• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • URGENT! APELUL AUTORITĂŢILOR pentru FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Apel urgent din partea autorităților către fermierii din toate judeţele României. Este esenţial ca informaţia de la autorităţile statului să ajungă la toţi producătorii agricoli care au avut culturile afectate în acest an. Agricultorii trebuie să ceară primăriilor de care aparțin  să facă o evaluare a pagubelor provocate de arşiţa de peste vară. Momentan nu există o decizie care să îi despăgubească financiar pe agricultori dar autoritățile au anunțat că iau în calcul să aloce bani pentru pierderile înregistrare în culturile agricole! 

    „Ne adresăm fermierilor ale căror culturi agricole au avut de suferit ca urmare a arşiţei să se adreseze administraţiei publice locale din Unitatea Administrativ Teritorială (UAT-ul) în care este situată exploataţia agricolă şi să solicite evaluarea eventualelor pagube de către comisia locala pentru situaţii de urgenţă, documente care ulterior vor fi necesare ca şi justificări privind unele măsuri de sprijin acordate de către Agenţia de Plăti si Intervenţie în Agricultură sau pentru alte forme de compensare„, se menţionează într-un comunicat al Direcţiei pentru Agricultură.

    Pentru exploataţiile care plătesc impozit pe norme de venit în baza Ordinelor nr. 2204/2015 şi nr. 1863/2016 privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole, fermierul va solicita evaluarea pagubelor tot printr-o cerere depusă la sediul administraţiei locale la care este arondat.  În acest caz însă evaluarea pagubelor se va face de către o comisie judeţeană numită în baza Ordinului Prefectului Judeţului de care aparțin fermierii.

    Spre deosebire de secetă, care poate fi combătută prin irigarea culturilor, arşiţa este încadrată la categoria calamităţilor naturale iar fermierii pot beneficia de prevederile OUG 21 din 2004.

    Autoritățile nu exclud acordarea de ajutoare financiare pentru fermieri

    Prezent pe 23 august într-o vizită de lucru la Călărași, președintele Camereai Deputaților, a anunțat că în perioada următoare vor fi făcute evaluări în zonele afectate de secetă și dacă ”se va ajunge la concluzia că trebuie să fie despăgubiți fermierii se vor face despăgubiri”. ”Este într-adevăr o zonă afectată de secetă, în Câmpia de Vest. Am vorbit cu domnul ministru, am vorbit ieri și cu primul ministru. Acolo se vor face niște evaluări și în cazul în care se va ajunge la concluzia că trebuie să fie despăgubiți se vor face despăgubiri. De asemenea, avansul pentru subvenții acolo, în zonele afectate, va fi mai mare”, a explicat Liviu Dragnea.

    Codurile roşii de caniculă din această vara au pârjolit câmpiile şi au uscat mai mult de jumătate din lanurile de porumb, unde se estimează cele mai mari pierderi. Cultivatorii sunt disperaţi şi spun că nu îşi vor recupera nici măcar investiţia. Arşiţa a suflat nemilos şi în sudul ţării, unde, pe lângă distrugerea culturilor, a favorizat invazia omizilor.

    Fermierii nu au mai primit despăgubiri din 2015

    Producătorii agricoli au primit despăgubiri pentru secetă în Campania 2015. Pierderile de venit cauzate de secetă sunt acoperite de la bugetul de stat iar banii au mers către producătorii agricoli care au avut pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi.

    Vă reamintim care au fost sumele care au stat la baza calculelor pe care producătorii agricoli i-au primit la hectar. Banii au fost plătiți în funcție de procentul de calamitate pe care fermierii l-au avut trecut în procesul verbal și care s-a raportat la plafonul maximal al despăgubirilor aferente fiecărei culturi:

    Sursă selectivă: www.ebihoreanul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte