• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ DE LA ANM! Ce se întâmplă cu VREMEA ÎN ZILELE URMĂTOARE!

    Roxana Dobre -

    Administrația Națională de Meteorologie, anunț despre evoluția vremii în zilele următoare. O informație extrem de utilă pentru agricultorii care în această perioadă fie încheie campania de recoltare, fie efectuează prelucrarea solului pentru însămânțările din toamnă.

    Luna lui Cuptor își intră în drepturi la propriu fiind anunțate temperaturi chiar de cuptor la început de august. Alertă de cod roșu, emisă de meteorologi: urmează un sfârșit de săptămână cu temperaturi de foc pentru toată țara. ANM a emis astăzi, 3 august, două avertizări meteo, una de cod portocaliu și alta de cod roșu, valabile pentru 4 și 5 august.

    Harta ANM cu zonele care se află sub alerte meteo de Cod Roșu și Portocaliu

    Alerta meteo de Cod Roșu intră în vigoare mâine, 4 august și expiră sâmbătă, 5 august.  În această perioadă valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

    În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

    Alerta meteo de Cod Portocaliu intră în vigoare mâine, 4 august și expiră sâmbătă, 5 august.  Potrivit meteorologilor, în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

    Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

    Canicula a pus stăpânire pe toată Europa

    Ministerul Afacerilor Externe a emis avertizări de temperaturi ridicate pentru începutul lunii august în mai multe state europene, printre care Ungaria, Italia, Serbia şi Croaţia. Este cod roşu de caniculă în Ungaria şi Serbia. Temperaturile vor atinge şi 42 de grade la umbră.

    Mai multe judeţe din Ungaria se confruntă, începând de marţi dimineaţă, cu un cod roşu de caniculă. Acestea sunt Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. În restul ţării este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. 

    ”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Ungaria că Inspectoratul de Meteorologie local a emis o atenţionare de cod roşu de temperaturi extreme din dimineaţa zilei de 02 august 2017, pentru judeţele Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. Pentru celelalte judeţe, mai puţin Nógrád şi Borsod-Abaúj-Zemplén, va fi în vigoare un cod portocaliu”, informează MAE.

    Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare. Autorităţile ungare au anunţat că este de aşteptat ca situaţia să se permanentizeze în prima decadă a lunii august.

    Prima săptămână din august aduce temperaturi foarte ridicate şi în Italia. În regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia temperaturile vor depăşi 40 de grade. ”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că prognozele meteorologice indică o creştere semnificativă a temperaturilor, peste media caracteristică acestei perioade, îndeosebi în prima săptămână a lunii august 2017. Astfel, temperaturile vor depăşi 40 de grade în următoarele zile, în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia. Temperaturi foarte ridicate se vor înregistra, de asemenea, în Toscana, Umbria, Marche, Campania, Friuli Venezia Giulia şi Veneto. În aceste condiţii, regiunile din centrul şi sudul Italiei se confruntă cu un risc sporit de incendii de vegetaţie şi cu secetă”, precizează MAE.

    MAE recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/, pentru informaţii cu privire la starea vremii, actualizate în permanenţă.

    În intervalul 1-4 august sunt anunţate temperaturi extreme şi în Serbia, unde meteorologii au instituit cod roşu de caniculă. „Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Serbiei că Institutul de Hidrologie al Republicii Serbia a emis o avertizare privind creşterea semnificativă a temperaturilor pentru perioada 1 – 4 august 2017, fiind emis cod roşu de căldură pentru regiunile: Backa, Banat, Srem, Belgrad, Şumandija, Pomoravlje, în zonele de Est, Sud-Est şi Vest ale Serbiei, precum şi un cod galben pentru zona de Sud-Vest a Serbiei, precum şi în Provincia Kosovo şi Metohija”, mai precizează MAE.

    Avertizare de caniculă este până pe 7 august şi în Muntenegru. „Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul de Hidrometeorologie şi Seismologie muntenegrean a emis o avertizare de temperaturi extreme, caniculare, în perioada 1 – 7 august 2017, ceea ce ar putea produce noi incendii de vegetaţie uscată şi păduri”, informează MAE.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir