• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PESTA PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ROMÂNIA: Federația Națională Pro Agro cere PREMIERULUI TUDOSE SĂ INTERVINĂ DE URGENȚĂ!

    Roxana Dobre -

    Scrisoare deschisă trimisă de către membrii Federației Naționale Pro Agro premierului Mihai Tudose și președintelui Autorității Sanitar-Veterinare, Geronimo Brănescu. În condițiile în care s-a confirmat existența pestei porcine pe teritoriul țării noastre, mai exact într-o gospodările din Satu Mare, se solicită aprobarea în regim de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate.  

    ”Membrii Federației Naționale Pro Agro sunt profund îngrijoraţi de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru filiera porcului românesc și pentru toată economia României. Lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgență face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală. Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Serviciile veterinare au muncit ani de zile pentru ieșirea porcului românesc în spațiul comunitar și la export. Această boală poate duce în faliment pe toți crescătorii de suine, este alertă de gradul zero pentru sectorul suin din România!”, se arată într-un comunicat remis de Federația Națională Pro Agro pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

    Aceștia reamintesc că focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin pentru această boală iar porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate.

    ”Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, costurile sunt enorme! În același timp, vă rugăm să aveți în vedere aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate – conform H.G. 1214/2009 modificată. Semnalul de alarmă din județul Satu Mare impune Guvernului României să aprobe în regim de urgență actul normativ aflat în dezbatere publică și să demareze procedurile specifice în această situație”, se mai arată în textul citat.

    Se solicită să se dea undă verde și măsurilor pentru eradicarea virusului 

    Federația Națională Pro Agro mai solicită Guvernului să acționeze urgent, dând imediat undă verde proiectului de Hotărâre postat în consultare publică, pentru eradicarea virsului.

    ”Cerem și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acțiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor aferente acestora, precum și pentru modificarea și completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

    Vă reamintim că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, 31 iulie, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate.

    Citiți și:

    ALERTĂ DE GRAD ZERO: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ – CONFIRMATĂ ÎN ROMÂNIA!


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd