicat niciun tratament, deci producția mea de zmeură neagră poate fi considerată bio 100%. Singura mea îngrijorare este că încă nu am reușit să aflu de ce se usucă. Adică nu se usucă frunzele și începe să moară planta. Brusc se usucă tulpini cu tot cu fructe. În rest, această zmeură este rezistentă, rezistă la ger. Am citit că ar rezista până la -40 grade. Deci e o plantă rezistentă la boli și la ger și nu pot să-mi dau seama. Urmează să duc o plantă uscată la analiză, la un centru care vinde pesticide. Mai nou, în Târgu Mureș am auzit că au apărut câteva firme serioase care au personal de specialitate, care îți face analiza pe loc și îți depistează dăunătorul. Am să fac și treaba asta, de curios, să văd care e cauza”, a spus bărbatul din Târgu Mureș.

    Dacă problema plantelor care se usucă este încă nerezolvată, cultivatorul de zmeură neagră a găsit soluție pentru a lupta cu țepii arbuștilor.

    „Când se fac tăierile primăvara sau toamna târziu, eu folosesc mănuși groase, mănuși de sudor”, ne-a mai spus Ioan Zăman din Târgu Mureș.

    Cultura de zmeură neagră. Tăierile anuale sunt obligatorii

    Un aspect foarte important în îngrijirea arbuștilor de zmeură neagră îl reprezintă tăierea, care stabilește rodul pentru anul viitor. Dacă planta este lăsată să crească în voie, aceasta va rodi în continuare destul de mult, dar fructele vor fi considerabil mai mici.

    „Datorită creșterii foarte riguroase pe care o are, am zis să îi las o încărcătură mare. Ar crește dacă aș lăsa-o, și la 5-6 m anual dacă solul este bine întreținut și îngrășat, dacă i se aplică îngrășăminte. Și atunci am zis să-i las încărcătură mare de rod, dar se pare că are nevoie de o normare a încărcăturii. A crescut, s-a dezvoltat, a făcut foarte multe fructe, însă mici, mult mai mici ca anul trecut. Deci iată o dovadă că trebuie lucrat cu atenție la tăiere, ca și la vița de vie. Tăierile sunt foarte importante. Prin tăieri, practic, stabilești rodul anului următor. Și dacă nu faci tăierea la timp, ori epuizezi planta, ori ai o recoltă prea mică”, a punctat pasionatul de arbuști fructiferi.

    Ioan Zăman a explicat când și cum anume se fac tăierile la zmeură, subliniind că lucrarea trebuie efectuată în fiecare an.

    „Se taie toate corzile care au purtat rodul în anul precedent. Ori primăvara se taie, ori chiar iarna târziu se pot tăia, după 15 octombrie, când dau primele înghețuri. Coarda care a purtat rodul în anul respectiv, se taie. Și se lasă ca și corzi de viitor rod corzile care au crescut în anul respectiv. Deci în anul în care crește rod pe corzile vechi, cresc din pământ corzi înalte. Dacă le lași, cresc mult. La un moment dat le scurtezi, deoarece cresc prea mult”, a mai spus micul cultivator.

    Cultura de zmeură neagră. Costurile înființării plantației trebuie să includă spalierii

    Zmeura neagră are nevoie și de un sistem de susținere. „Nu trebuie îngropată peste iarnă. Corzile de un an devin corzi purtătoare de rod în anul următor. Deci e ca și la zmeură și ca și la muri. Vorbesc de soiurile care nu sunt remontante. Trebuie neapărat să aibă un spalier de susținere. Pentru că au creșteri viguroase și au nevoie de un spalier cu măcar trei rânduri de sârmă, dispuse la 60 cm una de alta, în mod similar cu ce se practică la mur”, a adăugat Ioan Zăman.

    În privința plantării arbuștilor de zmeur negru, aceasta se efectuează între plante pe rând la o distanță de 1-1,5 metri, iar între rânduri depinde de forma de conducere. ”Dacă te hotărăști să pui spalieri, e bine să ai din tablă zincată, cum se pun pentru vița de vie mai nou, care am înțeles că sunt și mai înalți. Deci dacă poți să îi faci un sistem de conducere la 2 metri, e excepțional. Atunci cu asta poți să mergi și în plantație intensivă. Atunci e bine între rânduri să pui 2,5-3 metri dacă mergi într-o plantație intensivă, pe o suprafață mai mare, cu scop comercial. 2,5-3 metri și spalierul să fie chiar și la 2,5 metri, pentru că planta are capacitate și vigoare bună. Poate să producă până sus, la 2,5 metri cel puțin. În grădină familială, pe lângă casă, acolo ești restricționat de spațiu și acolo sigur că nu o să poți să obții aceste distanțe. Acolo pui pe lângă garduri, pe unde poți. Poți să-i faci o boltă, ca și la vița de vie, poți s-o lași să se ducă sus, îi place să se întindă”, a mai dat Ioan Zăman sfaturi.

    Cultura de zmeură neagră. Coacerea ține doar două săptămâni

    Coacerea fructelor de zmeură neagră este concentrată într-o perioadă scurtă, de aproximativ două săptămâni, perioadă în care planta are nevoie de atenție maximă pentru a nu pierde recolta.

    „Se coace valuri, valuri. Toată coacere ține, să zicem, două săptămâni, nu mai mult. Dar în două săptămâni rodește, nu așa. Chiar și zilnic poți să culegi dacă e un an bun, cu vreme bună. Dacă nu, din două în două zile. Dacă ai uitat sau ai amânat, mergi și îți pare rău, pentru că ai fructe uscate deja”, a adăugat Ioan Zăman.

    Zmeura neagră atrage atenția imediat la vânzare. Deja consumatorii știu că acele fructe sau legume care au culoarea de la roșu, la nuanțe cât mai închise au un conținut ridicat de antioxidanți. Cele mai recomandate sunt fructele de pădure, între care cele de culoare neagră sunt apreciate de medici în prevenția apariției cancerului întrucât ele au din plin un colorant polifenolic numit resveratrol, adică de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut.

    „Vecinii noștri, ungurii, sunt mari producători de suplimente scumpe. Vând suplimente pe bază de resveratrol care se extrage din fructe negre sau roșii, în special din semințele lor. Astfel, zmeura neagră are niște proprietăți deosebite, numai datorită conținutului ridicat în resveratrol. Asta este valoarea cea mai mare a acestei culturi”, a explicat Ioan Zăman.

    Cultura de zmeură neagră. Diferențe față de zmeura cu fructe roșii

    Zmeura neagră diferă total față de cea clasică prin gust, mărimea fructelor, forma, felul cum fructifică și aromă. ”Zmeura nu prea are țepi, doar un fel de perișori, care nu te înțeapă. Asta are chiar spini. Fructele sunt mult mai multe, puțin mai mici, de formă sferică în general. Există și zmeură normală cu formă sferică, dar cele mai multe au formă ușor alungită. La zmeură, în general, perioada de coacere se întinde pe o durată ceva mai mare. La zmeura neagră în două săptămâni s-a dus recolta. În rest, corzile și modul de tăiere se aseamănă mai mult cu murul decât cu zmeura. Drajonează destul de puternic, se poate înmulți foarte ușor, înrădăcinând vârfurile plantei, deoarece crește lungă, ajunge până sus, la spalier, și de acolo atârnă și vârful tot crește până ajunge pe pământ. Dacă nu ești atent, vârful, când atinge solul, emite rădăcini, care intră în pământ și în anul următor ai o nouă plantă. Și murul se înmulțeste ușor, tot așa. Deci ca plantă se aseamănă mai mult cu murul decât cu zmeura”, a declarat Ioan Zăman.

    Conform cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon, Departamentul de ştiinţă şi Tehnologii Alimentare, zmeura neagră fucte conţin aproape de trei ori mai mulţi antioxidanti decât murele şi de şase ori mai mulţi antioxidanţi decât zmeura roşie. Fructele sunt bogate în acid elagic, cu efect anticancerigen, antiviral şi antibacterian.


    Te-ar mai putea interesa

    Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire